Re: To tik or not to tik
Geplaatst: wo 21 mei 2008, 10:05
Je zou het nog een stapje verder kunnen trekken...
Ik kwam er eens achter dat als je de eerste keer redelijk ferm aandrukt (mooie term overigens 'ferm') dat je dan de olien vanuit de koffie naar de zijwand van de filter toeperst. Als je vervolgens ook nog eens een tik geeft sla je die koffie dus los van de 'vette' rand. Als je dan opnieuw aandrukt, kun je je afvragen of de koffie dan wel weer stevig aan de rand van het filterbakje blijft plakken. Mijn ervaring is dat dat niet gebeurt.
En aangezien water de weg van de minste weerstand zoekt, zal dat in dit geval langs de zijranden van het filterbakje zijn. Dus inderdaad geen channeling, maar zeker geen mooie extractie.
Je kan het uitproberen door te tampen, te tikken en te tampen en vervolgens de filterdrager om te draaien. Als de koffie blijft hangen zit het wellicht goed. Als de koffie er uitvalt klopt de theorie.
Volgende vraag is dan: Moet je filterdrager nu schoon en droog zijn of schoon en nat...???
Mijn voorkeur is schoon en nat, want op deze manier blijft de koffie ook weer mooier aan de rand van het filterbakje hangen.
Bij een schoon en droog filterbakje (regels WBC) valt de koffie er na het tampen ook weer uit als je de filterdrager omdraait.
Waar hebben we het eigenlijk over... De hele wereld om ons heen verhongert, heeft oorlog en beeft kapot. En wij maken ons druk over "een tik of geen tik"
Viva koffiepraat!
Jeroen
Ik kwam er eens achter dat als je de eerste keer redelijk ferm aandrukt (mooie term overigens 'ferm') dat je dan de olien vanuit de koffie naar de zijwand van de filter toeperst. Als je vervolgens ook nog eens een tik geeft sla je die koffie dus los van de 'vette' rand. Als je dan opnieuw aandrukt, kun je je afvragen of de koffie dan wel weer stevig aan de rand van het filterbakje blijft plakken. Mijn ervaring is dat dat niet gebeurt.
En aangezien water de weg van de minste weerstand zoekt, zal dat in dit geval langs de zijranden van het filterbakje zijn. Dus inderdaad geen channeling, maar zeker geen mooie extractie.
Je kan het uitproberen door te tampen, te tikken en te tampen en vervolgens de filterdrager om te draaien. Als de koffie blijft hangen zit het wellicht goed. Als de koffie er uitvalt klopt de theorie.
Volgende vraag is dan: Moet je filterdrager nu schoon en droog zijn of schoon en nat...???
Mijn voorkeur is schoon en nat, want op deze manier blijft de koffie ook weer mooier aan de rand van het filterbakje hangen.
Bij een schoon en droog filterbakje (regels WBC) valt de koffie er na het tampen ook weer uit als je de filterdrager omdraait.
Waar hebben we het eigenlijk over... De hele wereld om ons heen verhongert, heeft oorlog en beeft kapot. En wij maken ons druk over "een tik of geen tik"
Viva koffiepraat!
Jeroen