Vraagje:
Afgelopen weekend voor het eerst de Yellow Bourbon gebruikt van Brandzaak (branddatum 15-2-2018). De bonen waren dus nog (te) vers. Wat mij erg opviel is dat de koffie een zure smaak had en ook behoorlijk wat bitter aan het eind. Ik kon mij haast niet voorstellen dat dit de smaak van de koffie was, maar veel ervaring in verschillende koffie heb ik nog niet. Nu twee dagen later merk ik ineens een totaal andere ervaring: de koffie is vrij zoet, volle body en een frisse (niet zurige) afdronk. Dit terwijl ik mijn parameters hetzelfde heb gehouden:
18 gram erin, 36 eruit in ongv. 30 seconden. (HQ bakje op de Strega met Sette 270w). Helaas nog geen naked filterhouder.
Ik heb geen ervaring met TE verse bonen. Is dat de verklaring van dit smaakverschil of ligt het aan mijn techniek/apparatuur.
Ik leer graag, dus ben benieuwd!
te verse koffie?
Re: te verse koffie?
Berichtdoor HanR » di 20 feb 2018, 12:32
Leuk dat je je ervaring deelt, maar je geeft zelf het antwoord op je vraag al.Vraagje:
Afgelopen weekend voor het eerst de Yellow Bourbon gebruikt van Brandzaak (branddatum 15-2-2018). De bonen waren dus nog (te) vers. Wat mij erg opviel is dat de koffie een zure smaak had en ook behoorlijk wat bitter aan het eind. Ik kon mij haast niet voorstellen dat dit de smaak van de koffie was, maar veel ervaring in verschillende koffie heb ik nog niet. Nu twee dagen later merk ik ineens een totaal andere ervaring: de koffie is vrij zoet, volle body en een frisse (niet zurige) afdronk. Dit terwijl ik mijn parameters hetzelfde heb gehouden:
18 gram erin, 36 eruit in ongv. 30 seconden. (HQ bakje op de Strega met Sette 270w). Helaas nog geen naked filterhouder.
Ik heb geen ervaring met TE verse bonen. Is dat de verklaring van dit smaakverschil of ligt het aan mijn techniek/apparatuur.
Ik leer graag, dus ben benieuwd!
Re: te verse koffie?
Berichtdoor Jochen_P » di 20 feb 2018, 12:58
Te verse koffie inderdaad. Vijf tot tien dagen na branding is vaak aan te raden.
_____________________________________________________________________________________________
Lelit PL41EM
Eureka Olympus Hi-speed
Lelit PL41EM
Eureka Olympus Hi-speed
Re: te verse koffie?
Berichtdoor Capulus » di 20 feb 2018, 13:08
Dank!
Ik ging er vanuit dat dit een nuanceverschil zou zijn. Kennelijk toch erg belangrijk om even te wachten.
Ik ging er vanuit dat dit een nuanceverschil zou zijn. Kennelijk toch erg belangrijk om even te wachten.
Espresso; Bezzera Strega; Niche zero.
Filter: Kinu m47; V60, Aeropress ...
Roaster: Huky500
Filter: Kinu m47; V60, Aeropress ...
Roaster: Huky500
Re: te verse koffie?
Berichtdoor Pti » di 20 feb 2018, 13:25
Als je koffie echt te vers is maar je zit anders zonder zit er niets anders op. Voor jou en vooral je omgeving is het meestal toch beter de te verse koffie gewoon op te drinken.
Slowcoffee uit een aeropress of poorover kan soelaas brengen maar zelfs voor de espressobehoevende is er uitkomst.
Een eenvoudige truc om extreme channeling te voorkomen is de koffie even te laten ontgassen. Het abrupte uitbarsten van de CO2 in de koffiepuck zodra deze door het water geraakt wordt is namelijk de grootste oorzaak van de slechte extractie. Indicatie: zuur (co2) + bitter (over extractie)
Hoe doe ik dat turbo ontgassen? Simpel even 5 minuten de koffie na het malen laten rusten is vaak al voldoende.
Het maakt het afstellen van je molen wel iets lastiger.
Slowcoffee uit een aeropress of poorover kan soelaas brengen maar zelfs voor de espressobehoevende is er uitkomst.
Een eenvoudige truc om extreme channeling te voorkomen is de koffie even te laten ontgassen. Het abrupte uitbarsten van de CO2 in de koffiepuck zodra deze door het water geraakt wordt is namelijk de grootste oorzaak van de slechte extractie. Indicatie: zuur (co2) + bitter (over extractie)
Hoe doe ik dat turbo ontgassen? Simpel even 5 minuten de koffie na het malen laten rusten is vaak al voldoende.
Het maakt het afstellen van je molen wel iets lastiger.
Re: te verse koffie?
Berichtdoor Capulus » di 20 feb 2018, 14:37
Fijne tip! Dank daarvoor!Als je koffie echt te vers is maar je zit anders zonder zit er niets anders op. Voor jou en vooral je omgeving is het meestal toch beter de te verse koffie gewoon op te drinken.
Slowcoffee uit een aeropress of poorover kan soelaas brengen maar zelfs voor de espressobehoevende is er uitkomst.
Een eenvoudige truc om extreme channeling te voorkomen is de koffie even te laten ontgassen. Het abrupte uitbarsten van de CO2 in de koffiepuck zodra deze door het water geraakt wordt is namelijk de grootste oorzaak van de slechte extractie. Indicatie: zuur (co2) + bitter (over extractie)
Hoe doe ik dat turbo ontgassen? Simpel even 5 minuten de koffie na het malen laten rusten is vaak al voldoende.
Het maakt het afstellen van je molen wel iets lastiger.
Espresso; Bezzera Strega; Niche zero.
Filter: Kinu m47; V60, Aeropress ...
Roaster: Huky500
Filter: Kinu m47; V60, Aeropress ...
Roaster: Huky500
Re: te verse koffie?
Berichtdoor pichichi » wo 21 feb 2018, 14:02
Waarvan akte vorige week met de espresso(-ish) roast van de Oconal nano- aka Noé microlot hè ArnoudAls je koffie echt te vers is maar je zit anders zonder zit er niets anders op. Voor jou en vooral je omgeving is het meestal toch beter de te verse koffie gewoon op te drinken.
Slowcoffee uit een aeropress of poorover kan soelaas brengen maar zelfs voor de espressobehoevende is er uitkomst.
Een eenvoudige truc om extreme channeling te voorkomen is de koffie even te laten ontgassen. Het abrupte uitbarsten van de CO2 in de koffiepuck zodra deze door het water geraakt wordt is namelijk de grootste oorzaak van de slechte extractie. Indicatie: zuur (co2) + bitter (over extractie)
Hoe doe ik dat turbo ontgassen? Simpel even 5 minuten de koffie na het malen laten rusten is vaak al voldoende.
Het maakt het afstellen van je molen wel iets lastiger.
Ah! How sweet coffee tastes, more delicious than a thousand kisses, milder than muscatel wine.
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!
The Coffee Cantata - J.S.Bach
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!
The Coffee Cantata - J.S.Bach
Terug naar “Alles voor beginners”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign