Pagina 2 van 7

Re: Vlees eten... of niet?

Geplaatst: di 04 aug 2020, 09:36
door cremalover
Werner vg schreef: ma 03 aug 2020, 21:50 Ik consumeer vnl 5 a 6 dagen per week vlees....
kip en vette vis...maatjes, sardines, makreel...uit blik of vers
Echter bij uitzondering ! gefrituurd vlees.
Zogenaamd rood vlees nuttig ik zeer zelden.
Mosselen en noordzeegarnalen staan ook geregeld op menu.
Scampis dan weer niet mbt onverantwoord gebruik antibiotica bij opkweek

Ben zelf ook duursporter op leeftijd, 50 jaar.
Toevallig net deelgenomen aan een wereldwijde universiteitsstudie ter voorkoming hartproblemen bij duursporters.

Via uitgebreide diverse hartscans inspanningstest en bloedafname werd een profiel opgemaakt van hart- en slagaderfunctionaliteit en algemene gezondheid

Gezond verklaard.
(Rood) vlees wordt meestal geassocieerd met te hoge cholestrolwaarden.

In bloedwaarden geen indicaties dat consumptie te veel vlees nefast zou zijn.
HDL...dat is de goede cholestrol die de slechte LDL afbreekt...bedroeg bij mij 100...
Doorsnee schommelt dit rond 60 bij mannen...bij vrouwen relatief hoger.

Veel hangt echter af waaruit je weekmenu bestaat afgezien van dat vlees.
Dus het totaalplaatje...roker,...alcoholconsumptie,...beweging...
Mijn cafeinegebruik had alvast geen negatieve invloed op de bloed noch hartwaarden (lees verhoogde hartslag)

Ben nu zelf ook geen heilige want roomijs verslind ik per liter.

By the way...iemands gezondheidstoestand wordt vastgesteld ahv

Bloedtest
Inspanningstest...niet als hoofdreden om te zien hoe hard je kant trappen of lopen maar vooral of je slagaders mooi open zijn zonder plaque of vernauwingen, bloodflow
Echo hart en bij voorkeur coronaire Ct scan...werking kamers en kleppen
Algemeen onderzoek...oa lengte, gewicht, bmi...klachten aanhoren patient...

Door bovenstaande onderzoeken kan je al veel dingen uitsluiten maar niets is waterdicht !
Alles met mate en inzicht.
Niet alles is slecht.
Zo is roken erg slecht maar als je mentholsigaretten rookt valt dat weer heel erg mee.Dus om nu te zeggen dat ik rook?
Zoek de nuance.

Re: Vlees eten... of niet?

Geplaatst: di 04 aug 2020, 18:05
door bobbee

Re: Vlees eten... of niet?

Geplaatst: di 04 aug 2020, 18:19
door gilleko B.
cremalover schreef:
Werner vg schreef: ma 03 aug 2020, 21:50 Ik consumeer vnl 5 a 6 dagen per week vlees....
kip en vette vis...maatjes, sardines, makreel...uit blik of vers
Echter bij uitzondering ! gefrituurd vlees.
Zogenaamd rood vlees nuttig ik zeer zelden.
Mosselen en noordzeegarnalen staan ook geregeld op menu.
Scampis dan weer niet mbt onverantwoord gebruik antibiotica bij opkweek

Ben zelf ook duursporter op leeftijd, 50 jaar.
Toevallig net deelgenomen aan een wereldwijde universiteitsstudie ter voorkoming hartproblemen bij duursporters.

Via uitgebreide diverse hartscans inspanningstest en bloedafname werd een profiel opgemaakt van hart- en slagaderfunctionaliteit en algemene gezondheid

Gezond verklaard.
(Rood) vlees wordt meestal geassocieerd met te hoge cholestrolwaarden.

In bloedwaarden geen indicaties dat consumptie te veel vlees nefast zou zijn.
HDL...dat is de goede cholestrol die de slechte LDL afbreekt...bedroeg bij mij 100...
Doorsnee schommelt dit rond 60 bij mannen...bij vrouwen relatief hoger.

Veel hangt echter af waaruit je weekmenu bestaat afgezien van dat vlees.
Dus het totaalplaatje...roker,...alcoholconsumptie,...beweging...
Mijn cafeinegebruik had alvast geen negatieve invloed op de bloed noch hartwaarden (lees verhoogde hartslag)

Ben nu zelf ook geen heilige want roomijs verslind ik per liter.

By the way...iemands gezondheidstoestand wordt vastgesteld ahv

Bloedtest
Inspanningstest...niet als hoofdreden om te zien hoe hard je kant trappen of lopen maar vooral of je slagaders mooi open zijn zonder plaque of vernauwingen, bloodflow
Echo hart en bij voorkeur coronaire Ct scan...werking kamers en kleppen
Algemeen onderzoek...oa lengte, gewicht, bmi...klachten aanhoren patient...

Door bovenstaande onderzoeken kan je al veel dingen uitsluiten maar niets is waterdicht !
Alles met mate en inzicht.
Niet alles is slecht.
Zo is roken erg slecht maar als je mentholsigaretten rookt valt dat weer heel erg mee.Dus om nu te zeggen dat ik rook?
Zoek de nuance.
Cockie van der Laak

Afbeelding



Re: Vlees eten... of niet?

Geplaatst: di 04 aug 2020, 18:37
door fransg
cremalover schreef: di 04 aug 2020, 09:36 Zo is roken erg slecht maar als je mentholsigaretten rookt valt dat weer heel erg mee.Dus om nu te zeggen dat ik rook?
Zoek de nuance.
Nee dat zou ik inderdaad geen roken willen noemen, integendeel, je geeft het goede voorbeeld.

En zolang de gehaktbal een tussendoortje is en niet onderdeel van een van de reguliere maaltijden, hoef je dat niet mee te tellen bij de vraag of je vlees eet, dan vul je daar gewoon "snack" in.

Ik las laatst dat je welbeschouwd geen dief bent als je het geld zelf ook weer uitgeeft, want dat was degene die het geld eerst had ongetwijfeld ook van plan. Je steelt dan niet echt maar helpt mee met de omloop, de recycling, het Bruto Nationaal Product waardoor het vertrouwen in de economie toeneemt, de aandelen stijgen, de koopkracht groeit en de welvaart in de breedte toeneemt.

Re: Vlees eten... of niet?

Geplaatst: di 04 aug 2020, 19:22
door Dirk Jan
Vanaf mijn 20ste tot ongeveer 48 ste ben ik als boerenzoon vegetariër geweest. Omdat ik vlees eten te milieubelastend vond maar ook zeker voor mijn eigen gezondheid, ik had last van mijn darmen. Geen vlees, heel af en toe vis, geen kaas, wel eieren en af en toe yoghurt of karnemelk. Na m'n 48ste tot nu (64) zeer regelmatig vlees, vis, zuivel en veel oude kaas gegeten. En nu sinds 1 juli: geen vlees, geen zuivel (geen oude kaas!), af en toe vis en af en toe een ei. Aanleiding was mijn eigen gezondheid, maar ik ben ook wel weer blij dat ik vegetariër ben vanwege het milieuaspect. Wat ik wel grappig vind is dat ik merk dat ik meer energie heb. Dierlijke eiwitten zijn voor mij waarschijnlijk zwaar verteerbaar.
Af en toe een stukje vlees of kaas, dat vind ik absoluut geen probleem.
Wat wel een probleem was, dat je in restaurants zo weinig creatieve vegetarische maaltijden had. Hoe dat nu is, dat gaan we de komende maanden vast merken. Als we buiten de deur aten, dan was het vaak een veganistisch restaurant.
Afgelopen maand hebben we de vleesvervangers uitgeprobeerd zoals Beyond Meat en de vegaslager, maar daar ben ik geen fan van. In mijn twintiger jaren werkte ik in een bio-winkel en ik heb goede herinneringen aan maaltijden waar granen en peulvruchten de basis zijn. Dat ga ik vast weer boven tafel halen. De tempeh van het Kushi Instituut in Amsterdam, dat was lekker!
Waarschijnlijk is alleen vlees vervangen voor een alternatief voor mij geen oplossing: heel de maaltijd onder de loep nemen, dat zal het wel weer worden.

Re: Vlees eten... of niet?

Geplaatst: di 04 aug 2020, 19:36
door fransg
Ik was als twintiger/dertiger ook vrijwel vegetarisch, mede doordat ik veel kookte en niet weet hoe je vlees moet bereiden, afgezien van biefstuk.

Nu kook ik bijna nooit. Haal enkele keren in de week verrukkelijk eten op in de buurt bij een vast adres via thuisgekookt.nl en verder is er vandaag de dag een veelheid aan apps waarmee je voedzame maaltijden kunt laten bezorgen.

Vandaag het kliekje van gister opgepeuzeld:
Bij het afhaal-adres is het meestal met wat vlees dus daar geniet ik dan maar van.

Mensen van mijn leeftijd die nu pas vega worden moeten nog zeker 20 jaar door eten van de tofu voordat ze net zo ver zijn als ik reeds was ;-)

Re: Vlees eten... of niet?

Geplaatst: di 04 aug 2020, 20:07
door Keyser
Hier in huis zijn wij ook bewust bezig met vlees. We eten met name vegetarisch en vis. Wanneer we vlees eten, dan goed vlees waar het dier een zo goed mogelijk leven heeft gehad.
De vleesvervangers worden met de tijd telkens lekkerder vind ik zelf.
cremalover schreef: Alles met mate en inzicht.
Niet alles is slecht.
Zo is roken erg slecht maar als je mentholsigaretten rookt valt dat weer heel erg mee.Dus om nu te zeggen dat ik rook?
Zoek de nuance.
Misschien niet nodig, maar wilde het toch even met je delen.

