Re: Vibiemme Domobar

12
Hoe is de temp. stabiliteit van de domobar, met name van de zetgroep? ik neem aan dat dit beter is als bij een HX machine? Kan ik stellen, als ik geen melkdranken drink, dat een Domobar + PID een perfecte machine is? je kan dan makkelijk de temp. veranderen al naar gelang dit nodig is als je met verschillende bonen aan het spelen bent en je hebt een mooie temp. stabiliteit zonder al dat geflush dat nodig is bij HX machines? :D Is een PID moeilijk in te bouwen?
Is de 6th wave aan het voorbereiden

Re: Vibiemme Domobar

13
PID tempcontrol is niet moeilijk in te bouwen. Misschien wat probleempjes omdat de
Maar de Vibiemme heeft een groep die ontwikkeld is voor een thermosyphon (en dus berekend op een temperatuurverschil) in een machine gezet waarbij een temperatuurverschil tussen boiler en groep juist ongewenst is. Door die vreemde ontwerpkeuze moet je een warming flush doen.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit

Re: Vibiemme Domobar

15
Bluecold schreef:PID tempcontrol is niet moeilijk in te bouwen. Misschien wat probleempjes omdat de
Maar de Vibiemme heeft een groep die ontwikkeld is voor een thermosyphon (en dus berekend op een temperatuurverschil) in een machine gezet waarbij een temperatuurverschil tussen boiler en groep juist ongewenst is. Door die vreemde ontwerpkeuze moet je een warming flush doen.
Valt me dus in dat dit is ook voor de expobar brewtus geldt?
Is de 6th wave aan het voorbereiden

Re: Vibiemme Domobar

16
Ja maar in de praktijk blijkt dit mee te vallen. Op homebarista heeft een lid met een scace thermometer aan de Brewtus gemeten en het warmteverlies valt erg mee waarschijnlijk juist ook door de thermosyphon. Een helekorte warmingflush van een paar sec geeft net wat meer zekerheid dat de kop goed op temperatuur is. Overigens geldt die warmingflush wel voor meer dual boilers.
Expobar Brewtus III
Mazzer mini E type A
Iroast 2
Voorheen diverse Cimbali´s

Re: Vibiemme Domobar

17
Nee, het warmteverlies is er juist door de thermosyphon. En de kleine flushes komt omdat er altijd een offset is ingesteld tussen boiler en groep.
Fatsoenlijk boiler-op-zettemperatuur ontwerp, dus met verzadigde groepen (La Marzocco, Dalla Corte, Bruni Brunella, KvdW Speedster etc. ) heeft een veel kleinere boiler offset en geen flushes nodig.
Een groep ontworpen voor een warmtewisselaar op een enkele boiler aansluiten is pure luiheid van de ontwerpers.

Let wel, ik vel hier geen oordeel over de espresso die uit de machines te halen is na de flush. Ik zeg alleen dat de flush eigenlijk onnodig is gevolg van een in mijn ogen onbegrijpelijke ontwerpkeuze.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit

Re: Vibiemme Domobar

18
Geldkwestie denk ik. Een nieuwe zetgroep ontwerpen is duur. E61 is patentvrij en relatief goedkoop. Daar omt bij dat het werkt, wellicht minder goed dan bij de andere DB's maar dat is ook een andere prijsklasse.
Expobar Brewtus III
Mazzer mini E type A
Iroast 2
Voorheen diverse Cimbali´s

Re: Vibiemme Domobar

19
Inderdaad zijn het niet alleen de HX-en die je moet flushen. Maar Nauti: stel je niet teveel voor van dat flushen, het stelt echt niet zoveel voor. Ik vind het juist wel handig om mijn koffiekopjes mee op te warmen.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Vibiemme Domobar

20
ik heb zelf ook de vbm...
na enkele andere, dit is mijn 3e pistonmachine en ik zou geen andere weten die voor mij beter is.
makkelijk in onderhoud, mooie machine van uiterlijk...
en belangrijkste, perfeccte espresso en ristretto.
Het opschuimen vereist veel oefenen, dit doordat er een andere stoompijp opzit, deze heeft 4 uitgangen en het is even wennen maar, eenmaal gewend gaat t best!