Spironski schreef:Espresso-malers malen bimodaal. Grovere deeltjes naast heel fijne. Voor filter en dergelijke heb je meer aan een gelijkmatige maling.
Dit is pas een interessante post:
http://coffeegeek.com/forums/espresso/g ... 701?Page=1
Via de gelinkte pagina's:
I'm afraid this statement doesn't hold water. Coffee is an agricultural product that is roasted, then literally smashed, broken, and crushed during grinding. This cannot possibly produce particles of exactly the same size. Particle sizing invariably shows a fairly broad range of grind particle diameters. For espresso grinders, you typically see two peaks: a larger diameter particle peak centered around 400-500um, and a much smaller diameter peak (the fines) centered around 40um.
This bimodal particle size distribution is thought to be desirable for espresso because the fines help regulate flow through the puck. For non-espresso brewing, fines overextract, muddy presspot coffee, and clog drip coffee filters.
Dus scherp door de bocht gaande: de dure espressomaler op een medium/fijne instelling zou hoogstwaarschijnlijk (door zijn ontwerp van de maalschijven) de smaak van mijn pour over om zeep helpen.