Pagina 2 van 2

Re: Hoe kom ik van die vliesjes af?

Geplaatst: wo 14 sep 2022, 11:59
door Ben70
bobbee schreef: di 13 sep 2022, 20:49 De vliesjes die er nog inzitten neem ik voor lief want beïnvloed de smaak niet.
Voorheen nam ik 2 vergieten en een ventilator. Daarvoor staan en de bonen van de ene vergiet naar de andere overgooien, de ventilator koelt de bonen en de vliesjes waaiden weg. Mocht het je bekoren dan zou je zoiets kunnen fabriceren.
Als je van mening bent dat de vliesjes de smaak niet beïnvloeden ,dan moet je eens proberen om het caff in heet water te laten trekken en proef het eens,,,,en juist die smaak zit verdund in je koffie als er vliesjes in zitten

Re: Hoe kom ik van die vliesjes af?

Geplaatst: wo 14 sep 2022, 22:04
door pichichi
Ben70 schreef: wo 14 sep 2022, 11:59
bobbee schreef: di 13 sep 2022, 20:49 De vliesjes die er nog inzitten neem ik voor lief want beïnvloed de smaak niet.
Voorheen nam ik 2 vergieten en een ventilator. Daarvoor staan en de bonen van de ene vergiet naar de andere overgooien, de ventilator koelt de bonen en de vliesjes waaiden weg. Mocht het je bekoren dan zou je zoiets kunnen fabriceren.
Als je van mening bent dat de vliesjes de smaak niet beïnvloeden ,dan moet je eens proberen om het caff in heet water te laten trekken en proef het eens,,,,en juist die smaak zit verdund in je koffie als er vliesjes in zitten

Precies dit! Niet eens een heel gek drankje zelfs; ik noem het "cheaff" (chaff+tea). Wel een stuk minder zoet dan dat andere drankje van de gedroogde koffiebesschil, cascara. Ietsje zoetstof in enigerlei vorm toevoegen dus. (Maar zonder het zoeten, inderdaad, zoals Ben70 correct stelt: een eigen-aardig smaakje!)

Re: Hoe kom ik van die vliesjes af?

Geplaatst: do 15 sep 2022, 11:28
door bobbee

pichichi schreef:
Ben70 schreef: wo 14 sep 2022, 11:59
bobbee schreef: di 13 sep 2022, 20:49 De vliesjes die er nog inzitten neem ik voor lief want beïnvloed de smaak niet.
Voorheen nam ik 2 vergieten en een ventilator. Daarvoor staan en de bonen van de ene vergiet naar de andere overgooien, de ventilator koelt de bonen en de vliesjes waaiden weg. Mocht het je bekoren dan zou je zoiets kunnen fabriceren.
Als je van mening bent dat de vliesjes de smaak niet beïnvloeden ,dan moet je eens proberen om het caff in heet water te laten trekken en proef het eens,,,,en juist die smaak zit verdund in je koffie als er vliesjes in zitten

Precies dit! Niet eens een heel gek drankje zelfs; ik noem het "cheaff" (chaff+tea). Wel een stuk minder zoet dan dat andere drankje van de gedroogde koffiebesschil, cascara. Ietsje zoetstof in enigerlei vorm toevoegen dus. (Maar zonder het zoeten, inderdaad, zoals Ben70 correct stelt: een eigen-aardig smaakje!)
Maar hoeveel invloed heeft het beetje chaff tussen 15 a 20 gram koffiebonen op de hoeveelheid gemalen koffie die naar mijn idee de smaakdrager is van wat je proeft? Chaff weegt niks, neemt geen volume in dus wat proef je ervan terug? Zit ik ernaast dat je er nauwelijks iets van terug proeft? Een kop "cheaff" is heel anders gedoseerd dan het beetje chaff tussen gebrande en gemalen bonen toch?

Re: Hoe kom ik van die vliesjes af?

Geplaatst: do 15 sep 2022, 17:36
door jjwi
Bedankt voor al jullie reacties en voor de discussie die ik heb veroorzaakt.
Het probleem is voor een groot deel opgelost: het lag aan de bonen. Een volgende branding met andere bonen leverde zo goed als geen restvliesjes tussen de gebrande bonen op.