Re: BZ07 ontkalken

11
CarpSafari schreef:Gastromachines regelmatig ontkalken is grote onzin.
De TS wil ontkalken, dus wijs ik hem op de procedure die daarvoor staat.

Een HX machine op die andere manier ontkalken raad ik dus af en wijs op wat beter zou zijn!

Welke koffieliefhebber die zijn machine dagelijks gebruikt zou voordeel hebben van je boilerwater verversen!??
Misschien voor een machine die langere tijd heeft stilgestaan.
Daarbij die semi-gastro's hebben allemaal een erg kleine boiler, als je 2x per dag koffie zet zou je het water van je boiler al ververst hebben.
Uit de laatste zin blijkt dat je gewoon niet weet waar je het over hebt: bij een warmtewisselaar gebruik je het water uit je boiler niet om koffie te zetten. Je kan 0 of 100 keer per dag koffie zetten met een warmtewisselaar, het water uit je boiler blijft hetzelfde.

Kom met een procedure die ondersteund wordt door andere mensen, of websites waar expertise uit blijkt. Wellicht is het beter om alles uit elkaar te halen e.d., maar dit is een methode die ook gewoon hoort te werken.

Re: BZ07 ontkalken

12
Wellicht is het beter om alles uit elkaar te halen e.d., maar dit is een methode die ook gewoon hoort te werken.
Als het echt nodig is te ontkalken doe het dan meteen goed en daar ben je het wel mee eens blijkbaar.
Af en toe ontkalken vind ik onzin voor dit soort machines.En ik denk dat de 'simpele' manier niet aan te raden valt.
Ik heb diverse gastro's compleet gedemonteerd, wat je dan allemaal tegenkomt maakt meteen duidelijk dat de andere methode een lapmiddel is.

Re: BZ07 ontkalken

13
CarpSafari schreef:
Wellicht is het beter om alles uit elkaar te halen e.d., maar dit is een methode die ook gewoon hoort te werken.
Als het echt nodig is te ontkalken doe het dan meteen goed en daar ben je het wel mee eens blijkbaar.
Daar ben ik het mee eens; ik ben het er echter niet mee eens dat de methode die gehanteerd wordt niet goed zou zijn.
Bovendien: iedereen kan volgens deze methode ontkalken, je hoeft de stappen maar te volgen. Niet iedereen kan een machine vakkundig uit elkaar halen en in elkaar zetten; dus ik zou niet zomaar dat gaan adviseren.
Af en toe ontkalken vind ik onzin voor dit soort machines.
Wat bedoel je me 'af en toe'? 1x per jaar wordt vaak aangeraden voor consumentenmachines (incl prosumer). Vind je dat onzin? Op basis waarvan dan?
En ik denk dat de 'simpele' manier niet aan te raden valt.
Ik heb diverse gastro's compleet gedemonteerd, wat je dan allemaal tegenkomt maakt meteen duidelijk dat de andere methode een lapmiddel is.
Nogmaals: op basis waarvan denk je dat het niet aan te raden valt? Heb je daar iets van ondersteunende literatuur voor, of zijn er forums waarop men ook tegen deze methode is? En hoe weet je dat die "gastro's" (bedoel je nou professionele machines of prosumers? Professionele machines is een ander verhaal; daar weet ik vrij weinig van) volgens deze methode correct zijn ontkalkt? Enorm veel machines worden gewoon niet goed onderhouden; dat doet niets af aan deze methode maar aan de mensen die het niet goed doen. Dat die machines er dan slecht voor staan heeft dus niets met de methode te maken.

Re: BZ07 ontkalken

14
Ik volgde Kaffeenetz al enige jaren, voordat ik me bij de Nederlandse fora heb aangemeld.
Daar word deze vraag bijna wekelijks gesteld, misschien het best een hele verse link eruit te pikken, meteen eentje voor een soortgelijke Bezerra waarover de TS een vraag stelde.

http://www.kaffee-netz.de/espresso-und- ... ken-3.html

Met de machines die wij gebruiken verwacht ik dat IEDEREEN ontkalkt water gebruikt, dan is af en toe ontkalken helemaal uit den boze.
Blijkbaar adviseren diverse producenten de 'regelmatig ontkalken' methode, maar ik blijf van mening dat het niet erg geschikt is voor onze machines.

Het is ook geen rocket science zo'n machine, daarom het advies;

Als je een machine koopt waarvan je niet weet in welke staat die verkeerd, zou ik minimaal het verwarmingselement demonteren om te controleren hoe het met de boiler is, daarnaast zou ik de kop en de leidingen van kop naar boiler demonteren. Het is meestal een gebrek aan backflushen dat voor problemen zorgt.

