Re: Het grote broodbaktopic

2151
Temperatuur terug draaien is niet zo moeilijk hoor. Kost alleen wat tijd, als je stopt met stoken koelt hij vanzelf af.

Waar de indoor ovens vooral met directe warmte werken is zo'n klein oven net wat anders: de warmte sla je op in de massa van de oven en de vloer. Daardoor krijg je een heel andere manier van bakken. De broden die er tot nu toe uit zijn gekomen smaakten heerlijk. Heb wel gemerkt dat het pizza-bak principe niet werkt als je brood wilt bakken. Dan komt er namelijk een rooksmaak aan je brood en dat is niet zo lekker. Bij pizza's heb je daar helemaal geen last van, maar dat heeft ook met de temperatuur en de tijd te maken. Een brood gaat er bij mij pas in als de vloer rond de 200 graden is en pizza's beginnen meestal al rond de 300 graden. Bij pizza's heb ik omdat de deur open blijft nog vuur in de oven.
Kei veel groeten!

Joost

Re: Het grote broodbaktopic

2153
Jep, het is inderdaad een beetje de volgorde: pizza, brood, vlees. Pizza om nu te eten, het brood voor morgen ochtend en het vlees voor morgen avond. Voordeel van een hout gestookte oven is dat je de oven aan kunt steken, dan het deeg kan gaan kneden en als je klaar bent met het deeg is de oven ook zo goed als op temperatuur.

Temperatuur testen doe ik iets moderner (ir gun) maar als we bezoekers hebben dan wil ik nog wel eens voor het "effect" gaan en er een hand bloem in gooien als ik net het vuur aan de kant heb geschoven. Altijd leuk voor de pyromanen ;-)
Kei veel groeten!

Joost

Re: Het grote broodbaktopic

2158
Lekker bezig. Ik heb gisteren heeeeel snel broodgebakken namelijk uit de supermarkt. Merk dat ik steeds minder zin krijg om dagelijks brood te bakken. Maar ik heb nog meer dan 10kg meel in de schuur staan :) en dat gaan hoe dan ook op. Zelf gemaakt is toch lekkerder dan het luchtige supermarkt brood. Ik ga binnenkort ook maar weer een starter maken, gewoon omdat het kan.
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: Het grote broodbaktopic

2159
mutsje schreef:Lekker bezig. Ik heb gisteren heeeeel snel broodgebakken namelijk uit de supermarkt. Merk dat ik steeds minder zin krijg om dagelijks brood te bakken. Maar ik heb nog meer dan 10kg meel in de schuur staan :) en dat gaan hoe dan ook op. Zelf gemaakt is toch lekkerder dan het luchtige supermarkt brood. Ik ga binnenkort ook maar weer een starter maken, gewoon omdat het kan.
Koop een panasonic broodbakmachine op marktplaats. Elke ochtend een broodje zonder al teveel moeite.
Afbeelding
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!