Re: Man en mes

31
t-men schreef:Mijn pxl wh heeft inderdaad ook geen convex edge. Het mes is me eigenlijk ook niet scherp genoeg, heb het idee dat dit het gevolg is van de hardheid in combinatie met mijn slijpkunsten. Wellicht moet ik hem toch eens door een vakman laten slijpen...
Als je in de buurt van Deventer komt wil ik ook wel helpen.
Incompetence: When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts, there's no end to what you can't do

Re: Man en mes

32
Ik woon in de buurt, maar kan ook niet helpen. Is het VG10 staal?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Man en mes

33
Spironski schreef:Ik woon in de buurt, maar kan ook niet helpen. Is het VG10 staal?
Nee, het is 3G staal net als m'n tk3. Dat is gelamineerd staal. 2 lagen 420 met daartussen een laag SGPS, een hoogwaardig pm-staal gehard op 62 HRC. Lange standtijd maar lastig te slijpen en behoorlijk prijzig. Ik slijp deze met diamant op de "rig" (zie eerdere post) en evt nog wetten.
Incompetence: When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts, there's no end to what you can't do

Re: Man en mes

34
Dank voor het aanbod MW maar de kans dat ik mezelf in Deventer zal bevinden is vrij klein. Zal wel eens rond gaan kijken op het messenforum, is nog een hoop te ontdekken in de wereld van messen :)
Overigens is het staal 'Lam Cos' als ik de website moet geloven, geloof dat het tussen VG10 en 3G in zit. Heb inmiddels mijn Kershaw mesje wel weer aardig kunnen slijpen met het Lansky setje maar het lijkt erop dat ik met mijn Fallkniven nog wel een paar uur aan het slijpen ben om een fatsoenlijke edge te krijgen (zit nu iets op wat geen edge mag heten op dus moet een hoop af).

Re: Man en mes

36
Een aanwinst:

Afbeelding


Verschillende Chris Reeve messen uitgeprobeerd bij de Knives & Tools in Apeldoorn. De 25 met micarta inlays vind ik het mooiste maar het exemplaar dat ze hadden opende erg stroef. De 25 op de foto hierboven was het soepelste in de omgang, dus de anderen die wat stroever liepen vielen gewoon af. De Ti-lock ook bekeken en geprobeerd. Is een juweeltje maar ook wat klein en meer een lust voor het oog en leuk om op het bureau te hebben liggen dan voor echt "werk" lijkt me.

Nu is het rotsvaste voornemen / plan om GEEN verzamelaar te worden, dus voorlopig even geen mes erbij.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Man en mes

37
Mag ik vragen wat je met een zakmes doet dagelijks? Ik heb zelf niet vaak dat ik denk: had ik nu maar een mes bij mij en in de keuken heb ik ze binnen handbereik.
(ps: om misverstanden te voorkomen, de vraag is serieus. Ik vind het een interessant topic!)
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Man en mes

38
bobbee schreef:Mag ik vragen wat je met een zakmes doet dagelijks? Ik heb zelf niet vaak dat ik denk: had ik nu maar een mes bij mij en in de keuken heb ik ze binnen handbereik.
(ps: om misverstanden te voorkomen, de vraag is serieus. Ik vind het een interessant topic!)
Ik denk dat het ligt aan de situatie/plaats waar je je bevind of heen gaat, als ik ergens een dag heen gaat en dan gaat er meestal wel een zakmesje mee, appeltje schillen o.i.d. of iets met het meeneemkoffiemachientje aan te vangen, de meeste koffie is onderweg niet te pruimen en dan is het lekker als je zelfvoorzienend bent, het voordeel is natuurlijk dat we een VW transporter hebben en daar past wel het een en ander in, meestal teveel. ;)
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Man en mes

39
Mag ik vragen wat je met een zakmes doet dagelijks? Ik heb zelf niet vaak dat ik denk: had ik nu maar een mes bij mij en in de keuken heb ik ze binnen handbereik.
Ik vind het ook een heel zinnige vraag, want ik heb immers bijna zestig jaar zonder zakmes rondgelopen en ben daar eigenlijk achteraf bekeken heel ongeschonden doorheen gekomen, dus waarom zou ik daar verandering in brengen.

