Ik wil hier ook even op inhaken omdat ik de stelling "brita waardeloos voor koffie" nogal kort door de bocht vindt.
De filterkannen zijn inderdaad sub-ideaal voor koffie en ik vind het heel vervelend dat er mineralen in je Strietman achter blijven hoor Erik. Maar Brita filters zijn wel degelijk in staat om de carbonaathardheid van het water omlaag brengen, niet alleen draait vrijwel de gehele Europese horeca(koffie) branche op Brita er zijn ook genoeg wateranalyses en druppeltest gedaan om dat te onderbouwen.
Het probleem ligt ten eerste in dat de kannen (en type F purity cardridge) draaien op een harsmedium geladen met Natrium(Na) ionen. Deze
ionen trekken calsium (Ca) en in mindere mate magnesium(Mg) aan en laten in ruil daarvoor Na ionen los in het water. Net als de (ouderwetse) zout ontharders van DVA. Deze natrium ionen blijven, wanneer het water verdampt, nog steeds als vaste vorm achter en dat is ook de reden dat je het water in een stoomboiler af en toe moet aftappen en vervangen om het percentage vaste stof (PPM) laag te houden. Maar ze vormen geen vaste ketelsteen enkel losse mineralen. Elke waterdruppel* hoe hard of zacht ook zal altijd wat vaste stof (residu) achterlaten wanneer het water laat verdampen. En zoals Frans al aangeeft heb jij hier, door de open boiler structuur van de strietman, nog eens extra last van dat zie je door de kraag van mineralen die zich vormt in jou boiler.
Het kan dus heel goed zijn dat bovenstaande foto geen Calsiumcarbonaat(CaCO3) of Magnesiumcarbonaat(MgCO3) is maar simpelweg natrium(Na) en dat je dit met een doekje en wat (gedemineraliseerd) water zo wegveegt.
De mooiste waterfilters zijn naar mijn mening de filtercardridges van Brita purity, de ST variant met bypass. Hierin zijn de harskorrels voor de ionenwisseling geladen met waterstof (H) welke van nature aanwezig is in water(H2O). Deze harskorrels trekken nogsteeds de Ca en Mg uit het water maar veranderen vervolgens niets aan de chemische samenstelling van het water behalve dat ze de Ph waarde van het water iets omlaag brengen. Dit kán in sommeige gevallen het gevaar voor corrosie met zich mee brengen maar de Ph stijgt zodra het water verwarmt wordt dus in geval van koffie is dat zelden een probleem. Het mooie van de ST filter is ook dat ze een bypass hebben waardoor je altijd de gewenste Duitse Hardheid voor je koffiewater kunt bereiken.
*MUV van volledig gedemineraliseerd water - maar dit wil je sowieso niet, dan kunnen de smaakcomponenten van koffie zich nergens aan binden, je krijgt geen crema etc. etc.
Goed topic voor de zondag trouwens