Hallo,
Ik ben sinds enkele dagen in het bezit van een Francis Francis X1 espressoapparaat.
Ik gebruik tot op heden de ese serving die erbijgevoegd zijn van Illy, lekkere koffie,
maar het zetten duurt 1 minuut, en dan is een lungo kop voor 3/4de gevuld.
Zijn er hier koffieliefhebbers die dergelijk apparaat in bezit hebben, en misschien andere
servings gebruiken die even goed/betere smaakresultaten geven en een kortere
doorlooptijd?
Ik hoor het graag van jullie.
Stephan
Re: Francis Francis X1
2eeh, niet voor het een of ander maar de servings zijn geen senseo pads... Ze zijn uitsluitend als Espresso te gebruiken. Daarom duurt het ook zo lang voor je die lungo kop tot 3/4 gevuld hebt....
een espresso kopje heeft in inhoud van zo een 60 ml en dient voor de helft gevuld te zijn binnen 25 a max 30 seconden.... Als je langer dan 30 seconden gaat bij de serving is het beste eruit en krijg je vervolgens niets goed meer uit de serving.
Als je een lungo kop vol wil hebben kun je beste iets anders doen....Die heeft zo een 155 ml inhoud...
Laat eerst een hoeveelheid heet water lopen waarop je vervolgens een espresso bij doet... ( 25-30 sec max ! ). oefen een beetje met de hoeveelheid heet water totdat je de voor jou goede verhouding hebt te pakken. Ok kun je het omdraaien door eerst dus die espresso te zetten en er vervolgens wat heet water bij te doen....
Wel is het raadzaam om voordat je begint een of twee keer zonder een serving de machine even te laten lopen waarna je een tijdje wacht alvorens je daadwerkelijk die kop koffie voor je zet... ( MET de piston tegen de broeigroep aan ). Dit alles zodat het water en alles andere goed heet is voor een goed resultaat. Ik heb gemerkt dat anders de eerste kop te lauw is, de volgende zijn beter..
Dan zal de kwaliteit van het resultaat van jouw machine met de door jouw gebruikte servings stukken voorruit gaan. Dit ongeacht het merk serving dat je gebruikt. Betreft de smaak ?, daar valt weinig over te zeggen daar jij en iedereen in dit forum allemaal verschillend zijn. Zul je uiteindelijk zelf moeten proeven of Illy , Izzo, mr Rose ,Hausbrandt , Cafés Castel en ga zo maar door jou persoonlijk bevallen. Daar kun je dan ook nog kiezen tussen blends of single origin servings.... . Wordt er niet makkelijker op....
Kijk anders maar een bij Mijn eigen winkeltje CafésCastel of bij Mr Quality om maar even reclame te maken
een espresso kopje heeft in inhoud van zo een 60 ml en dient voor de helft gevuld te zijn binnen 25 a max 30 seconden.... Als je langer dan 30 seconden gaat bij de serving is het beste eruit en krijg je vervolgens niets goed meer uit de serving.
Als je een lungo kop vol wil hebben kun je beste iets anders doen....Die heeft zo een 155 ml inhoud...
Laat eerst een hoeveelheid heet water lopen waarop je vervolgens een espresso bij doet... ( 25-30 sec max ! ). oefen een beetje met de hoeveelheid heet water totdat je de voor jou goede verhouding hebt te pakken. Ok kun je het omdraaien door eerst dus die espresso te zetten en er vervolgens wat heet water bij te doen....
Wel is het raadzaam om voordat je begint een of twee keer zonder een serving de machine even te laten lopen waarna je een tijdje wacht alvorens je daadwerkelijk die kop koffie voor je zet... ( MET de piston tegen de broeigroep aan ). Dit alles zodat het water en alles andere goed heet is voor een goed resultaat. Ik heb gemerkt dat anders de eerste kop te lauw is, de volgende zijn beter..
Dan zal de kwaliteit van het resultaat van jouw machine met de door jouw gebruikte servings stukken voorruit gaan. Dit ongeacht het merk serving dat je gebruikt. Betreft de smaak ?, daar valt weinig over te zeggen daar jij en iedereen in dit forum allemaal verschillend zijn. Zul je uiteindelijk zelf moeten proeven of Illy , Izzo, mr Rose ,Hausbrandt , Cafés Castel en ga zo maar door jou persoonlijk bevallen. Daar kun je dan ook nog kiezen tussen blends of single origin servings.... . Wordt er niet makkelijker op....
Kijk anders maar een bij Mijn eigen winkeltje CafésCastel of bij Mr Quality om maar even reclame te maken
Laatst gewijzigd door original andalucia op vr 24 okt 2008, 02:38, 1 keer totaal gewijzigd.
Cafes Castel en andere Spaanse producten in de Spaanse Winkel
Re: Francis Francis X1
3Als je Illy gebruikt heb je een boven en onderkant, doe je hem verkeerd om misschien?
Dat doet Illy uit gewoonte, vroeger hadden de meeste servings machines een metalen clip die op de serving ging, omdat dat de servings nog wel eens kapot maakte is de bovenkant harder gemaakt als de onderkant.
Of je hebt verschillende zeefjes (waar je de servings op legt) er zijn meerdere maten verkrijgbaar, illy is sinds een korte tijd wat fijner geworden, dus misschien ligt het daar aan?
Succes!
Dat doet Illy uit gewoonte, vroeger hadden de meeste servings machines een metalen clip die op de serving ging, omdat dat de servings nog wel eens kapot maakte is de bovenkant harder gemaakt als de onderkant.
