Pagina 2 van 2
Re: Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
Geplaatst: za 08 feb 2025, 16:37
door bobbee
gilleko B. schreef:Ik woon in Rotterdam, het staat je vrij jouw bonen in mijn machines te smijten. Daarbij uitsprekend dat Bobbee en Frans flink deskundiger zijn dan ik.
️
Nou, ik denk dat je niet zo bescheiden moet doen hoor! Ik maak echt niet alleen maar goede espresso.
Re: Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
Geplaatst: ma 10 feb 2025, 08:30
door EstherM
hllndsnw schreef: vr 07 feb 2025, 19:46
Ik herken de “opstartproblemen”. Wat je ook probeert, het lukt maar niet om een consistente espresso te zetten.
Het lijkt in mijn ogen dat je te fijn maalt. (Maar dat is en blijft lastig vanaf het scherm beoordelen) Daarnaast is de 18/36 ook maar een startpunt en zeker niet voor elke boon de juiste. Ik hanteer vaak 17,5/40 wat me meestal meer succes geeft bij een eerste keer met een nieuwe boon. Doorlooptijd zou dan ergens tussen de 25 en 35 moeten uitkomen, vanaf het moment dat je de hendel opent.
Een naked portafilter kan je helpen inzicht te krijgen bij het probleem.
Ik ben benieuwd of dit betere resultaten geeft.
Ik denk nu uiteindelijk ook wel dat het te fijn gemalen is. De doorlooptijd blijft eigenlijk ook te hoog, rond de 40 seconden. Daarnaast zie ik ook dat hij niet consistent loopt. Dus tandje grover en zo weer eens een shot zetten! Naked is ook weer een leuke tip waar ik al langer aan zat te denken ook.
Re: Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
Geplaatst: ma 10 feb 2025, 08:32
door EstherM
Dirk Jan schreef: vr 07 feb 2025, 20:16
Je zou eens kunnen proberen om de koffie langer te laten doorlopen, echt langer, bijvoorbeeld:
18 gram gemalen bonen in,
50 seconden doorlooptijd en
36 á 40 gram espresso uit.
Dat is nu momenteel wel de doorlooptijd maar dat komt wel omdat het vrij lang duurt voordat hij netjes consistent aan het doorlopen is. Dus dat moet ik eerst eens beter hebben.
Re: Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
Geplaatst: ma 10 feb 2025, 08:33
door EstherM
vincentverhaar schreef: vr 07 feb 2025, 20:51
wat je ook zou kunnen doen is een specialist inhuren voor een workshop bij je thuis. Ik heb een tijdje geleden op een beurs samengewerkt met een barista die leuke trainingen geeft. Als je zoekt op geertjandebaristaman dan vind je m wel. Geert Jan zit al lang in het vak en heeft veel ervaring met verschillende koffie machines en molens.
(ik plaats dit bericht overigens zonder verder eigen belang, dus is welgemeend advies en geen reclame)
Dank ook voor deze tip. Trainingen zat ik zelf ook al aan te denken ja, maar zou het ook leuk vinden om er na wat trail and error zelf zou komen

.
Re: Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
Geplaatst: ma 10 feb 2025, 08:35
door EstherM
bobbee schreef: vr 07 feb 2025, 21:53
EstherM schreef:Hoe frustrerend kan het zijn!?
Kunnen we hier al ergens iets uit opmaken? Overzie ik hier iets?
Waar woon je? Ik doe het uitleggen voor niks als je in de buurt, ben professioneel thuis barista, thuis koffiebrander met zonder SCA diploma en sinds 2012 hiermee bezig en niemand hoeft mij te vertellen hoe vet lekker mijn koffie is of hoe gek experimenteel de smaak van koffie kan zijn!
Eigenijk zijn er op ons forum heel veel specialisten die je graag helpen want wij zijn hier om onze hobby te delen.
Oh ja, ik doe ook een beetje erbij een forum over koffie modereren!
