Re: temperatuurmetingen aan machines

71
Spironski schreef:Dat was dus binnen de 7 minuten espresso zetten! Kwam dat alleen maar door het warme weer, denk je?
Wat ook zorgde voor een wat hogere start-warmtewaarde is dat de machine eerder op de dag ook al aan had gestaan, en met dit warme weer slechts langzaam / deels was afgekoeld.

Daarstraks bracht Tije mij een prachtige koelrib voor om de zetgroep van de La Pavoni, dus morgen kan ik daarmee aan de gang!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: temperatuurmetingen aan machines

72
Tije's prachtige koelrib maakt een behoorlijk goot verschil. Deze heeft, zo lijkt het bij de eerste twee koppen die ik vandaag zette met deze modificatie, inderdaad een matigend effect op de stijging van de temperatuur. Ik heb er nu twee koppen achter elkaar mee gezet en dat ging makkelijk. De timing lijkt minder snel een probleem te worden en ik had, denk ik, met gemak drie of vier koppen achtereen kunnen zetten (ga ik nog testen). De eerste heb ik alleen geproefd, die leek me redelijk maar door de fijne maling duurde de extractie wat te lang en de tweede was erg lekker. De crema was iets minder maar de bonen waren ook niet echt vers, de laatste van het pak dat ik een week of twee geleden opende. Ook hoorde ik van Piet van het KCC dat veel mensen met dit plotse mooie weer ineens slechts dunne crema zien.

De temperatuur meting doe ik op dezelfde plek als voorheen, alleen is de temperatuur daar rechts op de zetgroep natuurlijk lager dan zonder Tije's koelrib toen de warmte nergens heen kon. Ik heb de indruk dat de temperatuur in de koffiepuck hoger is dan het meetpunt nu aangeeft. Als ik kijk naar de best lekkere koffie die eruit komt, lijkt me die niet op te lage temperatuur gezet terwijl de temperatuur aan het meetpunt dan tussen de 80º C en 85º C aangeeft.

Eerst wat foto's:

Afbeelding


(groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... G_2566.jpg)

Afbeelding


(groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... G_2569.jpg)

Afbeelding


(groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... G_2570.jpg)

Dan de grafiek. Ik zette de machine klokslag 12 uur aan. Na een kwartier (langer dan normaal) was de 70º C bereikt. Flush om het kopje warm te maken, 80º C en vrij vlot afkoeling tot 73ºC. Extractie met 82º C tussen zetgroep en koelrib. Afkoeling vanzelf naar ongeveer 72º C, flush tot 82º C en extractie op ongeveer 84º C op het meetpunt.

Afbeelding


(groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... cooler.jpg)

Afbeelding


(groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... cooler.jpg)

Ik heb de machine daarna uit gezet en ik ga 'm zo weer aanzetten, een volgende koffie zetten en misschien een paar er achteraan, of aan laten staan en kijken welk maximum wordt bereikt. Ik zal 'm ook eens vanaf koude ochtend-stand een uur aan laten en zien hoe de curve dan is.

Dankzij Tije's werk om een koelrib zo mooi op maat te maken, een hoop nieuws uit te zoeken en te proeven ;-)

Wie weet willen anderen ook met zo'n Tije's Koelrib experimenteren. Misschien wil hij er nog meer produceren. Bij mij kun je niet terecht, ik doe alleen de plaatjes en de praatjes erbij!

Als het zo goed werkt als het er nu uit ziet, is voortaan alleen de watercapaciteit van de boiler nog een grens.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: temperatuurmetingen aan machines

73
Daarnet heb ik de boiler vrijwel leeggetrokken, vier koppen achtereen gezet. Het enige dat ik erop aan te merken had was dat ik de maling van het nieuwe pak bonen (Mokka Superieur, een nieuwe melange van KCC) nog wat moet verfijnen omdat de doorloop me net iets te gemakkelijk ging. Op het laatst heb ik melk opgeschuimd voor twee cappuccino en daarna de machine uit gezet om droogvallen te voorkomen.

