Pagina 2 van 11

Re: Latte art fotos

Geplaatst: do 08 apr 2010, 20:09
door Joep
Bluecold schreef:Doe eens niet verdelen met je hand? Gewoon naar beneden tampen in 1 keer recht?
Geprobeerd, maar dan krijg ik overal langs de rand channeling (gaatjes).
Dat verdelen is echt wel nodig dus.

Ook beetje vullen, kloppen, beetje vullen kloppen, beetje vullen etc geprobeerd, maar dat helpt ook niet echt.

Ook merk ik dat het toch niet echt aan één kant zit. Misschien tamp ik toch scheef, al let ik er wel op.
Zucht.

Re: Latte art fotos

Geplaatst: do 08 apr 2010, 20:33
door Spironski
Ja, bij mij is ook echt verdelen nodig. Maar ik zou maar één keer tampen, recht naar beneden, zonder druk polijsten, klaar.

Heb je de vraag al op HB gesteld?

Re: Latte art fotos

Geplaatst: do 08 apr 2010, 20:35
door Nauti
Ik heb het idee dat je maling wat grof is (of laat je de extractie heel lang doorlopen, ver na het blonding punt?). Probeer eens fijner te malen.

Trouwens, wat is vers?

Re: Latte art fotos

Geplaatst: do 08 apr 2010, 21:18
door cremalover
Joep schreef:Ja, dat doe ik dus, ik vul hem voor driekwart, dan pak ik de thermometer en roer ik alles goed door elkaar, dan vul ik hem verder en maak een draaiende beweging met met mn hand (heeft een naam). Dan tamp ik.
Ik pas op dat ik vervolgens niets meer raak met het portafilter, maar alsnog altijd ongelijke distributie...

Zie de plaatjes, net even geschoten:

driekwart gevuld
Afbeelding

opkloppen met de thermometer
Afbeelding

na het opkloppen, mooi luchtig maalsel
Afbeelding

bijgevuld met nog wat koffie
Afbeelding

bladiebla distributie methode
Afbeelding

afstrijken
Afbeelding

leveltamp
Afbeelding

tamp
Afbeelding

na het tampen
Afbeelding

extractie
Afbeelding

niet zo'n beste wederom...
Afbeelding

ook te zien aan al het gespetter in het kopje.
Afbeelding

eindresultaat
Afbeelding

Ik zie wel een enorme klontenbrij in je porta.welke maler gebruik je?

Re: Latte art fotos

Geplaatst: do 08 apr 2010, 21:51
door Nauti
Ik vind de klonten redelijk meevallen, daarnaast wordt een soort WDT toegepast. Het valt mij op dat de crema veel te blond en dunnetjes is, vandaar mijn vraag over de maling en de versheid.

Re: Latte art fotos

Geplaatst: do 08 apr 2010, 22:07
door Spironski
Ik moet mezelf even corrigeren: toen ik zei dat ik geen evidente fouten zag had ik het over het verdelen etc. van je maalsel. Wat er daarna gebeurde tijdens het zetten is minder fraai natuurlijk, met heel veel channeling en ongelijke extractie, zo te zien.
Het beeld doet mij denken aan wat ik krijg als ik oude koffie gebruik, van -zeg- twee maanden oud. Hoe oud was deze koffie?

Ik zie wel wat klontjes, maar vreselijk vind ik het er niet uitzien, en tijdens de preparatie ziet het er toch heel behoorlijk uit. Door die ongelijke extractie krijg je natuurlijk ook dat je crema erg blond word, dat zou Nauti's punt kunnen verklaren.

Re: Nog steeds geen mooie extractie

Geplaatst: do 08 apr 2010, 22:28
door cremalover
Hier wordt altijd zeer de nadruk gelegd op een gelijke/consistente maling ivm chanelling etc . Ook tamp-technieken spelen hierin kennelijk een rol.

Als je daar op let lijkt me een klonterig maalsel toch ook een zeer grote factor te zijn.
Je kunt er wel ff in roeren maar als je tampt zul je gewoon de klonten samenpersen waardoor er volgens mij wel chanelling MOET optreden.

Re: Nog steeds geen mooie extractie

Geplaatst: do 08 apr 2010, 22:37
door Nauti
Ik zeg ook niet dat klontering goed is, zeg alleen dat de klontering in dit geval wel meevalt. Dat zegt Spir ook volgens mij. Overigens, het roeren met een stokje is een prima methode om de klonten op te breken.

Re: Nog steeds geen mooie extractie

Geplaatst: do 08 apr 2010, 23:57
door Bluecold
Toch denk ik dat het verkeerd zit als je _en_ wdt _en_ stockfleths doet. Zijn namelijk allebei bedoeld voor een gelijkmatige verdeling.

Re: Nog steeds geen mooie extractie

Geplaatst: vr 09 apr 2010, 00:58
door Spironski
Is de WDT niet ook bedoeld om klontjes stuk te roeren? Nu zou ik het met dit maalsel ook wel zonder WDT durven, en alleen een Stockfleth toepassen, inderdaad. Wellicht is het overkill om ze beide te doen.