"De zintuiglijke ervaring van het roken van metholsigaretten maakt het moeilijk om te stoppen, aangezien de aangename smaak en geur en het verkoelende effect de rookgewoonte versterken. Bovendien zorgt het verdovende effect van menthol op de longen ervoor dat rokers wellicht dieper inhaleren om zo te voorzien in hun nicotinebehoefte.

Het gebruik van menthol in geneesmiddelen kan rokers daarnaast ook een vals gevoel van veiligheid geven. Onderzoek heeft aangetoond dat onder rokers van mentholsigaretten vaak de misvatting leeft dat deze stof een beschermend gezondheidseffect heeft vergeleken met niet-mentholsigaretten. Dit feit zou aanhoudend gebruik kunnen aanmoedigen en de rookgewoonte mede in stand kunnen houden, en daardoor een verhoogde blootstelling aan de giftige bestanddelen in sigarettenrook veroorzaken."

Bron: https://www.rivm.nl/tabak/toevoegingen- ... ak/menthol



Re: Vlees eten... of niet?

Geplaatst: di 04 aug 2020, 20:33
door Werner vg
Afgezien van de gezondheid vormt de economische voetafdruk van de vleesindustrie ook een stevig argument om veggie te gaan.

Dan voelen we ons weer happy wegens persoonlijke bijdrage aan de gezondheid van de planeet...

Dat tackel ik meestal met de vraag...
Hoeveel keer dit jaar met het vliegtuig op reis geweest....gedurende je leven ?

Oeps...die hadden ze niet zien aankomen.

Verre vleigtuigreis heeft milieu equivalent van 4 tot 5 jaar regelmatig fietsen....
Of zelfs nog langer dacht ik gelezen te hebben.
Dus reken maar uit...dan valt dat extra stukje vlees nog reuze mee.

Zelfde met Lage Emissie Zone in Antwerpen...no go voor mijn wagen van 2005.
Maar als je 400€ neertelt kan het weer wel...
Cruisesschepen met equivalent uitstoot van enkele 100.000 ! autos per dag leggen vlotjes aan in centrum Antwerpen...

Vaak primeert in de gezondheidskeuze toch meermaals het eigenbelang...

Re: Vlees eten... of niet?

Geplaatst: di 04 aug 2020, 23:22
door bobbee
Werner vg schreef: Dat tackel ik meestal met de vraag...
Hoeveel keer dit jaar met het vliegtuig op reis geweest....gedurende je leven ?

Oeps...die hadden ze niet zien aankomen.
Serieus? Als je vleeseter bent én in het vliegtuig stapt ben je nog steeds meer belastend dan de vegetariër die in het vliegtuig stapt als je het zo stelt. Niet zo'n goede tackel.
Afbeelding


De bewustwording van de dingen die je doet zijn belangrijk, ongeacht de reden of het effect. Op het moment dat je ergens bewust van bent of mee bezig bent is er al iets gaande. Hoe dat zich verder manifesteert is aan de persoon zelf. Zal ongetwijfeld mooi zijn.

Re: Vlees eten... of niet?

Geplaatst: wo 05 aug 2020, 07:05
door Keyser
Werner vg schreef: Dat tackel ik meestal met de vraag...
Hoeveel keer dit jaar met het vliegtuig op reis geweest....gedurende je leven ?
Oeps...die hadden ze niet zien aankomen.
Hij is inderdaad leuk. Alleen met die beredenering kan je natuurlijk dan maar beter alles laten zoals het is. Hij zou denk ik wel weer gelden wanneer er een haalbaar alternatief is voor vliegen.
bobbee schreef:De bewustwording van de dingen die je doet zijn belangrijk, ongeacht de reden of het effect. Op het moment dat je ergens bewust van bent of mee bezig bent is er al iets gaande. Hoe dat zich verder manifesteert is aan de persoon zelf. Zal ongetwijfeld mooi zijn.
Helemaal mee eens Bob
Afbeelding
. Alle beetjes helpen en op den duur groeit dat.

Zal de schadelijkheid van de vlees industrie ook te maken hebben met de massaproductie? Los van de wereldbevolking heeft ons consumptiegedrag daar natuurlijk ook invloed op.

Wanneer de vraag naar groenten toeneemt, omdat we minder vlees willen eten. Krijgen we dan mogelijk sneller een probleem met fosfaat? Ik zag een tijdje terug en documentaire over fosfaat. Misschien was ik op dat gebied en beetje wereldvreemd, maar ik schrok er wel van. Volgens mij was dit de aflevering:
https://www.ntr.nl/Bodem-in-zicht/384/d ... ON_1309237