De temperatuur op het meetpunt blijft braaf laag, al loopt het gaandeweg iets op. Tije mailde me dat hij speelt met de gedachte een variant uit te proberen met iets minder koelribben, of een smaller exemplaar. Ik ben benieuwd. Het lijkt erop dat de gewenste temperatuur vrij goed is op te zoeken zo. En ook nu gaat het al erg goed.

Afbeelding


(groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... G_2315.jpg)

Afbeelding


(groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... elring.jpg)

Afbeelding


(groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... elring.jpg)

Afbeelding


(groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... elring.jpg)

Afbeelding


(groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... G_2318.jpg)
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: temperatuurmetingen aan machines

74
Oei, dat ziet er wel heel veelbelovend uit! Ik kan me voorstellen dat de kleur van de ribben ook nog iets uitmaakt in warmteafgifte. Blanke ribben zullen net iets minder afkoelen dan zwarte.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: temperatuurmetingen aan machines

76
Nog twee grafiekjes. Ik heb de machine aangezet, er een cappuccino mee gezet toen hij goed was opgewarmd, daarna een uur aan laten staan. Het laatste stuk is vrij saai: de machine blijft kalm van 84º C naar 84,5º C heen en weer schommelen. Dus daarvan heb ik een stuk afgeknipt.

Als ik er over een paar dagen weer verder mee ga, check ik wat de extractie is als ik op die top van 84º C begin met koffie zetten. Als de koffie dan nog steeds niet verbrand is, en de kop ook niet te warm wordt voor een tweede of derde extractie, dan zit-ie helemaal top.

Afbeelding


groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... elring.jpg

Afbeelding


groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... elring.jpg
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: temperatuurmetingen aan machines

77
Tadááá:
Gaggia_1.jpg
Ik heb de "Tije Koelring" nu ook!

De Millennium-Pavoni's (en dus ook deze Gaggia) hebben als bekend een grotere kop gekregen t.o.v. de pré-millennium. Tije heeft speciaal voor mij een nieuwe mal moeten zoeken die bij de maat van deze kop hoort: 59,6mm. Ik weet niet in hoeverre Tije een andere koelrib als uitgangspunt heeft genomen, maar mijn ring heeft dus als doorsnede bijna 6cm en heeft 22 ribben. De inhoud/oppervlakte ratio van deze kop -en dus ook de koelring- is allicht anders dan van de kleinere Pavoni's en hoe zich dat vertaalt naar de rust-temperatuur weet ik niet. Met mijn kookthermometer een tijd tegen de kop kwam ik op 75C, maar ik acht dat te onbetrouwbaar om er wat zinnigs over te zeggen.
Mijn espresso was vanmiddag een beetje donker en bitter, maar dat kan net zo goed liggen aan de flink gebrande Mokha Matari waar ik net mee ben begonnen. Voor echt betrouwbare metingen als Frans hiervóór heb ik de apparatuur niet, helaas.

Ik ben er hoe dan ook erg blij mee, het werken met deze pistonmachine is er een stuk makkelijker en relaxter mee geworden.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: temperatuurmetingen aan machines

78
Ziet er goed uit, leuk!
Spironski schreef: Voor echt betrouwbare metingen als Frans hiervóór heb ik de apparatuur niet, helaas
Als je mijn meetspullen een paar weken wil gebruiken dan maken we wel een afspraak, je komt ze halen of ik kom ze brengen.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: temperatuurmetingen aan machines

79
Oei, dat is wel heel aardig en ook verleidelijk. Maar schept ook weer verplichtingen :oops: :lol: . Ennuh, je woont niet echt in de buurt volgens mij.

December komt er toch niets van, dus ik ga eerst wel proef-ondervindelijk aan de slag. Als ik er zo nog niet uit kom trek ik wel even aan de bel, oké?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder