Pagina 2 van 2

Re: koffie blijft hangen aan de broeigroep

Geplaatst: ma 01 sep 2008, 01:56
door oxxo
Koffie krimpt eigenlijk iets tijdens het extraheren.
Ik kan niet zien wat er precies gebeurd, maar vermoedelijk welt de koffie eerst iets op, als het water het koffiebed infilteert. Direct daarna loopt de druk enorm op (250 kg op de koffiepuck) en verdicht de pakking van het koffiemeel, mede agv. het uittredende water.

Motivatie: Als ik de koffiepuck van m´n oude Gaggia uitsla zie ik namelijk daarin vaak haarscherp de afdruk van een kruiskopschroef staan. Door het opwellen van de puck moet ie eringekomen en gefixeert zijn. Daarna moet de puck gekrompen zijn, anders zou de afdruk bij het losdraaien verloren gaan.

Dit effect zou het sterkst moeten zijn met een niet homogeen maalsel. Kleine en grote deeltjes pakken droog moeilijk samen, maar door inwateren wordt de pakking enorm verbeterd.

Bij mij blijft de broeikop bijna altijd redelijk schoon, behalve als de koffie overduidelijk tegen de bovenzeef aankomt . Is de broeikop/bovenzeef goed schoon van binnen?