Djodjotje schreef:Dank je voor de vragen @bobbee
Ik woon in Hoorn.
Ik gebruik de standaard bakjes van Rancilio en vul ze met 7,5 gram of 15 gram en dat weeg ik met een kleine elektronische weger onder de uitloop ij een opvangbakje.
Ik heb nieuwe maalschijven besteld, misschien lost dat wat op.
En misschien verwacht ik er te veel van, ik vergelijk het allemaal met die heerlijke bakjes in Spanje.
Jouw maler is niet de beste maar zou volgens mij best een goede espresso moeten kunnen produceren.
Nieuwe schijven kunnen helpen maar een 2e hands ex horeca maler scoren op marktplaats is ook een optie.
Heb je de retentie weggewerkt na het aanpassen van de maalgraad? Zeker een aantal gram weggooien voordat de nieuwe maalgraad effect heeft. Dat komt doordat koffiemalers niet al het maalsel naar buiten werken en blijft liggen in de maalkamer en uitloop.
Dat geld dus ook iedere keer als je een nieuw kopje koffie gaat zetten nadat je een uurtje geen koffie hebt gezet. Daarom heb ik een maler gekocht die geen retentie heeft maar dat kan altijd nog.
Ik weet niet wat voor roast je hebt gedronken in Spanje maar Spanje staat erom bekend dat ze hele donker gebrande koffie gebruiken. Laatste jaren zijn er ook Specialty koffie barren in Spanje gekomen net als in NL. In NL is Douwe Egberts ook geen gegeven meer.
Wat ik wel met zekerheid kan zeggen is dat je koffie met zo goed kan worden als in Spanje en ook zeker wel beter.
Gebruik je een keukenweegschaal op grammen of heb je een precies weegschaaltje? Ik denk dat jouw ervaring met de retentie te maken heeft en je dosering. Je hebt nieuwe maalschijven besteld maar ook je filterbakje kunnen op zijn. Het singel bakje van 7,5 gram zou ik je aanraden om weg te leggen in een keukenla helemaal achterin en vergeten.
Begin eens met 15 gram secuur liefst op tiende nauwkeurig te doseren en daar 35 gram espresso uit te halen in zo'n 30 seconden ongeveer. Die tijd proberen te halen door de maalgraad af te stellen. Dus je haalt 1 espresso uit 15 gram koffie, niet de bekende 2x 30ml! Op deze manier maak je een veel dikkere stroperigere espresso en heb je de eerste winst al behaald. Hierna gaan we verder kijken.