Het optimaliseren van espresso.
Re: Het optimaliseren van espresso.
Berichtdoor Hans Paul » wo 16 sep 2015, 10:44
De handicap van de thuisbarista is de flauwe leercurve door het beperkte aantal kopjes per dag. Ik ben blij dat de mensen met veel ervaring bereid zijn tijd te besteden aan de vragen van beginners zoals ik.
Re: Het optimaliseren van espresso.
Berichtdoor Erik82 » wo 16 sep 2015, 11:22
Consistentie en meten is zeker aan het begin erg belangrijk omdat je zo sneller de verschillen gaat proeven. Als je eenmaal het gevoel goed hebt kun je wat makkelijker variëren maar zelfs dan helpt het om te blijven meten. Het scheelt een hoop bonen en gedoe en je leercurve zal een stuk steiler zijn.
Re: Het optimaliseren van espresso.
Berichtdoor Hans Paul » za 30 jan 2016, 11:26
Ik ben nu een jaartje bezig met espresso zelf maken. Nu vroeg ik mij iets af over de Brewratio van 50%. Mijn smaak / ervaring is dat ik het resultaat te vaak richting zuur/onderontwikkeld vind. Ik heb zelf betere resultaten naar mijn smaak met 40% en soms zelfs 36% met een inmiddels redelijk brede geschiedenis van boonkeuze.
Wat ik toen dacht: hoe kan de "optimale" brewratio nu over heel de wereld hetzelfde zijn? Wordt in de USA bijvoorbeeld donkerder gebrand dan in sommige Nederlandse branderijen? Zo merk ik bijvoorbeeld dat ik bij Koffielab een zuurder resultaat heb dan bij Fascino en Simon L.
Je zou je kunnen denken dat mijn instellingen niet goed zijn. Dat zou kunnen. Ik gebruik Eric's grouphead thermometer en heb volgens mij mijn temperatuur goed op orde (95-98 graden geeft hij meestal aan tijdens het zetten). Ook goede tijger streepjes. De tijd van eerste tot laatste drup ~30 seconden. 17-18 gram voor een dubbele shot. Stabiel 9 bar tijdens het zetten. Mooie gelijkmatige puck zonder gaten en breuken. Wat zou het kunnen zijn?
Re: Het optimaliseren van espresso.
Berichtdoor Erik82 » za 30 jan 2016, 12:05
Door fijner/grover te malen en meer/minder te doseren kun je spelen met de smaak. De grote fout die de meeste mensen met licht gebrande bonen maken is om te overdoseren waar het daar juist beter is om minder te doseren en fijner te malen. Dat scheelt al een heleboel.
Brew ratio's zijn niet vast. 50% is meer de richtlijn om mee te starten maar welke brew ratio het beste is voor die specifieke boon hangt af van veel variabelen. Het is niet vreemd dat je een brew ratio van 40% beter vindt waar sommige meer richting de 70% gaan. Puur afhankelijk van de boon, brandgraad, maalgraad, dosering, temperatuur en extractietijd. Je hebt vele variaties maar het belangrijkste is wat jij het lekkerste vindt.
Re: Het optimaliseren van espresso.
Berichtdoor @3aan » za 30 jan 2016, 12:51
Je hebt dus diverse bonen geprobeerd, ben je jezelf ook bewust dat je bonen ook "te vers" kunnen zijn en dat het misschien een onderdeel van je probleem met te zure bonen (Extracties), er zijn nogal wat branders die licht branden zo ook ik, bij de meeste van die bonen kan je het beste een te gebruiken "14 dagen na Branding" vaak zijn je bonen dan al minder zuur of hetgeen jij als zuur ervaart, tevens is je zet temperatuur echt van belang, maar dat wist jij al met je Erics, uiteraard is de maalgraad ook van belang, en iets wat nog belangrijker is, is proeven en dan rustig een tiental stuks proeven, je hoeft ze echt niet helemaal naar binnen te werken, wat veel wel doen want weggooien is zonde, maar de keren dat je een slechte espresso zet en wegmietert worden vergeten, terwijl je dat na een grondige leercurve kan voorkomen.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Het optimaliseren van espresso.
Berichtdoor Erik82 » zo 31 jan 2016, 12:29
Re: Het optimaliseren van espresso.
Berichtdoor @3aan » zo 31 jan 2016, 13:38
Malabar
Yellow Bourbon
Burundi
Bugisu
Ruwanda
Tanzania
plus nog wat andere die me nu niet zo snel te binnen schieten, allen op mijn licht gebrande manier, met uiteraard verschillen in brandprofielen.
Laatstelijk een batch Malabar robusta gedraaid voor in de filter, verklaar me voor gek maar die was bijzonder smakelijk.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Het optimaliseren van espresso.
Berichtdoor Erik82 » zo 31 jan 2016, 14:20
Wat noem jij licht gebrand? Is dat net na eerste krak of net aan het begin van de tweede krak? Tot anderhalf jaar geleden was jij ook iemand die licht gebrande bonen prut vond en voor zuurpruimen en brandde je de bonen altijd erg donker. Sinds je de Malabar licht bent gaan branden lijkt het alsof je ineens denkt alles te weten over licht gebrande bonen maar volgens mij heb je er nog ontzettend weinig echte ervaring mee.
De betere bonen hebben dit niet en dan merk je toch echt dat in de piek op 6-12 dagen de smaak het beste is. Zelf koop ik bonen bij de betere branders en heb ik per 2-3 weken 3 verschillende koffie's die ik continu kan wisselen door de HG One. Mijn bevinding staan dan ook in lijn met de algemene bevindingen in de koffiewereld. De opmerking dat je de bonen 14 dagen moet laten liggen vind ik dan ook complete onzin en alles behalve de waarheid.
Re: Het optimaliseren van espresso.
Berichtdoor Spironski » zo 31 jan 2016, 22:38
Re: Het optimaliseren van espresso.
Berichtdoor @3aan » zo 31 jan 2016, 23:12
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Terug naar “Koffie technieken”
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.