Dirk Jan schreef: vr 07 jan 2022, 10:22
Het bedrijf dat de waterontharder bij ons heeft geplaatst gaf aan dat een DH van 3 het beste is. Maar waarvoor? Is het voor de espressomachines en de koffie zelf aan te bevelen te streven naar een DH van nul?
Nul wordt ook niet geadviseerd. Smaken hechten zich aan de mineralen en water zonder kalk zou ook smaakloze espresso opleveren.
Van wat ik lees is tussen de 3-4 dH ideaal en 5-6 dH nog acceptabel. Voor Gilleko die met 6 dH begint komt het dus allemaal niet zo precies zo lang je maar iets doet. Met 6 dH zal je naar verwachting door de jaren heen wel kalk opbouwen, maar volgens mij hoort dat er ook gewoon bij en is het niet erg (zo lang je het niet uit de hand laat lopen). Eens per 1-3 jaar een uurtje ontkalken en zo'n machine kan eindeloos mee.
In die video spreken ze van een waterhardheid van 18 dH. Op Home-Barista ook al eens 25 dH voorbij zien komen. Zulke getallen hebben wij in Nederland geen last van.
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.