Pagina 2 van 4
Re: Rancilio Silvia of Quickmill 820?
Geplaatst: vr 28 aug 2009, 19:22
door Bakker1994
Volgens mij had ik gelezen dat langer de de koffie gebrand is, hoe hoger de temperatuur is die je gemiddeld als zettemperatuur gebruikt. Misschien vergis ik me en ontbreekt dat verband, dan zou ik graag wijzer gemaakt worden want ik kan het nu natuurlijk nergens terugvinden. Ik test de koffie gewoon op gevoel, deze koffie is in ieder geval op bijna de hoogste temperatuur die Silvia in haar cyclus heeft zitten het lekkerst, in mijn beleving.
Re: Rancilio Silvia of Quickmill 820?
Geplaatst: vr 28 aug 2009, 19:28
door Spironski
Als er een verband is, is het precies omgekeerd!
Re: Rancilio Silvia of Quickmill 820?
Geplaatst: vr 28 aug 2009, 19:29
door rood
Hoi,
ik merk idd dat ik niet teveel koffie in de portafilter moet doen, hij wil dan zelfs water kwijt langs de rand of de puck blijft achteraf hangen aan het douchefilter.
Aldoende leert men!
Van de week had ik geen verse melk maar wel volle houdbare melk. Hiermee ging het opschuimen een heel stuk beter, daarnaast heb ik ook direct geprobeerd de stoompijp ondieper erin te doen de 1e xx seconden. Dit scheelt echt stukken. Met dank idd aan tips op dit forum.
Het temp surfen is nog lastig, er gaat nu al flink wat water doorheen voor ik een bakkie zet. wat voor temperatuur is het meest gangbaar? (nu ik het schrijf denk ik zelf dat de koffiesoort erg veel verschil maakt)
ESW zit bij mij vlakbij, dus ik zal binnenkort eens gewoon een 'simpele' RVS tamper oppikken. en vanwege het schroefje in het midden is een lichte bolling denk ik niet zo verkeerd.
Helaas heb ik nog geen maler (tegen alle aanwijzingen op deze site in, sorry, ik weet het!). En aangezien ik de silvia nieuw heb aangeschaft wil ik graag nog even wachten met een flinke uitgave voor een maler. Ook hebben we niet heel veel ruimte op het aanrecht (helaas!). Maar ik kijk zeer regelmatig op MP om een evt maler te scoren.
Nu iedere dag oefenen en drinken. De Barbera voorgemalen koffie is met melk erg lekker. Zo als espresso vind ik er iets teveel een soort pijnboompitten smaak aanzitten.
Gaaf dat hier zo goed gereageerd wordt op dit forum en dat er ook veel nuttige reacties tussen zitten. Thnx
Re: Rancilio Silvia of Quickmill 820?
Geplaatst: vr 28 aug 2009, 19:40
door Bakker1994
Als er een verband is, is het precies omgekeerd!
Kan er sowieso nu niks over vinden, jij hebt kennelijk ook geen even geen bron voor handen? Ik begrijp uit de formulering dat het verband überhaupt twijfelachtig is? Ik maak er zelf ook geen gebruik van, dus had beter mijn mond kunnen houden.
Tempsurfing hoort erbij en je moet per koffie zo'n beetje onthouden "waar" je hem zet.
Re: Rancilio Silvia of Quickmill 820?
Geplaatst: vr 28 aug 2009, 21:31
door Spironski
Hier op het forum gaan we natuurlijk niet "onze mond houden" hè?
Het is er juist voor uitwisseling, wat mij betreft. Maar inderdaad kan ik me even geen specifieke bron voor de geest halen over die zet-temperaturen. Ik heb echter best heel veel gelezen en ook best wat geprobeerd. Maar als er iets naar voren komt in dat alles, is dat er nauwelijks een wet is van "meten en persen"...
Elke situatie/machinerie is weer anders (net als het gewone leven, eigenlijk...).
Dus daarom dat ik het niet als "harde" wet wil poneren, maar er lijkt toch wel een consensus te zijn over dat je zwaar gebrande bonen juist wat koeler (88-92C ?) zet, en lichter gebrande bonen wat heter ( 92-96 C?) bereidt. Het is de "klassieke" tegenstelling tussen (zuid-)Italiaanse espresso en de (3-wave) Seattle/Aussie stroming in de koffie. Ik moet zeggen dat ikzelf wel rekening houd met de brandgraad qua zettemperatuur.
Re: Rancilio Silvia of Quickmill 820?
Geplaatst: za 29 aug 2009, 13:47
door MechWolf
Tuurlijk is het 58mm ipv 52... SORRY! Ik haal dat soort dingen wel vaker door de war als ik op mijn werk stiekem zit te posten op het forum
Die zettemp is wel lastig ja. Ik heb het water van mijn nespresso gemeten en die is constant 65 graden terwijl Silvia niet onder de 85 komt... Daardoor is mijn Nespresso altijd meteen op drinktemperatuur en springen soms de tranen in de ogen bij mijn vers gezette bak uit Silvia (maar daar zitten uiteraard ook tranen van blijdschap tussen)
Re: Rancilio Silvia of Quickmill 820?
Geplaatst: zo 20 dec 2015, 21:44
door Bonega
Blijkbaar is dit een keuze waar meer espresso beginners op uitkomen. Want ik twijfel ook tussen de quick 820 en de rancilio silvia ( en de solis cafespresso 117). Als cappuccino liefhebber blijft de melk het probleem ( geen budget voor hx).
Zijn er mensen die ervaring hebben met de nieuwe versie van de rancilio? Met name temperatuur en melkopschuimen? Ik zag dat ze wat aanpassingen aan het stoompijpje hebben gedaan tov de oudere versie. Ook zag ik dat deze machine aanzienlijk meer druk heeft, 21 bar.
Re: Rancilio Silvia of Quickmill 820?
Geplaatst: zo 20 dec 2015, 22:37
door HanR
Allereerst een aantal vragen voordat we je verder op weg kunnen helpen.
- Wat is het budget voor maler en machine;
- Is nieuw een must, of is tweedehands een optie?
Om terug te komen op je vragen:
Een Silvia is een robuuste fool-proef machine, waarmee zowel espresso zetten, als melk opschuimen geen probleem is. Temperatuurstabiliteit is matig als gevolg van de gebruikte thermostaatjes.
De oplossing is het inbouwen van een elektronische temperatuurregeling (PID).
Als je dat allemaal nieuw aanschaft, kom je qua prijs in het gebied van de goedkopere HX machines, of E61 machines met enkele boiler.
Een Quickmill 820 is om te beginnen een leuke machine.
Wat mij betreft (er zijn mensen die er anders over denken) geen partij voor een Silvia.
Erg kritisch qua maling en melk opschuimen met een QM kost meer inspanning er ervaring dan met een Silvia.
Over de Solis kan ik kort zijn: niet doen.
Re: Rancilio Silvia of Quickmill 820?
Geplaatst: zo 20 dec 2015, 23:16
door Spironski
Ook zag ik dat deze machine aanzienlijk meer druk heeft, 21 bar.
Meer is niet beter. Espresso zet je met hoogstens 9 bar, de rest laat je afvloeien via het overdrukventiel en is dus zinloos. Bovendien vermoed ik dat er gewoon een Ulka-pompje in zit (net zoal in de rest) en die kan zo'n 15 bar leveren, wat dus meer dan genoeg is.
Qua stomen vind ik de Silvia beter dan de QM, maar dat opwarmen/afkoelen blijft een beetje gedoe. Het is te doen, evenwel.
Re: Rancilio Silvia of Quickmill 820?
Geplaatst: ma 21 dec 2015, 00:23
door Bluecold
Ehh, een Silvia is toch allesbehalve foolproof? Altijd gehufter met flushes en surfen omdat je groep redelijk ver verwijderd is van de boiler. Dus zelfs met een pid moet je flushen om de groep op temperatuur te brengen, maar iet teveel omdat je ook koud water in je boiler aan het pompen bent. Dus je moet je pid net wat hoger zetten dan je doeltemperatuur en dan consistent flushen, maar gemakkelijk is anders.