Zo bespaar je jezelf een complete demontage.
Bij de meeste gastromachines gaat dat demonteren vrij simpel, vaak zal totaal ontkalken niet eens nodig zijn...nogmaals een beetje kalk in de boiler is zelfs gewenst!
De kop reinigen is een ander verhaal; een sterk vervuilde kop krijg je met een beetje ontkalker ook niet schoon en als je je nieuwe tweedehandse machine niet vertrouwd zou ik me daar op concentreren.

En die ervaring is dus op basis van mijn eigen 20 jaar klooien met espressomachines van AMA tot Astoria, aangevuld met het advies van specialisten, lees die link van KN maar.

Re: BZ07 ontkalken

15
CarpSafari schreef:Ik volgde Kaffeenetz al enige jaren, voordat ik me bij de Nederlandse fora heb aangemeld.
Daar word deze vraag bijna wekelijks gesteld, misschien het best een hele verse link eruit te pikken, meteen eentje voor een soortgelijke Bezerra waarover de TS een vraag stelde.

http://www.kaffee-netz.de/espresso-und- ... ken-3.html
Mein Deutsch ist nicht gut genug om het draadje te kunnen volgen.
Met de machines die wij gebruiken verwacht ik dat IEDEREEN ontkalkt water gebruikt, dan is af en toe ontkalken helemaal uit den boze.
Daar zijn mensen, waaronder ik, het niet mee eens: http://www.home-barista.com/espresso-ma ... aning.html
Ook in ontkalkt water zit nog calcium dat aanslaat in de loop van de tijd.
Blijkbaar adviseren diverse producenten de 'regelmatig ontkalken' methode, maar ik blijf van mening dat het niet erg geschikt is voor onze machines.

Het is ook geen rocket science zo'n machine, daarom het advies;

Als je een machine koopt waarvan je niet weet in welke staat die verkeerd, zou ik minimaal het verwarmingselement demonteren om te controleren hoe het met de boiler is, daarnaast zou ik de kop en de leidingen van kop naar boiler demonteren. Het is meestal een gebrek aan backflushen dat voor problemen zorgt.
Dan mijn advies: als je geen technische ervaring hebt, loop je wel het risico met een half-gedemonteerde machine te hangen. Ga dus niet zonder meer aan de slag.
Zo bespaar je jezelf een complete demontage.
Bij de meeste gastromachines gaat dat demonteren vrij simpel, vaak zal totaal ontkalken niet eens nodig zijn...nogmaals een beetje kalk in de boiler is zelfs gewenst!

De kop reinigen is een ander verhaal; een sterk vervuilde kop krijg je met een beetje ontkalker ook niet schoon en als je je nieuwe tweedehandse machine niet vertrouwd zou ik me daar op concentreren.
Wederom vind ik dit een rare inconsistentie in je verhaal: als ik aan een vervuilde broeikop denk, door gebrek aan backflushen, moet je géén ontkalker gebruiken om dat schoon te maken, maar backflushspoelmiddel - een héél andere substantie. Chemisch backflushen doe je met een sterke, zeepachtige stof, die dus basisch is; ontkalken doe je juist met een zuur - het tegenovergestelde. Dus nee, dat je je sterk vervuilde kop met een beetje ontkalker niet schoon krijgt, dat klopt; daar is ontkalker ook helemaal niet voor bedoeld.
En die ervaring is dus op basis van mijn eigen 20 jaar klooien met espressomachines van AMA tot Astoria, aangevuld met het advies van specialisten, lees die link van KN maar.
Ik zou die link graag willen lezen - alleen mijn Duits is niet zo geweldig.

Edit: toch een beetje in dat draadje wat kunnen lezen, maar ook daar is men het helemaal niet unaniem erover eens dat ontkalken niet hoeft als je kalkarm water gebruikt. Zij stellen eens in de 5 jaar ontkalken, en ik lees nergens (maar dat kan ik gewoon missen door mijn Duits) dat ontkalken uit den boze zou zijn.
Laatst gewijzigd door SteefM op vr 06 jan 2012, 16:11, 1 keer totaal gewijzigd.

Re: BZ07 ontkalken

16
CarpSafari schreef:Ik volgde Kaffeenetz al enige jaren, voordat ik me bij de Nederlandse fora heb aangemeld.
Daar word deze vraag bijna wekelijks gesteld, misschien het best een hele verse link eruit te pikken, meteen eentje voor een soortgelijke Bezerra waarover de TS een vraag stelde.

http://www.kaffee-netz.de/espresso-und- ... ken-3.html

Met de machines die wij gebruiken verwacht ik dat IEDEREEN ontkalkt water gebruikt, dan is af en toe ontkalken helemaal uit den boze.
Blijkbaar adviseren diverse producenten de 'regelmatig ontkalken' methode, maar ik blijf van mening dat het niet erg geschikt is voor onze machines.

