Re: Vibiemme Domobar Super Multiboiler PID

31
Spironski schreef:Nou ja, het lijkt me best een groot verschil dat er na een HX nog een boiler zit die de temperatuur precies juist houdt, en waar het water voor je espresso uit komt. In de alleen-HX kan daarentegen de watertemperatuur al snel veel te heet worden, en zit je met coolingflushes.

De warmtewisselaar in die DB's is volgens mij in feite niets anders dan een langere waterleiding die een keer rond de stoomboiler gaat voordat ie naar de zetboiler gaat.

Blijft de vraag hoe het kan dat de groep dan sneller heet zou worden, terwijl die met een sifon toch verwarmd wordt door het water uit dezelfde zetboiler (die echt niet heter zal zijn). Mis ik iets?
Helaas is het toch weer anders, het is echt een HX die zich in het water gedeelte van de stoomboiler bevind en zou voor een uitgangstemperatuur zorgen van 97 graden en een volume van 45ml deze gaat dan weer naar de zetboiler die een halve liter groot is?

*Inside the steam boiler’s lower part, there is an exchanger which pre-heats water for the coffee boiler: water outlet temperature 97°C (208°F) for pressures higher than 1 bar.

Hier een aantal linkjes naar pdf's;

http://www.espressocare.com/PDF-Files/V ... Manual.pdf

http://www.espressocare.com/PDF-Files/V ... ctions.pdf

http://www.espressocare.com/PDF-Files/V ... AFTvD8.pdf

http://www.espressocare.com/PDF-Files/V ... -14-11.pdf

http://www.vbmespresso.com/

Afbeelding


Met dank aan; http://www.espressocare.com/VibiemmeMain.html
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Vibiemme Domobar Super Multiboiler PID

32
Nou ja, dan snap ik er ook niets meer van! Als dat zó precies is geregel zou je in principe die zetboiler dus helemaal niet meer nodig hebben.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Vibiemme Domobar Super Multiboiler PID

33
Spironski schreef:Nou ja, dan snap ik er ook niets meer van! Als dat zó precies is geregel zou je in principe die zetboiler dus helemaal niet meer nodig hebben.
Kijk nou zijn we er, dat had ik al de hele tijd in gedachte "een beetje dubbel op" maar wilde het eigenlijk van een ander horen en dat is dan nu! ;)

Dat vergelijk met de Kees was ver te zoeken, die heeft namelijk de variatie zoals eerder door jou geopperd was, de verlengde toevoerleidingen om de boiler heen voordat het door de HX gaat, dat is ook typisch de gedachtegang van Kees en daar kan ik me ronduit in vinden, Kees heeft ook de hele E61 aangepast met een afsluiting en andere aanvoeren etc.

Ik heb dan ook een hele Kees volledig tot het laatste schroefje uit elkaar gehad. :mrgreen:

Verder zal ik me toch eens echt gaan verdiepen in het hoe en of wat van deze Vibiemme.
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Vibiemme Domobar Super Multiboiler PID

34
Ik vraag me ook af hoe ze in 's hemelsnaam kunnen claimen dat de uitgangstemperatuur van die warmtewisselaar precies 97C is, terwijl die uit een boiler komt van rond de 125C, en het water daar al ik-weet-niet-hoe-lang in heeft gestaan.

En het hele verhaal vertelt nog steeds niet waarom die hele E61 groep dan wel sneller op zou warmen, maar niet sneller oververhitten. Dan kan de inlaat in je zetboiler wel precies op 97C zitten, daar heb je dan niets meer aan.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder