Pagina 2 van 4

Re: Koffie branden?

Geplaatst: do 07 okt 2021, 21:04
door fransg
Super leuk!!

Houd ons op de hoogte van je projecten ;-)

Re: Koffie branden?

Geplaatst: do 07 okt 2021, 22:54
door Giessie
fransg schreef: do 07 okt 2021, 21:04 Super leuk!!

Houd ons op de hoogte van je projecten ;-)
Ga ik zeker doen Frans.

Het eerste keuze heb ik zojuist gemaakt, het wordt een hete lucht brander en wel om de volgende redenen.
Bij een drum brander heb je zowel de convectie warmte van de drum op de bonen en de stralingswarmte van de lucht. De convectie hitte kunnen de bonen doen verbranden. Terwijl de stralingswarmte voor een behoorlijke aandeel zorgt van het roosteren. Je krijgt dus meerdere variabelen bij het roosteren: temp van de brander, temp in het vat, de temp van de uitgaande luchtstroom en de snelheid van de ventilator. Zet je de ventilator hoog, dan kan de luchtstroom zorgen voor een lagere temp. terwijl een te lage ventilator stand ervoor kan zorgen dat de bonen aanbranden, de rook niet wordt afgevoerd en dat de schafts niet worden afgevoerd.

Voor grote batches in het begrijpelijk, de bonen worden genoeg afgewisseld tussen de convectie warmte van het vat en de stralingswarmte. Echter voor de nano-batches die ik wil doen, zal het om kleine variaties gaan, dit gaat denk ik te veel problemen opleveren.

Dus voor nu, het wordt een hetelucht brander.

@Frans, vraagje, ik kan me herinneren dat je ooit een opmerking had gemaakt de bonen meer sweetness hadden uit een drum brander. Herken je dat en zou je hier achteraf gezien een verklaring voor hebben?

Re: Koffie branden?

Geplaatst: vr 08 okt 2021, 07:58
door fransg
Giessie schreef: do 07 okt 2021, 22:54 @Frans, vraagje, ik kan me herinneren dat je ooit een opmerking had gemaakt de bonen meer sweetness hadden uit een drum brander. Herken je dat en zou je hier achteraf gezien een verklaring voor hebben?
Toen ik overstapte met dezelfde bonen van de Roastilino naar de FZ94 viel me dat inderdaad op.

Kan komen doordat het volume aan bonen groter was maar de brander was zelf ook groter dus dat is het misschien ook weer niet. De luchtstroom in de FZ94 gaat door de gaatjes van de trommel heen waardoor rook ook snel wordt afgevoerd maar ook weer niet zoveel lucht dat de aroma's eveneens snel worden weggeblazen. Bij de kleine heteluchtbrander lijkt mij de boon wat 'lichter' en ijler van smaak, de fruittonen komen gemakkelijker tevoorschijn en de FZ94 geeft bij dezelfde brand-kleur meer zoetig mondgevoel zonder dat er rokerigheid aanhangt.

Het blijven raadselachtige en fascinerende processen met véél variabelen. In de fluid bed brander gaat de branding een stukje sneller ook.

Re: Koffie branden?

Geplaatst: vr 08 okt 2021, 09:08
door Giessie
fransg schreef: vr 08 okt 2021, 07:58
Giessie schreef: do 07 okt 2021, 22:54 @Frans, vraagje, ik kan me herinneren dat je ooit een opmerking had gemaakt de bonen meer sweetness hadden uit een drum brander. Herken je dat en zou je hier achteraf gezien een verklaring voor hebben?
Toen ik overstapte met dezelfde bonen van de Roastilino naar de FZ94 viel me dat inderdaad op.

Kan komen doordat het volume aan bonen groter was maar de brander was zelf ook groter dus dat is het misschien ook weer niet. De luchtstroom in de FZ94 gaat door de gaatjes van de trommel heen waardoor rook ook snel wordt afgevoerd maar ook weer niet zoveel lucht dat de aroma's eveneens snel worden weggeblazen. Bij de kleine heteluchtbrander lijkt mij de boon wat 'lichter' en ijler van smaak, de fruittonen komen gemakkelijker tevoorschijn en de FZ94 geeft bij dezelfde brand-kleur meer zoetig mondgevoel zonder dat er rokerigheid aanhangt.

Het blijven raadselachtige en fascinerende processen met véél variabelen. In de fluid bed brander gaat de branding een stukje sneller ook.
Hmm, wellicht is dat, "In de fluid bed brander gaat de branding een stukje sneller ook", het probleem. Niet genoeg tijd voor het mallard effect.

In dat geval zou een brede/lage brandkamer de voorkeur hebben. De bonen komen beter in contact met de hete lucht en een gelijkmatige temp. Een smalle/hoge brandkamer heeft warmte verlies boven in de brandkamer en het duurt even voordat de boontjes weer onder in de brandkamer zijn.

