Re: Koffiebrander in spee wil even meekijken

11
R1200C schreef:De reden dat ik me hier ben in gaan lezen is ook omdat ik een brander wil. In de zoektocht naar informatie kwam ik de handmatige manieren tegen en dat trekt me wel. Komt bij dat ik nog een maand moet wachten voordat het geldschip binnen komt (kuch) dus ik kan kiezen: een maand lang wachten (niet mijn sterkste punt) of alvast wat experimenteren (een sterker punt ;) ).

Maar zoals jullie terecht opmerken is ervaring een belangrijke factor voor succes. Daarom wil ik dat proces wat versnellen door het niet helemaal in mijn eentje te doen. Niet voor niets hebben we eeuwen een stelsel van leermeesters en leerlingen gehad. Ervaring kun je nou eenmaal ook overdragen. Daar draait dit forum natuurlijk ook voor een deel op toch?
Als iemand de ervaring wilt overdragen prima, ben je dan bereid om enkele brandsessies bij te wonen en dus heel wat uren bezig te zijn en op je voeten te staan en het edele roosteren der bonen bij te wonen en dan ook zelf een rondje of 2 te draaien, als ik brand voor een Markt doe ik rond de 4 kilo en dat zijn dan gemiddeld 9 a 10 brandingen en dan blijft er 3,5 kilo over reken voor het gemak 3 brandingen per uur en als er dan iemand bij zou staan om het uit te leggen ben je nog een uurtje langer bezig.

Als ik het zo opnieuw lees, doe ik het toch liever alleen dan kan ik ook weinig verzieken door de afleiding. ;)
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Koffiebrander in spee wil even meekijken

12
Met een Gene is dit allemaal wel goed te doen. Brand zelf in de schuur en heb lekkere campingstoelen om op te zitten. Vaak met een drankje ernaast. De eerste 10 minuten hoef je niet zoveel te doen dus tijd genoeg om te kijken en uit te leggen. Pas bij de eerste krak gaat het met de Gene allemaal spannend worden en ben je druk bezig.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Koffiebrander in spee wil even meekijken

14
@3aan schreef:Als iemand de ervaring wilt overdragen prima, ben je dan bereid om enkele brandsessies bij te wonen en dus heel wat uren bezig te zijn en op je voeten te staan en het edele roosteren der bonen bij te wonen en dan ook zelf een rondje of 2 te draaien, als ik brand voor een Markt doe ik rond de 4 kilo en dat zijn dan gemiddeld 9 a 10 brandingen en dan blijft er 3,5 kilo over reken voor het gemak 3 brandingen per uur en als er dan iemand bij zou staan om het uit te leggen ben je nog een uurtje langer bezig.

Als ik het zo opnieuw lees, doe ik het toch liever alleen dan kan ik ook weinig verzieken door de afleiding. ;)
Een paar uur op mijn benen staan is geen probleem met het vooruitzicht dat ik (ooit) zelf een goed resultaat in een kopje kan krijgen. Waar het mij voornamelijk om gaat is te leren waar ik op moet letten en dat is altijd lastig om uit te vinden in je eentje ;)
Kei veel groeten!

Joost

Re: Koffiebrander in spee wil even meekijken

15
Joost, je zult bij thuis branden nooit steeds hetzelfde resultaat behalen. Het is net als koken. Je hebt te maken met veranderende omstandigheden. Met het ene apparaat kun je de verschillen beter elimineren dan het andere. Is dat leuk? Net als koken smaakt koffie de ene keer beter dan de ander, onafhankelijk van hoe het is gemaakt. Het streven is de perfecte bak. Maar er altijd ruimte voor verbetering... Dat is het leuke. Ik brand zo af en toe met een popcorn machine. Ik vind het leuk. Het smaakt mij goed, maar ik blijf bezig met verbetering, en daarom blijft het leuk.

Re: Koffiebrander in spee wil even meekijken

16
Master ik schreef:Joost, je zult bij thuis branden nooit steeds hetzelfde resultaat behalen. Het is net als koken. Je hebt te maken met veranderende omstandigheden. Met het ene apparaat kun je de verschillen beter elimineren dan het andere. Is dat leuk? Net als koken smaakt koffie de ene keer beter dan de ander, onafhankelijk van hoe het is gemaakt. Het streven is de perfecte bak. Maar er altijd ruimte voor verbetering... Dat is het leuke. Ik brand zo af en toe met een popcorn machine. Ik vind het leuk. Het smaakt mij goed, maar ik blijf bezig met verbetering, en daarom blijft het leuk.
Er schuilt inderdaad een hoop waarheid in je woorden, alleen heb je met je Popper wel de minst betrouwbare brander die je jezelf kan bedenken in handen. ;)
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Koffiebrander in spee wil even meekijken

17
Als het vergelijkbaar is met koken dan maak ik me geen zorgen. Als ik een tweede of derde keer een gerecht maak smaakt het altijd beter dan de eerste keer en nooit slechter ;)

Maar dan is koken ook niet meer echt een hobby te noemen, maar eerder een passie waarbij ik op zoveel mogelijk verschillende manieren eten aan het bereiden ben, van steriele keukens tot houtvuurtjes ik probeer alles.

Gisteren bij Fascino geweest en daar een leuk gesprek gehad (moest ik van ze zeggen... :D ) en voor het eerst mee kunnen kijken bij een proefbranding. Wat groene bonen mee gekregen dus ik ga dit weekend eens experimenteren!
Kei veel groeten!

Joost

Re: Koffiebrander in spee wil even meekijken

19
Oh nee hoor. Experiment is zeker geslaagd maar in een ander topic wat verder gegaan.

Afgelopen week een andere soort bonen er bij gekregen en beide soorten gebrand. Wat grappig was was dat ik beide soorten wat minder lang had gebrand dan ik voorheen deed en dat kon ik wel proeven. Los waren ze eigenlijk niet lekker genoeg om op te maken maar toen ik ze bij wijze van experiment bij elkaar deed kwam er een best drinkbaar brouwsel uit. Dus ik experimenteer lekker door. Moet zeggen dat ik dit leuker vind dan naar de winkel lopen om gebrande bonen te kopen 8-)
Kei veel groeten!

Joost