Nu grijp ik in. Robusta heeft ook prachtige kwaliteiten! 2% van de wereldproductie is Fine Robusta. Lijkt weinig maar zijn nog zo'n 1,5 miljoen zakken. Ik heb recent Robusta koffies meerdere dagen uitvoerig mogen beoordelen. Een aantal eindigden op 85 SCA score. Meesten rond/tegen de 80. Ik heb meloen geproefd in een Ugandese, speciaal project op eiland in Victoria Lake. In andere proefde ik (glüh)wijn, pure chocolade, kruidnagel, hazelnoten. O.a. de Tanzania, Guatemala.Robusta zou ik sowieso links laten liggen want dat zijn over het algemeen bonen van lage kwaliteit. De Robusta is een erg zachte boon dus goed oppassen want als die eenmaal hitten op begint te zuigen schiet die erg snel door tot pikzwart.
De opmerkingen "sowieso links laten liggen" en "over het algemeen" moeten uit de wereld.
En qua zachtheid denk ik dat je het specifiek over de monsooned variant hebt? Want Robusta is helemaal niet een erg zachte boon. Qua branden wel wat zachter, lagere hitte setting en het mag iets langer duren dan Arabica (zodoende ook geen "pikzwart"). Malen dan een wat grovere setting dan Arabica.
Wereldproductie ligt nu op 60% A en 40% R. Dit was resp. 10 meer en minder... Deze trend zal zich hoe dan ook voortzetten. Wen er maar vast aan. A heeft t erg moeilijk. En daarom komt er meer aandacht, op alle aspecten!, voor R.
A is überhaupt ontstaan uit vader en moeder Canephora (de eigenlijke naam maar de "tweede" ontdekker kreeg zijn naamgeving eerder gangbaar) en Eugenioides. Castillo, Catimor, Colombia, Lempira, Icatú, Batian... voorbeelden van A variëteiten ontstaan uit een kruising tussen A met R.
Black Sheep Coffee Londen heeft de eerste R gecertificeerde Robusta koffie (Sethuraman) op het menu.... 100% in je kop. Heel spannend maar vooral heel goed te drinken. Prachtige uitloop ook!
On-topic: waarom doe je niet een cupping? Veel makkelijker en elke koffie op zelfde verhouding qua alles te vergelijken. Weegschaaltje, kommetjes, molen, water en lepels. That's all!