Interressant.

Re: Koffie branden?

Geplaatst: vr 08 okt 2021, 09:54
door Marcje
Giessie schreef: do 07 okt 2021, 22:54
Het eerste keuze heb ik zojuist gemaakt, het wordt een hete lucht brander en wel om de volgende redenen.
Bij een drum brander heb je zowel de convectie warmte van de drum op de bonen en de stralingswarmte van de lucht. De convectie hitte kunnen de bonen doen verbranden. Terwijl de stralingswarmte voor een behoorlijke aandeel zorgt van het roosteren. Je krijgt dus meerdere variabelen bij het roosteren: temp van de brander, temp in het vat, de temp van de uitgaande luchtstroom en de snelheid van de ventilator. Zet je de ventilator hoog, dan kan de luchtstroom zorgen voor een lagere temp. terwijl een te lage ventilator stand ervoor kan zorgen dat de bonen aanbranden, de rook niet wordt afgevoerd en dat de schafts niet worden afgevoerd.

Voor grote batches in het begrijpelijk, de bonen worden genoeg afgewisseld tussen de convectie warmte van het vat en de stralingswarmte. Echter voor de nano-batches die ik wil doen, zal het om kleine variaties gaan, dit gaat denk ik te veel problemen opleveren.

Dus voor nu, het wordt een hetelucht brander.

Ik ben ook maar een amateur, maar volgens mij geeft de drum geen convectie warmte, maar conductie warmte. De lucht geeft wel convectie. Daarnaast is er ook nog stralingswarmte.
Als je weing bonen in een hete drum met een grote capaciteit gooit, dan lijkt het me dat je dat de buitenkant idd verbrandt. Maar als je bijvoorbeeld naar een GeneCafe kijkt, dan is die drum van dun materiaal gemaak en heeft weinig warmtecapaciteit. Ik heb in een Gene nog nooit een boon op die manier (aan de buitenkant) verbrand. Ik denk dat een drum een mooie 'basis hitte capaciteit' heeft, en dat je dan met een vlam/hete lucht + een regelbare afvoer mooi daarom heen kun surfen om je gewenste profiel te krijgen.

Als ik zelf een klein brandertje zou bouwen, dan zou ik een Gene als uitganspunt pakken, maar dan met een iets dikkere drum en goed regelbare heaters. En een Thermokoppel in de bonen (wat lastig is met een Gene). Ben daar ooit ook aan begonnen met m'n eigen Gene, totdat er een grotere brander op m'n pad kwam...

Maar een leuk project, succes!!

Re: Koffie branden?

Geplaatst: vr 08 okt 2021, 10:06
door Giessie
Hoi Marcje, ja ik wil de termen nogwel eens doorelkaar halen.
Maar wat je schijft roept gelijk weer nieuwe vragen op.
Qua materiaal, meer massa betekent een stabielere temp, variatie van de temp is daarvoor lastig. je hebt een krachtigere ventilator nodig om de temp naar beneden te brengen. Daar en tegen heb je meer warmte capaciteit nodig bij minder massa om zo de temp onder controle te houden.

Een drumbrander is wel het meest ideaal, maar net een stap te ver voor een eerste build.

Maar ik zit nog in de ontwerp fase, dus alles is nog mogelijk 🤗

Re: Koffie branden?

Geplaatst: vr 08 okt 2021, 11:25
door fransg
Giessie schreef: vr 08 okt 2021, 09:08
Hmm, wellicht is dat, "In de fluid bed brander gaat de branding een stukje sneller ook", het probleem. Niet genoeg tijd voor het mallard effect.
Het snellere branden is geen probleem. Hetzelfde gebeurt in wat kortere tijd. Een grote fluid bed brander zoals de Sivetz kan super mooi zoet effect hebben, of klassiek Italiaans naar believen, of 'light roast'.

Er is héél veel te lezen in boeken en artikelen over koffiebranden.

Re: Koffie branden?

Geplaatst: vr 08 okt 2021, 15:41
door Marcje
Ik heb ooit van een forumgenoot de tip gekregen voor "The Coffee Roaster's Companion" van Scott Rao.
Vond ik zeker de moeite waard.

Re: Koffie branden?

Geplaatst: vr 08 okt 2021, 16:35
door Giessie
Marcje schreef: vr 08 okt 2021, 15:41 Ik heb ooit van een forumgenoot de tip gekregen voor "The Coffee Roaster's Companion" van Scott Rao.
Vond ik zeker de moeite waard.
Top, dank!!!

:!:

Re: Koffie branden?

Geplaatst: vr 08 okt 2021, 17:47
door fransg
in een eerdere thread heb ik ook al eens boeken naast elkaar gezet, dus moet ergens te vinden zijn.