Re: ik wil hete espresso !

12
Ik heb net eens gemeten:

Keuken(dus kopje): 14C
Flushwater: 102C
Water zodra in kopje: 76C

Zettemperatuur: 92C
Espresso in kopje: 69C
Opgeschuimde melk: 73C

Cappu bij drinken: 63C


Niet dat dit enige standaard-waarde heeft, maar het is een indicatie van een voor mij normale cappu.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: ik wil hete espresso !

14
Ik zal het nog wel eens een keer doen, eens kijken hoeveel afwijkingen er in zitten (wel een beetje gedoe met zo'n onhandig lange kookthermometer).
Ik vraag me wel af hoe dit bij andere forumleden is. Ik woon b.v. in een oud huis en mijn keuken is in de winter dus best koud (onverwarmd). Ik vind met name de temperatuursprong van die 102C flushwater naar 76C in het kopje opmerkelijk groot.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: ik wil hete espresso !

16
Nee, dat is het niet: het eerste water in het kopje koelt direct af tot iets van 40C en naarmate er meer heet water bij komt klimt de temperatuur uiteindelijk tot 78C, om vervolgens weer af te koelen.

Ik heb het trouwens nog een keer gemeten, en nu was het aldus:

Kopje: 15C
Flushwater: 102C
Water zodra in kopje: 78C

Zettemperatuur: 93,5C
Espresso in kopje: 74C
Opgeschuimde melk: 73C

Cappu bij drinken: 61C

Niet schrikbarend anders dus.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder