Re: 9 bar of 11 bar - Wat is de juiste pomp druk voor espres

11
raymondv schreef:Dan verander je de maalgraad toch totdat ie op 9 bar staat?
Dit werkt niet. Hiermee zorg je dus dat je minder tegendruk hebt op de puck en dus de doorloop versnelt. Water moet ergens heen en met een maximale OPV stand van 12 bar moet je relatief gezien minder tegendruk op de puck hebben om dit te realiseren. Hiermee krijg je dus een shot die te snel doorloopt. Alle druk boven de 9 bar moet ergens naartoe. Als dat niet via het OPV is gaat dat dus via de puck en beïnvloed dat de uitloop.

Bij een espresso proberen we de flow te beperken. Bij een te grove maling wordt tevens de smaak minder. Beperken betekent dat je eigenlijk net iets boven of op de maximale druk aan het werken bent. Om het maximum van 11 bar op 9 bar te krijgen betekent dus dat je 2 bar extra door de puck drukt. De vibratiepomp levert ongeveer 15 bar waarvan een gedeelte wordt afgevoerd door het OPV en de rest via de puck. Verder is het systeem gesloten.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom 01 - 98mm Mizen (pre-order), Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul

Re: 9 bar of 11 bar - Wat is de juiste pomp druk voor espres

13
Klopt je uitleg Erik?
Ik dacht dat de druk van een vibratiepomp bepaald wordt door de tegendruk van de puck. Minder tegendruk, bij grovere maling, levert een lagere druk van de pomp op. De maximale druk van de pomp wordt bereikt bij een blind filter en is dan zo hoog als de opv staat ingesteld. Bij een grove maling treedt de opv meestal niet in werking dacht ik.
Vesuvius Evo Leva || Lelit Bianca || Cafelat Robot ||Aillio Bullet R1 || KINU M47|| Niche Zero

Re: 9 bar of 11 bar - Wat is de juiste pomp druk voor espres

14
Hier heb je inderdaad gedeeltelijk gelijk. Vaak wordt de druk gemeten door de hoeveelheid water die uit de groep komt zonder een filterhouder. Dit als globale test bij afwezigheid van een manometer portafilter. Bij hogere druk komt er per minuut meer water uit de groep. Met een puck blijft deze flow gelijk en zal er ten opzichte van 11 bar dus meer water door de puck gaan dan met 9 bar bij een gelijke weerstand van 9 bar op de puck. Water heeft midner tegendruk en gaat dus meer water door de puck.

Het OPV gaat boven de 9 bar pas open en beperkt hiermee dan de flow wat in dit geval dus niet gebeurd. Bij een instelling van 9 bar merkte ik dat de smaak beter was en dat je vooral aan het begin van de shot een licht gedruppel hebt waar dit met 11 bar al een stroompje zou zijn omdat de druk dan meer op kan bouwen bij een ideale maling. Je bent dan namelijk tegen de maximale druk aan het werken en bent bewust de flow aan het beperken om de ideale smaak te krijgen. Je zou dan fijner moeten malen of updosen om hetzelfde resultaat te krijgen maar dat gaat dan weer ten koste van de smaak.

Bij een ristretto wil men nou juist een hogere druk hebben omdat men dan gaat overdoseren of fijner gaat malen en de flow anders niet op gang zou komen. Hier wordt vaak 10 bar aangeraden. Dit bevestigt mijn theorie over flow en druk.

Naar mijn mening zijn wij met onze machines constant tegen de maximum ingestelde hoeveelheid druk aan het werken en proberen we deze in te perken om zo een betere smaak te krijgen. Dit betekent dat idealiter het OPV elke shot zijn werk zou moeten doen om dit te bereiken.

Wellicht heb ik het bij het verkeerde eind maar natuurkundig gezien lijkt me dit wel plausibel.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom 01 - 98mm Mizen (pre-order), Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul

Re: 9 bar of 11 bar - Wat is de juiste pomp druk voor espres

16
Ik begrijp nog altijd niet wat er mis zou zijn met een vibratiepompje als die met 9 bar druk in 25 seconden 60ml espresso kan leveren.
Voor ons is dat genoeg. In een horecazaak met een 4-groeper heb je wat anders nodig, ja.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: 9 bar of 11 bar - Wat is de juiste pomp druk voor espresso?

17
Super oud topic maar er zijn nog steeds vragen her en der van mensen die hier mee in aanraking komen. Daarom een kleine aanvulling op wat er in dit topic staat.

Wat ik in de afgelopen jaren ergens heb opgevangen is dat de fabrikant de machine afstelt op 11,5 bar omdat deze ook geschikt moet zijn voor ESE pads. De 9 bar (of lager ;) ) is gewenst voor een goede extractie van vers gemalen koffie in een filterbakje.

Dit is mijn uitspraak en daar zullen jullie het mee moeten doen.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’