Zuur duidt op teveel koffie en/te grove maling of een te lage temperatuur voor deze koffie, dat kan zijn dat de pressostaat of pid wat hoger gezet moet worden als dat zo is maar het kan ook komen omdat je te lang flushed voor je shot. Je geeft aan dat je flushed, om erachter te komen of je dat te lang doet kun je een keer een bakkie zetten zonder te flushen of heel kort. Zeg een seconde of 2 max gewoon even voor de test. De rocket heeft wel de capaciteit voor een goede stabiele temperatuur dus de machine moet het kunnen!
Flushen doe je tot de zgn flash boil weg is, het sputterende kokende water wat als eerste uit de groep komt.
Hoi! Ik woon in Oisterwijk, Noord-Brabant dus een eindje van Emmen! Ik flush misschien wat lang dan met 5 seconden zo ongeveer, zal eens niet of kort proberen, fijne tip!
Re: Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
Geplaatst: do 24 apr 2025, 11:50
door EstherM
Het is alweer even geleden dat ik mijn struggle met jullie gedeeld heb. Hierbij een UPDATE!
Mijn huis heeft veel glas en (nog) geen zonwering. Ik heb de afgelopen maanden last gehad van een hele lage luchtvochtigheid in huis. Ik kwam erachter dat dat best veel invloed kan hebben op je bonen/maling. Ik maalde helemaal niet constant, dus dat was al ellendig.
Nu heb ik een 1,5 week luchtvochtigheid ongeveer tussen de 30-35%.
Inmiddels maar eens een keer gewisseld van bonen om nog maar wat te proberen. Blend 1 van ZWARTE ROES.
De omschrijving:
De chocolade ondertoon van de Capricornio samen met de volle en iets fruitige Giraldo zorgen voor een samensmelting van de mooiste smaken. Drink 'm als straight up espresso, of als latte of cappuccino. Het is een waar genot!
Maar ZUUR of BITTER (want proef ik het verschil wel???). Heb er inmiddels alweer een halve zak doorheen gedraaid om ergens te komen. Zetadvies:
Koffie 19 gram
Maling Fijn
Water 38 gram
Ratio 1:2
Time 0:29
Temp 93 °C
Toen belande ik op de temperatuur van mijn Rocket TCA Appartamento. Ik zag een review op YouTube, die hebben er 3 uitvoerig getest en blijkt de machine niet richting de 93 graden te komen ondanks +45 minuten opwarmen in de heetste stand (stand 4). Dus ik dacht; nu heb ik het, want de stand niet aangepast, die zal nog wel op de medium default stand staan.
Helaas, hij stond al op stand 4, dus daar win ik niks meer mee.
Ik heb net een shot gezet van 18,9 en 40 gram output in 9 sec vooraf + 25 seconden doorlooptijd vanaf de 1e drup. Ik heb een screenshot van de Bean Conqueror app toegevoegd.
Ik zal de hendel iets eerder dicht moeten zetten om op die 38 gram te belanden.
Als ze 0:29 zeggen; is dat dan vanaf hendel omhoog? of vanaf 1e drup?
Re: Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
Geplaatst: za 17 mei 2025, 21:05
door Koffiedrap
Als ik je puck zo bekijk lijkt het op een overdosis. probeer een 0,5gr minder dus 17,5gr, 18gr past er bij ook net niet fatsoenlijk in.
Een overdose zorgt ervoor dat de waterstromen niet goed door je koffie gaan waardoor deze uit balans kan geraken.
Gr Thom
Re: Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
Geplaatst: za 17 mei 2025, 22:49
door ErikvW
Een stuk van de onvoorspelbaarheid zou in je puckprep kunnen zitten, kun je uitsluiten dat er een groot verschil zit in je voorbereidingen? Het klinkt alsof het mogelijk veel last hebt van channeling. Dat geeft dan wel eerder een bittere toon...