Of je hebt verschillende zeefjes (waar je de servings op legt) er zijn meerdere maten verkrijgbaar, illy is sinds een korte tijd wat fijner geworden, dus misschien ligt het daar aan?
Succes!
I barista, do you?
Izzo Alex Duetto - Macap M4 Digitaal - Compak K10 WBC -Xpressivo Barista tamper
Izzo Alex Duetto - Macap M4 Digitaal - Compak K10 WBC -Xpressivo Barista tamper
Re: Francis Francis X1
4ESE servings worden inderdaad gebruikt voor het zetten van espresso (30 tot 60ml). Niet elke ESE serving loopt even snel door. Er zijn dus servings die iets meer geschikt zijn voor bijv. 90ml... Heet water toevoegen kan inderdaad ook. Als je de espresso zet laat je de machine 25 tot 30sec. (27 sec. ideaal) doorlopen. Verwijder dan de serving, plaats de piston terug en laat via de piston nog heel even het hete water in het kopje espresso lopen. Niet teveel... Nu heb je in ieder geval een klein kopje sterke koffie ipv. sterke espresso...
Re: Francis Francis X1
5wat houd het 1 2 3 systeem van deze machine in ?
Cafes Castel en andere Spaanse producten in de Spaanse Winkel
Re: Francis Francis X1
6Voorheen heb ik een jaar of 1,5 een FF X6 gehad, het kleinere zusje van de X1. Heb er tig merken servings doorheen "gejaagd" en de doorloopsnelheid is per serving inderdaad niet altijd hetzelfde maar dat geldt voor elke e.s.e. machine. Een minuut vind ik wel heeeel erg lang.
Ik vraag me dan ook voorzichtig af of je wel de e.s.e. versie van de X1 hebt: er is een Ground versie en een Trio versie en die laatste is voor servings, de eerste niet (losse espresso koffie)
Daarnaast, en ook meteen antwoordend aan original andalucia: het 1-2-3 (Trio) systeem houdt in dat je de piston kan verstellen in drie denkbeeldige standen: Lungo, Espresso, Ristretto. Allereerst zeg ik denkbeeldig omdat het traploos is, het is niets meer of minder dan de piston strakker aandraaien.
Hoe strakker je deze aandraait betekent in feite hoe meer druk er op de serving komt en des te langzamer het water doorloopt.
Op de machine zie je dit staan, drie kopjes op de pistonhouder:
Dus, kijk eens twee dingen na:
1 heb je inderdaad de Trio of misschien toch de Ground
2 tot hoever draai je de piston door? altijd zo strak mogelijk of ook "losjes" in de lungo stand?
Tot slot nog over de servings: elke serving moet erin passen en een prettig resultaat kunnen geven maar het is een kwestie van proberen welk resultaat jou het beste bevalt mbt smaak en crema.
(O en als er dan toch reclame gemaakt wordt hiero: House of Espresso, uw serving speciaalzaak)
Ik vraag me dan ook voorzichtig af of je wel de e.s.e. versie van de X1 hebt: er is een Ground versie en een Trio versie en die laatste is voor servings, de eerste niet (losse espresso koffie)
Daarnaast, en ook meteen antwoordend aan original andalucia: het 1-2-3 (Trio) systeem houdt in dat je de piston kan verstellen in drie denkbeeldige standen: Lungo, Espresso, Ristretto. Allereerst zeg ik denkbeeldig omdat het traploos is, het is niets meer of minder dan de piston strakker aandraaien.
Hoe strakker je deze aandraait betekent in feite hoe meer druk er op de serving komt en des te langzamer het water doorloopt.
Op de machine zie je dit staan, drie kopjes op de pistonhouder:
Dus, kijk eens twee dingen na:
1 heb je inderdaad de Trio of misschien toch de Ground
2 tot hoever draai je de piston door? altijd zo strak mogelijk of ook "losjes" in de lungo stand?
Tot slot nog over de servings: elke serving moet erin passen en een prettig resultaat kunnen geven maar het is een kwestie van proberen welk resultaat jou het beste bevalt mbt smaak en crema.
(O en als er dan toch reclame gemaakt wordt hiero: House of Espresso, uw serving speciaalzaak)
Re: Francis Francis X1
7Filterdrager.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Re: Francis Francis X1
8Hoi.
Ik gebruik al enkele jaren de FF X1.
Vorig jaar is de broeigroep nog vervangen. Té veel kalkaanslag en lekkage gehad.
Sindsdien maar netjes aan de ontkalkvoorschriften gehouden
Wat ik nu de laatste weken heb: veel lekkage langs de servings. Soms druppelt helder water er langs maar soms ook koffie. En soms druppelt het er harder langs dan in het kopje.
Piston wel strak aangedraaid.
Iemand enig idee waar naar te kijken? De espresso smaakt overigens nog gewoon goed gelukkig.
Cheerio
Peter
Ik gebruik al enkele jaren de FF X1.
Vorig jaar is de broeigroep nog vervangen. Té veel kalkaanslag en lekkage gehad.
Sindsdien maar netjes aan de ontkalkvoorschriften gehouden
Wat ik nu de laatste weken heb: veel lekkage langs de servings. Soms druppelt helder water er langs maar soms ook koffie. En soms druppelt het er harder langs dan in het kopje.
Piston wel strak aangedraaid.
Iemand enig idee waar naar te kijken? De espresso smaakt overigens nog gewoon goed gelukkig.
Cheerio
Peter
Re: Francis Francis X1
9Nieuwe groepring?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder