Pagina 2 van 4
Re: La Pavoni - dwaalgast
Geplaatst: do 29 apr 2021, 15:33
door Giessie
fransg schreef: do 29 apr 2021, 15:26
Die schijven met bollingen die je dan ronddraait moet je mijns inziens alleen kopen als je het een heel mooi ding vindt want verder heb je d'r niks aan.
Een tamper die goed past, en die je matig stevig aandrukt, is al best.
Een goed passende doseer-ring op je filterbakje zodat je met iets anders door het maalsel kan harken, dat kan al enorm goed helpen.
http://dirossi.nl/ kan zoiets wel leveren.
Er zijn verschillende mooie effectieve roer-instrumentjes te koop maar om te beginnen vind je mogelijk wel wat in je keukenla dat reeds verbetering brengt.
Dank je Frans, ik heb inderdaad al een dosseer-ring, ik zal eens de keukenla open trekken
Moet vast wel wat te vinden zijn om het een en ander gelijkmatiger te verdelen, want daar komt het uiteindelijk op neer.
De stamper past goed, heel goed zelfs, valt geen haar tussen te krijgen.
Wordt vervolgd.
Re: La Pavoni - dwaalgast
Geplaatst: do 29 apr 2021, 15:42
door fransg
De tamper niet te hard aandouwen. Het gaat erom dat de bovenkant van de puck vlak is en niet meteen uitmekaar moddert zodra het water uit de douchescherm er op neer regent. Meteen daarna heb je profijt van milde tamp doordat het water dan makkelijk door de puck wordt opgenomen.
En als je heel hard aandouwt, dan trek je, als je de hefboom omhoog brengt, de puck omhoog en kan deze in de kreuk komen waardoor kanalisering optreedt.
Nu kan een niet al te hard aangedouwde puck het best hebben, even een hops maken terwijl de zuiger erboven de hoogte in getrokken wordt, en dan intact weer neerzijgen terwijl het heetwater erop drizzelt. Zo'n mild aangedouwde puck zit niet al te krampachtig tegen de bodem en de wand van het filterbakje geklemd.
Re: La Pavoni - dwaalgast
Geplaatst: do 29 apr 2021, 15:55
door Giessie
fransg schreef: do 29 apr 2021, 15:42
De tamper niet te hard aandouwen. Het gaat erom dat de bovenkant van de puck vlak is en niet meteen uitmekaar moddert zodra het water uit de douchescherm er op neer regent. Meteen daarna heb je profijt van milde tamp doordat het water dan makkelijk door de puck wordt opgenomen.
En als je heel hard aandouwt, dan trek je, als je de hefboom omhoog brengt, de puck omhoog en kan deze in de kreuk komen waardoor kanalisering optreedt.
Nu kan een niet al te hard aangedouwde puck het best hebben, even een hops maken terwijl de zuiger erboven de hoogte in getrokken wordt, en dan intact weer neerzijgen terwijl het heetwater erop drizzelt. Zo'n mild aangedouwde puck zit niet al te krampachtig tegen de bodem en de wand van het filterbakje geklemd.
Goede tip, ik dacht dat de aangedrukte puk ook altijd enige weerstand moest bieden, zodat het water meer tijd heeft voor de extractie. Al moet ik zeggen, ik druk de puk altijd aan met mijn vingers dus dat zou niet te veel druk moeten opleveren, maar ja vroeger draaide ik ook altijd het schroefdraad kapot van bouten...
Ik ga er op letten!
Re: La Pavoni - dwaalgast
Geplaatst: ma 03 mei 2021, 11:25
door Giessie
Afgelopen dagen lopen spelen met de espresso's. Het helpt om in de koffiemaling even goed te roeren.
Waar ik nog wel mee loop te vogelen is de verdeling van de koffie in het bakje, voordat ik deze aandruk. Idealiter wil je de koffie zo goed mogelijk verdeeld hebben voordat je deze aandrukt.
Ik gebruik net iets minder koffie dan misschien gewenst zou zijn, want als ik met mijn vinger de koffie glad probeer te strijken, dan raakt mijn vinger net de koffie niet.
Maar de channeling is al een stuk minder en je proeft het verschil ook. Ik had nooit verwacht dat het zo'n sterk effect zou hebben.
Re: La Pavoni - dwaalgast
Geplaatst: ma 03 mei 2021, 11:32
door Giessie
Re: La Pavoni - dwaalgast
Geplaatst: ma 03 mei 2021, 12:13
door fransg
Prima!
Heb je al gewogen hoeveel maalsel je exact gebruikt?
Re: La Pavoni - dwaalgast
Geplaatst: ma 03 mei 2021, 12:16
door Giessie
Nee, nog niet, ik wilde eigenlijk voorkomen dat ik elke keer de dosering ga wegen. Dat haalt ook de spontaniteit een beetje weg. Maar ik besef me wel dat ik het eigenlijk een aantal keer zou moeten doen.
Re: La Pavoni - dwaalgast
Geplaatst: ma 03 mei 2021, 12:20
door fransg
Doordat elke maler weer ander maalsel produceert, de een wat meer fluffy dan de ander, en ook elke verschillende boon van verschillende branders bij exact gelijk gewicht méér of juist minder volume geeft, is een visuele inschatting van 'hoeveel maalsel past erin' gedoemd volstrekt willekeurig te zijn.
Re: La Pavoni - dwaalgast
Geplaatst: ma 03 mei 2021, 12:58
door fransg
Giessie schreef: ma 03 mei 2021, 11:32
Dit is mijn roerdingetje
Ik zou eventueel die scherpe punten wat afslijpen, anders kras je op den duur mogelijk de bodem van je filterbakjes stuk.
Re: La Pavoni - dwaalgast
Geplaatst: ma 03 mei 2021, 13:00
door Giessie
Klopt, ik moet het ook gaan doen, maar vind het ook wel fijn om 's ochtend gewoon een espresso te maken, zonder te veel poespas.