Het is ook geen rocket science zo'n machine, daarom het advies;

Als je een machine koopt waarvan je niet weet in welke staat die verkeerd, zou ik minimaal het verwarmingselement demonteren om te controleren hoe het met de boiler is, daarnaast zou ik de kop en de leidingen van kop naar boiler demonteren. Het is meestal een gebrek aan backflushen dat voor problemen zorgt.

Zo bespaar je jezelf een complete demontage.
Bij de meeste gastromachines gaat dat demonteren vrij simpel, vaak zal totaal ontkalken niet eens nodig zijn...nogmaals een beetje kalk in de boiler is zelfs gewenst!
De kop reinigen is een ander verhaal; een sterk vervuilde kop krijg je met een beetje ontkalker ook niet schoon en als je je nieuwe tweedehandse machine niet vertrouwd zou ik me daar op concentreren.

En die ervaring is dus op basis van mijn eigen 20 jaar klooien met espressomachines van AMA tot Astoria, aangevuld met het advies van specialisten, lees die link van KN maar.

Ik volg Kaffee-netz ook al wat jaren.Ben Duits machtig maar heb nu niet het gevoel dat daar meer kennis te halen is.
Vergeet niet dat het met de koffiecultuur in Duitsland triest gesteld is.
Het Kaenchen Kaffee doet me nog steeds gruwelen.
kaffee Hag.Brrrr.

Re: BZ07 ontkalken

17
Wederom vind ik dit een rare inconsistentie in je verhaal: als ik aan een vervuilde broeikop denk, door gebrek aan backflushen, moet je géén ontkalker gebruiken om dat schoon te maken, maar backflushspoelmiddel - een héél andere substantie. Chemisch backflushen doe je met een sterke, zeepachtige stof, die dus basisch is; ontkalken doe je juist met een zuur - het tegenovergestelde. Dus nee, dat je je sterk vervuilde kop met een beetje ontkalker niet schoon krijgt, dat klopt; daar is ontkalker ook helemaal niet voor bedoeld.
Ben ik helemaal met je eens, maar dan heb je mijn tekst dus niet begrepen, want dat was mijn punt ook! :D
Met de 'simpele' methode ontkalken krijg je de kop enzo niet schoon, en die is vaak smeriger dan de boiler..daarom mijn advies ook die te demonteren!


Ik volg Kaffee-netz ook al wat jaren.Ben Duits machtig maar heb nu niet het gevoel dat daar meer kennis te halen is.
Vergeet niet dat het met de koffiecultuur in Duitsland triest gesteld is.
Het Kaenchen Kaffee doet me nog steeds gruwelen.
kaffee Hag.Brrrr.
Vast en zeker, in Canada en Amerika idem...maar dat wil niet zeggen dat er geen zijn die wel weten hoe het moet. Kijk dan naar de koffie die je hier voorgeschoteld krijgt, ik drink niet vaak koffie buiten de deur kan ik melden! 8-)
Bij Kaffeenetz zitten veel meer gebruikers van gastro en prosumer apparaten dan bij ons, als je die restauratie topics volgt word snel duidelijk wat ik bedoel.
Met de door hun geposte restauratie topics kunnen ook leken hun apparaten meestal zelf opknappen.

Re: BZ07 ontkalken

18
Ik ben het eens met Carp dat je ontkalken met beleid zou moeten doen, het is nu eenmaal niet echt lekker voor je machine en veel gedoe. Ook denk ik dat je vooraf al het meeste kalk uit je water zou moeten halen door filtratie, voorkomen is beter dan... etc.

Maar ik geloof wel degelijk in het nut van ontkalken bij "ons soort" machines, wat Steef de Prosumer apparaten noemt. Zo heel veel verschillen die nu toch ook weer niet met de horeca machines (afgezien van boilermaat etc.)?

Ook geloof ik dat mijn E61 kop wel degelijk behoorlijk kalkvrij raakt door ontkalken, te beoordelen naar de kelk in de groep die je met die grote schroef bovenop loshaalt.

De ontkalkings handleiding in het andere draadje is van ECM. Het is de raad die ze geven bij hun machines, maar het gaat volgens mij voor bijna alle HX-en op.

De suggestie om 1x per maand je boiler leeg te spoelen kwam van HB (was het Schomer?). Je gebruikt dat water niet voor je koffie, maar wel voor de stoom. In die stoom zit geen kalk, dus alle water dat je gebruikt via de boiler laat z'n kalk achter, ergo: het water in de boiler wordt hoe langer hoe kalkrijker ==> je boiler verkalkt hoe langer hoe harder. Eén keer per maand het water vervangen zou veel schade kunnen voorkomen.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: BZ07 ontkalken

19
Ik denk dat ik maar laat ontkalken tijdens een servicebeurtje.
Scheelt een hoop gedoe. Wel gebruik ik een antikalk filter.

Trouwens 2 van die filter kleuren het water geel/bruin. De andere filters niet.
Iemand dit al eens meegemaakt?