Re: Koffie branden?
Geplaatst: do 07 okt 2021, 21:04
Super leuk!!
Houd ons op de hoogte van je projecten
Houd ons op de hoogte van je projecten
Koffiepraat is het forum over koffie, bereidingswijzen, espresso, cappuccino, filterkoffie, slowcoffee, evenementen en nog veel meer.
https://koffiepraat.nl/forum/
Ga ik zeker doen Frans.
Toen ik overstapte met dezelfde bonen van de Roastilino naar de FZ94 viel me dat inderdaad op.Giessie schreef: do 07 okt 2021, 22:54 @Frans, vraagje, ik kan me herinneren dat je ooit een opmerking had gemaakt de bonen meer sweetness hadden uit een drum brander. Herken je dat en zou je hier achteraf gezien een verklaring voor hebben?
Hmm, wellicht is dat, "In de fluid bed brander gaat de branding een stukje sneller ook", het probleem. Niet genoeg tijd voor het mallard effect.fransg schreef: vr 08 okt 2021, 07:58Toen ik overstapte met dezelfde bonen van de Roastilino naar de FZ94 viel me dat inderdaad op.Giessie schreef: do 07 okt 2021, 22:54 @Frans, vraagje, ik kan me herinneren dat je ooit een opmerking had gemaakt de bonen meer sweetness hadden uit een drum brander. Herken je dat en zou je hier achteraf gezien een verklaring voor hebben?
Kan komen doordat het volume aan bonen groter was maar de brander was zelf ook groter dus dat is het misschien ook weer niet. De luchtstroom in de FZ94 gaat door de gaatjes van de trommel heen waardoor rook ook snel wordt afgevoerd maar ook weer niet zoveel lucht dat de aroma's eveneens snel worden weggeblazen. Bij de kleine heteluchtbrander lijkt mij de boon wat 'lichter' en ijler van smaak, de fruittonen komen gemakkelijker tevoorschijn en de FZ94 geeft bij dezelfde brand-kleur meer zoetig mondgevoel zonder dat er rokerigheid aanhangt.
Het blijven raadselachtige en fascinerende processen met véél variabelen. In de fluid bed brander gaat de branding een stukje sneller ook.
Giessie schreef: do 07 okt 2021, 22:54
Het eerste keuze heb ik zojuist gemaakt, het wordt een hete lucht brander en wel om de volgende redenen.
Bij een drum brander heb je zowel de convectie warmte van de drum op de bonen en de stralingswarmte van de lucht. De convectie hitte kunnen de bonen doen verbranden. Terwijl de stralingswarmte voor een behoorlijke aandeel zorgt van het roosteren. Je krijgt dus meerdere variabelen bij het roosteren: temp van de brander, temp in het vat, de temp van de uitgaande luchtstroom en de snelheid van de ventilator. Zet je de ventilator hoog, dan kan de luchtstroom zorgen voor een lagere temp. terwijl een te lage ventilator stand ervoor kan zorgen dat de bonen aanbranden, de rook niet wordt afgevoerd en dat de schafts niet worden afgevoerd.
Voor grote batches in het begrijpelijk, de bonen worden genoeg afgewisseld tussen de convectie warmte van het vat en de stralingswarmte. Echter voor de nano-batches die ik wil doen, zal het om kleine variaties gaan, dit gaat denk ik te veel problemen opleveren.
Dus voor nu, het wordt een hetelucht brander.
Het snellere branden is geen probleem. Hetzelfde gebeurt in wat kortere tijd. Een grote fluid bed brander zoals de Sivetz kan super mooi zoet effect hebben, of klassiek Italiaans naar believen, of 'light roast'.Giessie schreef: vr 08 okt 2021, 09:08
Hmm, wellicht is dat, "In de fluid bed brander gaat de branding een stukje sneller ook", het probleem. Niet genoeg tijd voor het mallard effect.
Top, dank!!!Marcje schreef: vr 08 okt 2021, 15:41 Ik heb ooit van een forumgenoot de tip gekregen voor "The Coffee Roaster's Companion" van Scott Rao.
Vond ik zeker de moeite waard.