Ik had dan wel twee rommel-zakmessen onderin een gereedschapskist liggen (nooit gebruikt) en ergens in een lade een mesje dat ik ooit kocht vanwege het materiaal van het heft maar enig nut hadden die nooit gehad. Nu ik het mooie antieke mesje scherp heb laten maken, gebruik ik die bijvoorbeeld als briefopener en dan is het wel leuk dat het ding geen papier lijkt te voelen, de envelop gaat open alsof ik door wind heen snijd.

De small sebenza heb ik de afgelopen tijd veel gebruikt, eigenlijk bij elke gelegenheid die me maar te binnen schoot. Fruit, groente, pakjes die binnenkomen, karton van het pakje aan stukken snijden voor het oud-papier. Merkte wel dat het snijden van een doos waar dik plakband op zit niet handig is want je bent dan ook een paar minuten bezig met aceton en theedoek om de kleverige zooi van de snede te halen.

Tijdens het lezen of series/film kijken is het aangenaam om met een hand het mes vast te houden en er vrij gedachteloos mee te spelen, open, dicht, open, dicht. Zo'n perfect gebouwd stuk gereedschap klikt dicht en schuift open op een manier die plezierig is als je van mooi gereedschap en mechaniek houdt. Meditatief, ook als ik loop te ijsberen, aan de telefoon. De telefoon met de linkerhand aan mijn oor, de rechterhand goochelend met het mes, floep, klak, tik. Niet iets om te doen als je in de rij voor de kassa van de Jumbo staat natuurlijk, men moet niet het idee krijgen dat ik niet van plan ben netjes af te rekenen. Dus alleen thuis.

Het is fraai om te zien hoe het ding is gebouwd en de Chris Reeve messen kun je met het meegeleverde gereedschap (een inbus sleutel of bij de '25' twee) zelf uit elkaar halen, schoonmaken, invetten en weer in elkaar zetten. Bij sommige andere messen verloopt dan de garantie, bij deze gaat het uitstekend en als je 'm precies zo in elkaar zet, loopt het ding nog net zo goed. Online zijn allerlei tutorials te vinden van hoe je het aan kunt pakken.

Het scherp houden op een Spyderco "sharpmaker" is eveneens een prettig, bijna meditatief klusje. Het is meer polijsten, je haalt vrijwel geen materiaal eraf en kunt het dus goed bijhouden zonder dat het ten koste gaat van het geharde metaal. "Stroppen" op een mooi stukje hout met leer, ook fraai.

Je zou kunnen zeggen: het is kerngezond want het bezit van een zeer fraai zakmes stimuleert enorm de consumptie van vers fruit en ook kom je nog eens toe aan het kopen van een vers stukje groente, aangezien ook daar het mes in gezet kan worden. Zo kom je als man ongemerkt aan je vitaminen. Ik vermoed dat het in het Stenen Tijdperk ook zo ging. Vader zei dan "kom ik ga eens mijn knuppel testen" of "schat ik heb zin om mijn speer wat aan te slijpen en ik ga er meteen wat mee gooien, niet geschoten altijd mis" en kwam dan thuis met een lekker damhert. Die blije en trotse blik van moeder als hij daarmee aankwam, geweldig. En zij was ook wel blij als hij even van de vloer was, kon ze de grot wat uitbezemen en bijkletsen met de buurvrouw.

Los daarvan, stel er wordt eens ingebroken. Vroeger zou je zeggen, he vervelend, dat overkomt mij weer, jakkes, wat moeten die lui, je hebt er niets aan en dat loopt maar met huisraad te sjouwen alsof het niks kost. Nu zou je ook kunnen redeneren dat het een buitenkans is om eens wat anders te schillen dan een peertje. Niet dat ik zo ben natuurlijk of dat ik zulks zou aanbevelen, maar je moet er toch niet aan denken dat je op zo'n moment verzucht, "ach had ik nu maar een Sebenza, dan wist ik het wel", wat je vaak hoort bij mensen in wier huis wordt ingebroken.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino