Re: Welke verschillen tussen Italiaanse blends en lokaal vers gebrande bonen?

12
Menn_o schreef: vr 05 jan 2024, 11:09
Ben70 schreef: do 04 jan 2024, 21:51 Diemme heeft prima koffie de Prestigio bijvoorbeeld
momenteel drink IK Romcaffe de espresso italiano ,brand datum staat er niet op, wel houdbaar 14/03/25 het is een blend en donker gebrand
het is een espresso die je graag tegenkomt in Italy
dan staat er nog 1 kg een Romcaffe gold 20/05/25

ik drink graag de Italiaanse Blends ik heb niets met die moderne (hippe)licht gebrande bonen
Dank voor alle antwoorden. Ik gebruik momenteel ook zelf dit soort bonen, maar ik vind het juist opmerkelijk dat de meeste 'experts' allemaal vermelden dat de koffie het beste smaken tot 6 weken na branding. En dan kun je dus tegelijk een zak kopen van een erg goed merk die anderhalf jaar lang houdbaar is....

Ik heb ondertussen al wel 2 branders in Den Haag gevonden waar je dus ook gewoon gezette koffie kunt proeven en dan de zak kopen als het bevalt. Ik ga aan de slag met experimenteren.
Ik weet niet of je "brute bonen" ook al ontdekt hebt maar die kan ik je aanraden gezien je wensen? Hebben een zaakje bij de binckhorst waar je ook lekker kan zitten om hun koffie te proeven en een zakje mee te nemen.

En iets verstopter in de vruchtenbuurt zit beans and dream https://beans-dreams.com/. Ik drink daar ook regelmatig een lekker kopje. Branden zelf en verkopen ook per kleine portie.

Re: Welke verschillen tussen Italiaanse blends en lokaal vers gebrande bonen?

13
jelveen schreef: vr 05 jan 2024, 16:59

Ik weet niet of je "brute bonen" ook al ontdekt hebt maar die kan ik je aanraden gezien je wensen? Hebben een zaakje bij de binckhorst waar je ook lekker kan zitten om hun koffie te proeven en een zakje mee te nemen.

En iets verstopter in de vruchtenbuurt zit beans and dream https://beans-dreams.com/. Ik drink daar ook regelmatig een lekker kopje. Branden zelf en verkopen ook per kleine portie.
Dank!

Re: Welke verschillen tussen Italiaanse blends en lokaal vers gebrande bonen?

16
Menn_o schreef: do 04 jan 2024, 20:46 Ik koop al tijden koffie van Italiaanse en Zwitserse merken online, zoals Diemme, Danesi, Blaser, Cagliari etc. Deze bevallen goed, maar zijn natuurlijk niet kakelvers. Sinds kort heb ik een goede upgrade gedaan van molen en machine en wil ik ook met echt verse bonen gaan experimenteren. Maar hoeveel scheelt dit eigenlijk in smaak en kwaliteit?
Hoe leuk en leerzaam zou het zijn om dat eens op de proef te nemen.

Koffiecentale bijvoorbeeld heeft een heleboel Italiaanse merken.

https://www.koffiecentrale.nl/koffie/italian-coffee

En espresso international heeft vele van deze merken ook leverbaar als vers.

https://www.espresso-international.com/fresh-coffee

Dan kan je echt de verschillen voor zo ver dat gaat met Italiaanse blends eens proeven.

Ik ga denk ik ook bij beiden een kleine bestelling plaatsen. :P
Espressomachine: Strietman CT1
Maler: DF83V
* SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)
* SSP MP (Multi-purpose)(Red Speed Coated)
* DLC Espresso burrs

Re: Welke verschillen tussen Italiaanse blends en lokaal vers gebrande bonen?

17
Hk87 schreef:
Menn_o schreef: do 04 jan 2024, 20:46 Ik koop al tijden koffie van Italiaanse en Zwitserse merken online, zoals Diemme, Danesi, Blaser, Cagliari etc. Deze bevallen goed, maar zijn natuurlijk niet kakelvers. Sinds kort heb ik een goede upgrade gedaan van molen en machine en wil ik ook met echt verse bonen gaan experimenteren. Maar hoeveel scheelt dit eigenlijk in smaak en kwaliteit?
Hoe leuk en leerzaam zou het zijn om dat eens op de proef te nemen.

Koffiecentale bijvoorbeeld heeft een heleboel Italiaanse merken.

https://www.koffiecentrale.nl/koffie/italian-coffee

En espresso international heeft vele van deze merken ook leverbaar als vers.

https://www.espresso-international.com/fresh-coffee

Dan kan je echt de verschillen voor zo ver dat gaat met Italiaanse blends eens proeven.

