Re: Vergelijking Mazzer

11
Maar de Kony zal zorgen voor een espresso met wat meer "fruit", oftewel zuur, dan de Major. Die moet jij dus echt niet hebben.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Vergelijking Mazzer

12
Het zal meer met de bonen te maken hebben. In Italië gebruiken ze bijna overal conisch en daar is bijna geen zure espresso te vinden. Als je donker gebrande bonen hebt hoor je geen zuur te hebben, alleen teveel bitter als de temperatuur te hoog is.

Ik heb nu voor de lol eens een keer een El Salvador Vienna gebrand maar met die grote conische happers proef ik echt geen zuur. Gewoon bitter en traditionele Italiaanse espresso. Als bonen uit zichzelf al zuur zijn dan kun je met conisch daar wat meer de accenten leggen.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Vergelijking Mazzer

13
R&B schreef:
Nomad schreef: Ik heb recentelijk mijn Ceado geheel leeg gemaakt, inclusief maalschijven schoon en chute etc. En toen 18 gram bonen erin gegooid. Er kwam 15 gram uit. Dan denk je, simpel, 3 gram retentie.
Dat lijkt me idd de meest correcte methode, immers tussen de tanden van de schijven blijft ook maalsel zitten wat je mijns inziens ook moet zien als retentie. In ieder geval is het achtergebleven maalsel wat (potentieel)veroudert.
Toen gooide ik er nog eens 18gram in en nu kwam er 16 gram uit. Kortom, het vult zich ook langzaam een beetje. Daarna kwam er nagenoeg 18 gram in en weer uit trouwens.
Dat klopt bij het vullen van de schijven en (hopelijk) het verdring effect.
Van de 18 die er uit gekomen is, is dus eigenlijk 3G afkomstig van de vorige run. :)
Die 18 die er uit komt hoeft dus niet 3gr te bevatten aan oude bonen. Je vult de groeven en zijkantjes met oude koffie, daarom heb je retentie. Maar die 3gram retentie die je noemt, dat hoeft echt niet elke keer precies verwisselt te worden met verse bonen. Sommige stukjes vullen zich met maling en blijven dan redelijk lekker zitten, je weet het simpel niet. Maar even kort malen met een god om oude maling eruit te halen geloof ik ook wel in :)
-Conscience keeps more people awake than coffee-
Hario V60 - Bianca V2 - Niche Zero - Eureka Mignon Specialita - Fellow Ode

Re: Vergelijking Mazzer

14
een een echte fris zuur gebrande boon blijft dat ook als je hem vlak maalt.
met Erik eens dat de keuze van de boon en het soort branding veel belangrijker is; dat is de basis.
vlak vs conisch gaat meer om de accenten...
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: Vergelijking Mazzer

15
Klopt.
Toen ik mijn Pharos had zat er een nuance van meer zuur in conisch maalsel.
Maar dat valt in het niet bij het verschil in lichte of iets donkere branding of de boilerdruk iets verhogen.
In die zin is een conische maler ook voor een liefhebber van zoete chocolade achtige koffie best een optie.

Re: Vergelijking Mazzer

16
We zijn het kennelijk allemaal met elkaar eens. Maar ik snap nog steeds niet waarom Crema z'n Major zou moeten vervangen voor een Kony als hij gruwelt van fruit/zuur.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Vergelijking Mazzer

19
Er is wel verschil te proeven tussen vlakke maalschijven en conische maar het verschil is zo minimaal dat het voor de meeste mensen niet te proeven is. Blind proeven is de enige manier om te testen of je het verschil kan proeven.

Uit onderzoek blijkt:

“164 coffee professionals in Nice, could actually NOT taste the difference between a flat and a conical grinder.” – Francisca Listov-Saabye

“There is a taste difference between flat and conical burrs—but it’s soo small it’s hard to taste blind” – Francisca Listov-Saabye

http://nordicbaristacup.com/2013/09/nbc ... pope-bunn/
Laatst gewijzigd door HolyBean op ma 02 mar 2015, 12:38, 1 keer totaal gewijzigd.

Re: Vergelijking Mazzer

20
cremalover schreef:Is geen verklaring voor Spironski.
Tenminste geen logische.
Gaat ook niet gebeuren. ;)
Gelukkig maar, dan begrijpen we elkaar toch! :lol:
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder