Pagina 2 van 2

Re: Espresso recepten

Geplaatst: wo 03 mei 2023, 21:58
door Leinad
Ik gebruik 18 gram, dat levert ongeveer 40 gram espresso op. Dat is dus ongeveer 1:2,2.
Sommige bonen doseer ik iets minder waardoor de ratio wat verandert.

Met de portafilter met de dubbele uitloop maak ik er soms een dubbele espresso van in 1 kopje, soms twee espresso's, soms als 1 of 2 long blacks.
Met de enkelkops-portafilter gebruik ik 8 gram, en haal ik het kopje weg als ik rond de 18 gram zit.

Edit:
met de Europiccola is het uiteraard anders: dan is het 12 gram in, en na pre infusie één keer de hendel naar beneden duwen. Ik heb eigenlijk nooit gewogen in al die jaren bedenk ik me nu. Is altijd raak. Toch eens doen van de week.

Edit2:
Het blijkt ~12 gram in, ongeveer 27 gram uit te zijn. Maar wel altijd op het oog, dus wijkt waarschijnlijk steeds af :roll:

Re: Espresso recepten

Geplaatst: vr 25 aug 2023, 20:57
door Ivo_de_Pivo
Beetje verlate reactie op dit topic, maar zag laatst een filmpje van Lance Hedrick, volgens mij deze: [youtube] https://youtu.be/6DWa3xqnWUs?si=P0nWYh3RCk-4NzNN[/youtube]

Hij geeft aan:
- donkere bonen 1:2 ratio
- medium bonen 1:2,5 ratio
- licht gebrande bonen 1:3 ratio

Mijn eigen ervaring met medium gebrande bonen: smaak is minder zuur en meer gebalanceerd met de 1:2,5 ratio.
Donker en licht nog niet getest.

Wanneer je met ratio werkt zou het niet uit moeten maken of je 16 gram, 18 gram of 20 gram koffie gebruikt. Je hebt alleen een andere hoeveelheid koffie?