Ik ga denk ik ook bij beiden een kleine bestelling plaatsen. :P
Je hebt bij espresso international ook 250 gram verpakkingen die vers zijn had ik de vorige keer ook gedaan. 4x 250 gram. Kan je allerlei verschillende merken proeven. Is wel totaal anders dan fruitige specialty coffees hoor
Afbeelding
Lelit Bianca V1 - Niche zero - ROK Espresso maker

Re: Welke verschillen tussen Italiaanse blends en lokaal vers gebrande bonen?

18
Hk87 schreef: do 18 jan 2024, 00:13
Menn_o schreef: do 04 jan 2024, 20:46 Ik koop al tijden koffie van Italiaanse en Zwitserse merken online, zoals Diemme, Danesi, Blaser, Cagliari etc. Deze bevallen goed, maar zijn natuurlijk niet kakelvers. Sinds kort heb ik een goede upgrade gedaan van molen en machine en wil ik ook met echt verse bonen gaan experimenteren. Maar hoeveel scheelt dit eigenlijk in smaak en kwaliteit?
Hoe leuk en leerzaam zou het zijn om dat eens op de proef te nemen.

Koffiecentale bijvoorbeeld heeft een heleboel Italiaanse merken.

https://www.koffiecentrale.nl/koffie/italian-coffee

En espresso international heeft vele van deze merken ook leverbaar als vers.

https://www.espresso-international.com/fresh-coffee

Dan kan je echt de verschillen voor zo ver dat gaat met Italiaanse blends eens proeven.

Ik ga denk ik ook bij beiden een kleine bestelling plaatsen. :P
Ik haalde tot dusver vaak koffie bij koffiecentrale. De zakken daar zijn ±6 weken oud, je kunt bij sommige merken de branddatum zien. Dat is niet supervers maar ook niet stokoud. Maar het is natuurlijk reuze leuk om lokale branders te ondersteunen en veel nieuwe smaken te ontdekken.

Ik vraag me wel eens af hoe die koffiebonenmarkt werkt. Is het niet zo dat de boeren met de beste ligging, grond en bonen al langduriger contracten hebben met grote merken en afnemers? maar waar halen al die nieuwe kleine branders hun kwaliteitsbonen dan vandaan? Zijn dat nieuwe boeren of is er altijd al een overschot aan bonen geweest bij al bestaande boeren? Of maakt de boer en boon niet zoveel uit en is het brandingsproces en versheid veel belangrijker? Hoe werkt die wereld eigenlijk?

Re: Welke verschillen tussen Italiaanse blends en lokaal vers gebrande bonen?

19
6 weken is gewoon nog te doen als vers, welke bonen zijn dat?
Toen ik het ging rondvragen bij koffiecentrale liep het heel erg uiteen, van 1 jaar oud tot meest verse 10-12 weken voor kilo zakken.

Ik neem zelf nooit meer kilo zakken dus dat viel dan tegen bij koffiecentrale.



Overigens wordt er wel heel veel koffie geproduceerd. Zuid/midden Amerika, Afrika, Azië. En met speciale projecten komen er ook vele nieuwe nog bij die veelal leveren voor de specialty markt. Ik denk dat daarin veel wordt gespeeld in de specialty markt. Nieuw stukje grond of uitbreiding van een bestaande met een speciale soort of anders bewerking zoals anaerobic of thermal shock waarvoor er dan behoorlijk meer voor betaald wordt. Dat markt is de laatste jaren explosief toegenomen.
Soms zie ik ook bepaalde bonen van een specifieke boer bij verschillende branders.
Espressomachine: Strietman CT1
Maler: DF83V
* SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)
* SSP MP (Multi-purpose)(Red Speed Coated)
* DLC Espresso burrs

Re: Welke verschillen tussen Italiaanse blends en lokaal vers gebrande bonen?

20
Hk87 schreef: do 18 jan 2024, 14:32 6 weken is gewoon nog te doen als vers, welke bonen zijn dat?
Toen ik het ging rondvragen bij koffiecentrale liep het heel erg uiteen, van 1 jaar oud tot meest verse 10-12 weken voor kilo zakken.

Ik neem zelf nooit meer kilo zakken dus dat viel dan tegen bij koffiecentrale.
De laatste keer dat ik Diemme Oro kocht was die 27-10 gebrand en ik ontving die mid december. Maar die zakken verkopen ze nu nog https://www.koffiecentrale.nl/oro (18 maanden houdbaar, dus je kunt branddatum terugrekenen).
https://www.koffiecentrale.nl/koffie/me ... ca-barbera (2 jaar houdbaar, dus ook oktober gebrand)