Deel 1:
De afgelopen twee weken ben ik in de gelegenheid gesteld om de Probarista G-iota VS maler te testen. Deze maler wordt in het buitenland als Turin DF64V verkocht. Voor de duidelijkheid: ik heb deze maler niet zelf gekocht, maar ik heb een demo model kunnen lenen van de importeur voor de Benelux, te weten Homebarista België. Waarom? Gewoon omdat ik nieuwsgierig was.
De VS is het luxe broertje van de DF64 waar eerdaags na vijf versies de tweede generatie van verschijnt. Het eerste wat opvalt is dat de VS kleiner en compacter is en vooral veel hoogwaardiger oogt. De afwerking is wat mij betreft zeker voor de vraagprijs van 639.99 euro bijzonder goed. De behuizing is volledig van aluminium. Om een indruk te krijgen van het formaat heb ik de VS naast mijn Eureka XL en Niche Zero gezet:
Een slim detail is de magnetische chute. Dit maakt schoonmaken heel makkelijk mocht de chute ooit verstoppen. Het is noemenswaardig dat er in de chute niet of nauwelijks koffie achter blijft. Ik heb geen gebruik gemaakt van de bellows. Ik vind bellows niet mooi staan en niet veel toevoegen, omdat je ook fines staat te uit te blazen. Enkel een of twee tikjes van bovenop met de vlakke hand volstaat. Dit is een groot verschil met de normale DF64 die een slecht toegankelijke chute heeft en waar bovendien makkelijk koffie in blijft steken door het design van de clump crusher. Voor de DF64 zijn inmiddels meerdere after-market clump crushers te krijgen en ook de fabrikant heeft het design meermaals aangepast. Op de VS is dit onderdeel gewoon perfect.
De maalkamer is erg mooi opgebouwd met bijzonder weinig ruimte voor koffieresten en de schijven zijn heel makkelijk te bereiken voor een deep clean. De maalgraad verstelling verloopt anders dan bij de DF64 door de cilinder zelf te verdraaien. De geïntegreerde anti-popcorn device doet zijn werk uitstekend: zonder de bellows en deksel ontsnappen er geen bonenfragmenten.
Waar de VS zich verder onderscheidt van de normale DF64 is de brushless DC motor met variabel toerental. De maalsnelheid kun je eenvoudig via de goed bereikbare draaiknop aan de zijkant (en dus niet aan de achterkant zoals het geval is bij de Sculptor van Timemore) aanpassen. Het bereik is tussen de 600 en 1800 rpm. Over de zin en onzin van deze optie zijn de meningen verdeeld. Ik heb zelf in ieder geval een verschil in doorlooptijd kunnen vaststellen afhankelijk van de gekozen snelheid. De gedachte is dat voor filter een laag toerental wenselijk is vanwege minder fines. Espresso profiteert eerder van een wat hoger toerental alhoewel voor moderne lichte brandingen een aantal mensen ook hier een lager toerental prefereert.
Light roast fijn willen malen bij een laag toerental kan betekenen dat de motor vastloopt. Hierover werd na de release veel geklaagd. Het vastlopen is feitelijk niets meer dan een beschermingsmechanisme om te voorkomen dat de motor kapot gaat. Echter, als dit onnodig scherp staat afgesteld is dat ronduit irritant. Inmiddels heeft de fabrikant de software aangepast, zodat vastlopen zo goed als niet meer voorkomt. Mij is het bij normaal gebruik van de maler niet gelukt om hem te laten vastlopen. Wel een keer bij een hele lichte branding op 600 rpm met een maling die veel fijner was dan ik normaal gebruik. Ik kan me goed voorstellen dat het in zo'n geval juist goed is dat deze bescherming er is. Kortom, de verhalen over vastlopen op de fora zijn vooral van toepassing op de eerste modellen. Ik heb me door Homebarista laten vertellen dat alle Benelux modellen voorzien zijn van de laatste software.
Wordt vervolgd!
Review Probarista G-iota VS aka DF64V
1
Laatst gewijzigd door bvds op do 19 okt 2023, 11:32, 6 keer totaal gewijzigd.
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs