CarpSafari schreef:Ik volgde Kaffeenetz al enige jaren, voordat ik me bij de Nederlandse fora heb aangemeld.
Daar word deze vraag bijna wekelijks gesteld, misschien het best een hele verse link eruit te pikken, meteen eentje voor een soortgelijke Bezerra waarover de TS een vraag stelde.
http://www.kaffee-netz.de/espresso-und- ... ken-3.html
Mein Deutsch ist nicht gut genug om het draadje te kunnen volgen.
Met de machines die wij gebruiken verwacht ik dat IEDEREEN ontkalkt water gebruikt, dan is af en toe ontkalken helemaal uit den boze.
Daar zijn mensen, waaronder ik, het niet mee eens:
http://www.home-barista.com/espresso-ma ... aning.html
Ook in ontkalkt water zit nog calcium dat aanslaat in de loop van de tijd.
Blijkbaar adviseren diverse producenten de 'regelmatig ontkalken' methode, maar ik blijf van mening dat het niet erg geschikt is voor onze machines.
Het is ook geen rocket science zo'n machine, daarom het advies;
Als je een machine koopt waarvan je niet weet in welke staat die verkeerd, zou ik minimaal het verwarmingselement demonteren om te controleren hoe het met de boiler is, daarnaast zou ik de kop en de leidingen van kop naar boiler demonteren. Het is meestal een gebrek aan backflushen dat voor problemen zorgt.
Dan mijn advies: als je geen technische ervaring hebt, loop je wel het risico met een half-gedemonteerde machine te hangen. Ga dus niet zonder meer aan de slag.
Zo bespaar je jezelf een complete demontage.
Bij de meeste gastromachines gaat dat demonteren vrij simpel, vaak zal totaal ontkalken niet eens nodig zijn...nogmaals een beetje kalk in de boiler is zelfs gewenst!
De kop reinigen is een ander verhaal; een sterk vervuilde kop krijg je met een beetje ontkalker ook niet schoon en als je je nieuwe tweedehandse machine niet vertrouwd zou ik me daar op concentreren.
Wederom vind ik dit een rare inconsistentie in je verhaal: als ik aan een vervuilde broeikop denk, door gebrek aan backflushen, moet je géén ontkalker gebruiken om dat schoon te maken, maar backflushspoelmiddel - een héél andere substantie. Chemisch backflushen doe je met een sterke, zeepachtige stof, die dus basisch is; ontkalken doe je juist met een zuur - het tegenovergestelde. Dus nee, dat je je sterk vervuilde kop met een beetje ontkalker niet schoon krijgt, dat klopt; daar is ontkalker ook helemaal niet voor bedoeld.
En die ervaring is dus op basis van mijn eigen 20 jaar klooien met espressomachines van AMA tot Astoria, aangevuld met het advies van specialisten, lees die link van KN maar.
Ik zou die link graag willen lezen - alleen mijn Duits is niet zo geweldig.
Edit: toch een beetje in dat draadje wat kunnen lezen, maar ook daar is men het helemaal niet unaniem erover eens dat ontkalken niet hoeft als je kalkarm water gebruikt. Zij stellen eens in de 5 jaar ontkalken, en ik lees nergens (maar dat kan ik gewoon missen door mijn Duits) dat ontkalken uit den boze zou zijn.