Hoe beheers ik de dosering?
Hoe beheers ik de dosering?
Berichtdoor Dirk483 » za 09 jul 2016, 16:26
In de posing met een andere (verse) boon tot een goed shot te komen weer 250 gr bonen verder. Inmiddels hoef ik niet meer uit te spugen.. Maar of er een presenteerbare espresso ontstaat
Ik zoek naar br 1:2 met 18 gr in 2 kops standaard Rocket filter. best lastig om tijdig te eindigen. Na sluiten maar zo 4 gr extra. De weegschaal lijkt wat achteraan te komen..
Waar ik graag advies over zou krijgen is het afmeten in Filter.. Als ik x gram maal blijft er na afstrijken en tampen Y over. Het lukt me niet om dat betrouwbaar bij 18 gram getampt te krijgen. Vaak na afstrijken iets van 15,5 tot 16,2
Wat te doen?
Gr Dirk
Re: Hoe beheers ik de dosering?
Berichtdoor fransg » za 09 jul 2016, 16:50
Welke boon, van welke brander, hoe vers (branddatum)?In de posing met een andere (verse) boon
Is dat dan een 18g filter? Ik meen dat het standaard filter eerder rond de 15g is.Ik zoek naar br 1:2 met 18 gr in 2 kops standaard Rocket filter
Betere weegschaal kopen of eerder stoppenDe weegschaal lijkt wat achteraan te komen.
Je bent hier heel onduidelijk. Met Y bedoel je 15,5--16,2g ? En met X?Als ik x gram maal blijft er na afstrijken en tampen Y over.
Tampen verandert het gewicht nooit, slechts het volume wordt minder, dus hoe kom jij erbij dat er "na tampen" minder is?
Als je 16g in het bakje hebt kun je daar door te tampen niet 18g van maken.Het lukt me niet om dat betrouwbaar bij 18 gram getampt te krijgen. Vaak na afstrijken iets van 15,5 tot 16,2
Re: Hoe beheers ik de dosering?
Berichtdoor Erik82 » za 09 jul 2016, 16:58
Re: Hoe beheers ik de dosering?
Berichtdoor Dirk483 » zo 10 jul 2016, 20:07
Nope.. No magic.Welke boon, van welke brander, hoe vers (branddatum)?In de posing met een andere (verse) boon
Columbia kachalu organic van Boot in juni volgens mij.Is dat dan een 18g filter? Ik meen dat het standaard filter eerder rond de 15g is.Ik zoek naar br 1:2 met 18 gr in 2 kops standaard Rocket filter
Ik meen 18 want 16 zit onder de markeringsrandBetere weegschaal kopen of eerder stoppenDe weegschaal lijkt wat achteraan te komen.
Brewista niet goed?Je bent hier heel onduidelijk. Met Y bedoel je 15,5--16,2g ? En met X?Als ik x gram maal blijft er na afstrijken en tampen Y over.
Nou, ik maal eerst en weeg. Ik mik op 18 gram. Dan ga ik afstrijken en tampen. Er is meestal ca 16 gr over.
Tampen verandert het gewicht nooit, slechts het volume wordt minder, dus hoe kom jij erbij dat er "na tampen" minder is?
Uiteraard niet door tampen, maar door wegen na afstrijken en tampen.
Als je 16g in het bakje hebt kun je daar door te tampen niet 18g van maken.Het lukt me niet om dat betrouwbaar bij 18 gram getampt te krijgen. Vaak na afstrijken iets van 15,5 tot 16,2
Re: Hoe beheers ik de dosering?
Berichtdoor Dirk483 » zo 10 jul 2016, 20:16
Ok. Dus vlakafgestreken bakje is max gewicht, maar een tussentijdse tik verhoogd het vulgewicht bedoel je?Eerst een tik op het aanrechtblad om in te klinken zodat je er niks af hoeft te strijken. Afstrijken moet alleen als je teveel hebt gemalen en is verder nergens goed voor behalve het weggooien van je geld.
Re: Hoe beheers ik de dosering?
Berichtdoor Erik82 » zo 10 jul 2016, 20:31
Re: Hoe beheers ik de dosering?
Berichtdoor Dirk483 » zo 10 jul 2016, 20:57
Maar de vst bakjes worde wel in een gewichtrange aangeboden toch?Vulgewicht is altijd hetzelfde getampt en wel, daar verandert inklinken niks aan. De ruimte tussen je douchescherm en de puck blijft de beperkende factor. Alleen als je maler voor heel los maalsel zorgt geeft dat veel volume en kan inklinken zorgen dat je makkelijker je maximale volume kunt bereiken.
Gr Dirk
Re: Hoe beheers ik de dosering?
Berichtdoor bobbee » zo 10 jul 2016, 21:03
Re: Hoe beheers ik de dosering?
Berichtdoor Mad Wally » ma 11 jul 2016, 12:43
Hoe verdeel je dat dan goed zonder het af/glad te strijken? Ik heb de ervaring dat het altijd een beetje ongelijkmatig blijft waardoor je na het tampen plekken houdt waar het harder is samengedrukt dan op andere plekken wat dan weer voor channeling zorgt.Je moet gewoon het maalsel afwegen wat je in het filterbakje doet. Wil je 16 gram dan weeg je dat af. Dat goed verdelen, inklinken en tampen. Niet afstrijken.
Re: Hoe beheers ik de dosering?
Berichtdoor fransg » ma 11 jul 2016, 12:48
kan op veel manieren, bijvoorbeeld zo:Hoe verdeel je dat dan goed zonder het af/glad te strijken?
Terug naar “Alles voor beginners”
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.