Toch is die tabel wel wat vreemd. Als je kijkt naar de espresso met een brew ratio van 50% kom je op een gewicht uit (met 7gram maalsel) van 14g. De dichtheid van de koffie zal nagenoeg 1 zijn, dat van het crema een stuk lager. Maar stel dat je ongeveer 30ml hebt in je koffie waarvan 1/3 crema, dan heb je nog 20ml aan koffie dat is dus ongeveer 20g, hier moet je dan nog eens het gewicht van de crema optellen. Kortom, 14g lijkt me wel heel erg laag! Dat lijkt mij meer een ristretto.Bakker1994 schreef:Jij hebt kennelijk geen crema op de koffie? Of je meet de 30 cc zonder de crema, of je hebt crema met een soortelijk gewicht van water? Lukt mij trouwens ook niet om koffie te maken die voor 1 derde uit crema bestaat zoals soms op you-tube te zien, dus vind je uitgangspunt om volume gelijk te stellen aan gewicht ook niet zo heel vreemd, maar strikt genomen is het natuurlijk niet hetzelfde.
Edit:
De rechterkolom geeft trouwens de minimale en maximale volumes van de gewogen koffieproducten aan.
Sterker nog, als dit vertaald naar een lungo, met een brew ratio van 33%, dan kom je met 7g maalsel op 21g in je kopje!! dat moet wel verdomd veel crema zijn om iets van 60-70ml te krijgen! Volgens mij mis ik iets, of er klopt iets niet