Een tijdje geleden heb ik een gelijkaardige brander uit china laten komen.
Mijn verwachtingen waren niet te hoog gespannen maar ben best aangenaam verrast als je zijn beperkingen op de koop toe neemt.
Laat ik daar dan mee beginnen......
In de thermostaat heb ik niet zo'n vertrouwen. Ik moet eens iets verzinnen om de temperatuur in werking te meten. Een egale branding is ook een uitdaging /utopie. Het lijkt wel te helpen als ik de pan af en toe een beetje heen en weer beweeg en de bonen vriendelijk verzoek ook eens een ander plekje op te zoeken.
230 gr 20 minuten? dat haal ik nooit. Dan heb steenkolen in de pan liggen

.
Ik begin meestal 4 minuten op 140 gr. om de bonen iets te drogen daarna gaat ie op 220 gr.
Malabar monsooned in 205 gram dan nog ongeveer 8,5 minuten dus een 12,5 minuten totaal. Dan lijken ze een enigszins op die welke mijn huisbrander levert al kunnen ze daar niet aan tippen.
Indonesië Java Kayumas washed 250 gram in, wederom eerst 4 minuten 140 gr daarna nog 11,30 min. Dus totaal zo'n 15,30 min
Nicaragua natural 250 gram in wederom eerst 4 minuten 140 gr daarna nog 12,30 min. Dus totaal zo'n 12,30 min
De bulk koffie koop ik gebrand bij mijn brander ExprezZo daar kan ik zelf niet aan tippen laat staan de hoeveelheden welke we per week verbruiken consistent branden.
De meeste ongebrande bonen met name bij Het Hoofdkwartier koffiebranderijen.
De resultaten (malabar daargelaten) stemmen mij tevreden en geven me de mogelijkheid er lekker op los te experimenteren. Gebleken is dat het vaak seconden werk is, uit de java boon kwam bijvoorbeeld op een gegeven moment een heerlijke drop smaak te voorschijn!
Will be continued
Gr. M.