Hk87 schreef: do 18 jan 2024, 00:13
Menn_o schreef: do 04 jan 2024, 20:46
Ik koop al tijden koffie van Italiaanse en Zwitserse merken online, zoals Diemme, Danesi, Blaser, Cagliari etc. Deze bevallen goed, maar zijn natuurlijk niet kakelvers. Sinds kort heb ik een goede upgrade gedaan van molen en machine en wil ik ook met echt verse bonen gaan experimenteren. Maar hoeveel scheelt dit eigenlijk in smaak en kwaliteit?
Hoe leuk en leerzaam zou het zijn om dat eens op de proef te nemen.
Koffiecentale bijvoorbeeld heeft een heleboel Italiaanse merken.
https://www.koffiecentrale.nl/koffie/italian-coffee
En espresso international heeft vele van deze merken ook leverbaar als vers.
https://www.espresso-international.com/fresh-coffee
Dan kan je echt de verschillen voor zo ver dat gaat met Italiaanse blends eens proeven.
Ik ga denk ik ook bij beiden een kleine bestelling plaatsen.
Ik haalde tot dusver vaak koffie bij koffiecentrale. De zakken daar zijn ±6 weken oud, je kunt bij sommige merken de branddatum zien. Dat is niet supervers maar ook niet stokoud. Maar het is natuurlijk reuze leuk om lokale branders te ondersteunen en veel nieuwe smaken te ontdekken.
Ik vraag me wel eens af hoe die koffiebonenmarkt werkt. Is het niet zo dat de boeren met de beste ligging, grond en bonen al langduriger contracten hebben met grote merken en afnemers? maar waar halen al die nieuwe kleine branders hun kwaliteitsbonen dan vandaan? Zijn dat nieuwe boeren of is er altijd al een overschot aan bonen geweest bij al bestaande boeren? Of maakt de boer en boon niet zoveel uit en is het brandingsproces en versheid veel belangrijker? Hoe werkt die wereld eigenlijk?