Re: Cafés Castel - espresso koffiebonen (2 x proefzakje á 200 gr
Geplaatst: vr 20 jun 2008, 17:07
Ook ik heb weer mee mogen doen aan deze proefsessie. Mij wordt nog al eens verweten dat ik kritisch ben. Zo zal ik het ook dit keer weer doen.
Ik kan wat algemene kenmerken herkennen in beide melanges en dat zijn:
Hooge rins (zuur)
Droge bereidng
100% arabica
Verschillend gesorteerde bonen (geen gelijke grootte)
Alle espresso getest op 7 gram en 25-30 seconden en gecupped (water opgieten in kom)
Royal Blend
Lungo:
Redelijke Crema, licht en dun
Smaak is dun
Bitter en rins overheerst
Bij de eerste slok dacht ik deze is verbrand, maar niets wees erop. Crema had geen donkere randen, zuur was aanwezig en aroma was goed. Dus gewoon harde bitters en niet aangenaam voor een lungo.
Ristretto
Goede crema
Mooi krachtig van smaak
Toch blijven de rinsheid en bitters overheersen maar een zijn een stuk aangenamer.
Het is echt een koffie voor warme zwoele avonden en zonnig terras.
Cuppen
Ineens kwam er hardheid naar boven die ik in de espresso niet proefde. Aroma was matig, koffie dun en niet krachtig. Vreemd na de espresso's ik heb het twee keer gebrobeerd zonder goed resultaat.
Castel Gourmet fair trade
Bonen zijn een stuk vetter dan de Royal blend. Mij het malen kwam er veel meer aroma vanaf. Beloofde iets goeds te worden.
Lungo
Mooie dikke crema, zachte bitters miste een beetje het strotgevoel en ook weer rins. Toch een aangename koffie.
Ristretto
Uitstekende crema, mooi dik en donkerblond
Fijne bitters en niet overdreven rins.
Voldoende kracht en body
Een aanrader
Ik ben er van overtuigd dat deze koffie het echt ook goed doet als cappuccino of cafè latte.
Cuppen
In totaliteit sprong het er niet uit
Koffie zacht, rond, bitter en rins, zelfs een beetje zoetig/notig.
conclussie
In het algemeen kan ik concluderen dat de men binnen de melanges een voorliefde heeft voor rins, niet ongewoon voor zuideropeese landen. Maar het ontbreken van robusta maakt de koffies dun en minder krachtig. De droge Arabica lost het gevoel wel een beetje op. maar ja... het is mijn smaak.
Mijn voorkeur gaat uit naar de Gourmet.
Succes.
Ik kan wat algemene kenmerken herkennen in beide melanges en dat zijn:
Hooge rins (zuur)
Droge bereidng
100% arabica
Verschillend gesorteerde bonen (geen gelijke grootte)
Alle espresso getest op 7 gram en 25-30 seconden en gecupped (water opgieten in kom)
Royal Blend
Lungo:
Redelijke Crema, licht en dun
Smaak is dun
Bitter en rins overheerst
Bij de eerste slok dacht ik deze is verbrand, maar niets wees erop. Crema had geen donkere randen, zuur was aanwezig en aroma was goed. Dus gewoon harde bitters en niet aangenaam voor een lungo.
Ristretto
Goede crema
Mooi krachtig van smaak
Toch blijven de rinsheid en bitters overheersen maar een zijn een stuk aangenamer.
Het is echt een koffie voor warme zwoele avonden en zonnig terras.
Cuppen
Ineens kwam er hardheid naar boven die ik in de espresso niet proefde. Aroma was matig, koffie dun en niet krachtig. Vreemd na de espresso's ik heb het twee keer gebrobeerd zonder goed resultaat.
Castel Gourmet fair trade
Bonen zijn een stuk vetter dan de Royal blend. Mij het malen kwam er veel meer aroma vanaf. Beloofde iets goeds te worden.
Lungo
Mooie dikke crema, zachte bitters miste een beetje het strotgevoel en ook weer rins. Toch een aangename koffie.
Ristretto
Uitstekende crema, mooi dik en donkerblond
Fijne bitters en niet overdreven rins.
Voldoende kracht en body
Een aanrader
Ik ben er van overtuigd dat deze koffie het echt ook goed doet als cappuccino of cafè latte.
Cuppen
In totaliteit sprong het er niet uit
Koffie zacht, rond, bitter en rins, zelfs een beetje zoetig/notig.
conclussie
In het algemeen kan ik concluderen dat de men binnen de melanges een voorliefde heeft voor rins, niet ongewoon voor zuideropeese landen. Maar het ontbreken van robusta maakt de koffies dun en minder krachtig. De droge Arabica lost het gevoel wel een beetje op. maar ja... het is mijn smaak.
Mijn voorkeur gaat uit naar de Gourmet.
Succes.