Ypuh schreef: do 09 jun 2022, 08:30
Het valt me op dat bij deze Artisan grafiek het TP ontbreekt?
There is no such thing as a Turning Point.
De Boon die in de brander valt heeft tot dat moment ongeveer kamertemperatuur en begint dan snel op te warmen.
Wanneer je een machine hebt waarbij de probe die geacht wordt de Boon Temp te meten er vast in zit gemonteerd, dan warmt die mee op met de machine en geeft geen BT aan maar meer een indicatie van hoe heet het op die plek in de machine is.
Gooi je de koude bonen erin, dan koelt de BT probe eerst een poosje af tot deze ongeveer de temperatuur van de bonen heeft en begitn daarna weer op te warmen ongeveer gelijk opgaand met de temperatuur van de bonen die er langs rollen.
Op welk moment de BT probe de temperatuur van de bonen begint weer te geven, wordt wel TP genoemd maar het is een weinig zeggend punt.
Ik steek de BT probe erin op het moment dat de bonen erin gaan en zo meet ik vanaf het begin de BT.
Lijkt me de enig logische manier.
In de meeste machines kan dat niet en dan verzint men er een TP bij
Ypuh schreef: do 09 jun 2022, 08:30
Hoe start je een brandprocedure/meting
Machine aan, voorverwarmen, bij een zekere temp (hier 230ºC start ik de opname, bij 235ºC gaan de bonen en de probe erin.
Ypuh schreef: do 09 jun 2022, 08:30
en varieer je daar ook in van boon tot boon?
Bij een nieuwe boon zoek ik een brandprofiel van een eendere boon, dwz eerst kijk ik naar een min of meer recente branding van dezelfde herkomst als ik die heb, als die eerdere boon een geheel andere 'moisture/density' had kijk ik verder naar een recente boon van vergelijkbare density en als het kan ook moisture meting.
Dan de branding starten, opletten wanneer FC klinkt, dat desgewenst aanpassen in het lopende profiel en in mijn brander wordt het dan meestal rond de 3min doorgaan (Ethiopische boontjes laatst ongeveer 30s korter), dan na afkoelen een sample kleurmeten, mik ik ergens rond Tonino #90-95, mag ook nog #88 zijn of soms op #98 uitkomen als is dat laatste wel vrij licht vind ik. Op het oog voor de doorsnee kijker bijna eender trouwens.
Ypuh schreef: do 09 jun 2022, 08:30
Ik ben nog druk aan het uitproberen/experimenteren, maar het lijkt erop dat mijn brander zo'n 45 seconden nodig heeft om het kantelpunt te bereiken als ik begin op 180 graden. Vanuit daar schiet de ROR omhoog. Andere instructiefilmpjes hebben het over een startpunt van 400F (205C), maar dat lijkt me aan de hoge kant voor een 500g batch?
Veel proberen en proeven. Is de kleur goed maar smaakt het te weinig ontwikkeld dan ging het mogelijk te snel en ga je minder heet voorverwarmen of neem je een wat grotere batch.