Mijn naam is Jeroen en ik ben redelijk nieuw op dit forum. (lees nu sinds een maand of twee mee)
Ik sta op het punt om een espresso machine en maler te kopen. Momenteel heb ik een Jura volautomaat. Voor een “gewoon kopje koffie" is deze prima maar voor een echte lekkere espresso is hij toch niet toerijkend. Ik heb heel wat fora gelezen en ben tot de volgende keuze gekomen:
Een Vibiemme Domobar (standaard) i.c.m. een Mazzer Mini.
Waar ik nu nog heel erg tussen twijfel is of ik de Mazzer Mini Manual of de Mazzer Mini Electronic moet kopen...?

Voor ik verder ga zal ik eerst iets over het gebruik vermelden. Ik zal de combinatie van espressomachine en maler voornamelijk voor et maken van espresso gaan gebruiken en slechts bij uitzondering voor Cappuccino (vandaar ook dat ik geen Domobar Super heb gekozen). Ik zal gemiddeld zo’n 4 espresso’s per dag maken (2 in de ochtend en 2 in de avond). Ik wil graag een echte lekkere espresso gaan(leren te) maken maar ben tegelijkertijd niet ongevoelig voor praktische overwegingen. Tevens moet ik zo reëel zijn om te erkennen dat ik nog een beginner ben. Ikzelf zal voornamelijk degene zijn die de machine en maler zal bedienen.
Op de diverse fora heb ik diverse voor- en nadelen gelezen van beide malers. Zo zou de Electronic (zonder doseerhuis) als nadeel hebben dat deze iets meer zou klonteren en dat de koffie ongelijk verdeelt wordt (alle grovere gemalen koffie aan één kant en de fijnere aan de andere).
Daarentegen is de Electronic wel heel netjes in het gebruik (weinig koffie op je aanrecht). Tevens spreekt het me aan dat je nooit meer koffie maalt dan je nodig hebt en dus weinig weggooit en ook geen oude koffie achter laat.
Van de Mini met doseerhuis (Manual) wordt weer gezegd dat deze minder klontert maar wel iets meer rommel op je aanrecht geeft. Tevens vraag ik me af hoeveel nut een maler met doseerhuis heeft bij mijn gebruik, als je buiten beschouwing laat dat het minder zou klonteren dan zonder. Ik zal tenslotte zelden meer bonen malen dan ik direct nodig heb voor 1/2 kopjes espresso.
Nu vraag ik me af hoe sterk deze voor- en nadelen in de praktijk bij het gebruik naar voren komen of dat ze meer voor- en nadelen op papier zijn?

Verder is het zo dat de Manual ook leverbaar is met een timer functie maar ik lees daar weinig over op de fora en de meeste winkels bieden deze ook niet standaard aan. Weet iemand wat hier de reden voor is? Lijkt mij op het eerste gezicht een mooie middenweg, of niet? Heeft iemand hier ervaringen mee?

Ik zou dus graag van mensen die deze malers zelf in gebruik hebben horen wat hun ervaringen zijn en hoe sterk deze voor en nadelen in de praktijk bij het gebruik naar voren komen. Tevens graag feedback over het nut / extra voordeel van een doseerhuis bij mijn type gebruik en de voor-/nadelen van een Manual met timerfunctie.

Ik zou jullie ervaringen en advies enorm waarderen!

Bij voorbaat dank!
Jeroen