Pagina 2 van 4

Re: extractietijden bij hendelmachines

Geplaatst: di 11 dec 2012, 17:42
door Spironski
R&B schreef:
Spironski schreef: Maaruh.... begrijp ik nu goed dat je aan de hendel bent R&B?
Óók, alweer bijna een half jaar. :)
M'n Bosch staat er nog trouw naast voor het dagelijks werk en m'n vriendin.
Vooral in het weekend oefen ik met de pavoni, maar om nu te zeggen dat ik al supershots gehad heb, nee.
M'n Bosch weet het vooralsnog goed te benaderen/overtreffen met in de Rossi gemalen koffie.

Dan zijn er twee mogelijkheden mijns inziens:
1) ik haal nog niet het volle potentieel uit m'n pavoni en moet nog flink verder oefenen (dit is wat ik denk/hoop)
2) het verschil is minder groot dan ik had verwacht.
En misschien wel beide opties? Wel grappig dat je naast de superautomaat meteen bent gegaan voor volledig handmatig. "Als je het doet, dan ook maar meteen helemaal"?

Ik moet zeggen dat fijner malen plus minder hard tampen voor mij een flinke kwaliteitsverbetering opleverde.
En let er zeer op dat je de Pavoni niet te heet laat worden, lees het draadje over temperatuurmetingen aan machines er anders nog maar eens op na. Ik ben daarom zeer blij met Tije's Koelring, die het werken met de machine een stuk relaxter maakt.
En Kurt August's enkelgats stoomtipje heeft gemaakt dat ik met die machine nu ook, zij het langzaam, uitstekende microfoam kan maken voor cappu's.

Re: extractietijden bij hendelmachines

Geplaatst: di 11 dec 2012, 18:27
door R&B
Spironski schreef: En misschien wel beide opties? Wel grappig dat je naast de superautomaat meteen bent gegaan voor volledig handmatig. "Als je het doet, dan ook maar meteen helemaal"?
Yep, ook het Spartaanse van de pavoni sprak me wel aan, maar ben nu een beetje bekomen van de impuls en overweeg misschien een PV lusso..?
Ik moet zeggen dat fijner malen plus minder hard tampen voor mij een flinke kwaliteitsverbetering opleverde.
En let er zeer op dat je de Pavoni niet te heet laat worden, lees het draadje over temperatuurmetingen aan machines er anders nog maar eens op na. Ik ben daarom zeer blij met Tije's Koelring, die het werken met de machine een stuk relaxter maakt.
Momenteel doe ik hooguit 2 shots niet al te lang na elkaar, daarna zet ik em uit. Van Tije's koelribben heb ik wel gelezen, maar is me met de kruisbestuiving tussen thuisbarista en hier niet geheel duidelijk waar die te koop zijn?
Maar gezien m'n recente overpeinzingen gaat dat misschien ook niet meer nodig zijn.

@Frans:
Zou je misschien een bondige vergelijking als ervaringsdeskundige kunnen geven tussen de pavoni en de lusso? Dan vooral natuurlijk mbt smaak, consistentie, gebruik, maar bijv. ook shotvolume per pull en andere zaken die je noemenswaardig vind?

Re: extractietijden bij hendelmachines

Geplaatst: di 11 dec 2012, 18:53
door Spironski
Momenteel doe ik hooguit 2 shots niet al te lang na elkaar, daarna zet ik em uit.
Maar laat de Pavoni ook niet langer dan 10 minuten opwarmen voordat je je shot trekt. Na een kwartier lijkt het ding soms al te heet te zijn geworden.
Tije's koelring kan je bij Tije zelf bestellen, gewoon per mail. Dan wordt 'ie "custom made", oeh chic! :mrgreen:

Met de PV Lusso lijk je nergens last van te hebben, dat ding moet shot na shot lekkere espresso geven... Maar helaas ook "Oost-Duits" van bouwkwaliteit zijn.

Re: extractietijden bij hendelmachines

Geplaatst: di 11 dec 2012, 20:14
door fransg
R&B schreef:@Frans:
Zou je misschien een bondige vergelijking als ervaringsdeskundige kunnen geven tussen de pavoni en de lusso? Dan vooral natuurlijk mbt smaak, consistentie, gebruik, maar bijv. ook shotvolume per pull en andere zaken die je noemenswaardig vind?
Ken je deze thread: http://www.home-barista.com/levers/just ... 18555.html -- vind ik een aanrader.

Ik vind dat ik nog niet genoeg ervaring heb opgedaan met de PV om conclusies / adviezen te geven. De afgelopen tijd deed ik het zo: wanneer ik een pak bonen had die uitzonderlijk lekker was in de Rocket, probeerde ik het ook uit op de PV en daar was die dan minstens zo lekker (11gram, hefboom neer tot eerste druppels komen, hefboom los, wanneer de stroom goed op gang komt nog een keer hefboom omlaag en glas dat ik ga opdrinken wegtrekken wanneer ik vind dat het lekkerste er wel uit is, een ander glas eronder zetten voor het nastromen/druppelen en dat weggooien). Ik heb de Rocket nu bij mijn vriendin neergezet zodat ik thuis (tot de Londinium er is) vooral de PV zal gebruiken, dus dan doe ik vanzelf meer ervaring op met deze machine.

Re: extractietijden bij hendelmachines

Geplaatst: di 11 dec 2012, 20:16
door fransg
R&B schreef:Van Tije's koelribben heb ik wel gelezen, maar is me met de kruisbestuiving tussen thuisbarista en hier niet geheel duidelijk waar die te koop zijn?
Die prachtige dingen die je alle tijd geven op de La Pavoni vind je bij Tije de Jong: tijedejong at zonnet.nl

[Mod]: ik heb even het adres aangepast. Tije wil vast niet allerlei spam in z'n mailbox

Re: extractietijden bij hendelmachines

Geplaatst: di 11 dec 2012, 20:25
door R&B
Spironski schreef:Maar laat de Pavoni ook niet langer dan 10 minuten opwarmen voordat je je shot trekt.
klopt, doe ik :)
Tije's koelring kan je bij Tije zelf bestellen, gewoon per mail. Dan wordt 'ie "custom made", oeh chic! :mrgreen:
Op thuisbarista dus?
[edit]
Thnx voor de mail Frans!
Met de PV Lusso lijk je nergens last van te hebben, dat ding moet shot na shot lekkere espresso geven... Maar helaas ook "Oost-Duits" van bouwkwaliteit zijn.
Klinkt niet gek... ;)

Re: extractietijden bij hendelmachines

Geplaatst: vr 14 dec 2012, 14:45
door fransg
R&B schreef: @Frans:
Zou je misschien een bondige vergelijking als ervaringsdeskundige kunnen geven tussen de pavoni en de lusso?
Ik heb net een erg lekkere espresso gezet, de beste tot nu toe met de PV hier. Verse boontjes gehaald bij Trakteren in de JP Heijestraat (Papoea new Guinea, gebrand 3 dec 2012). Maling kan misschien nog iets grover. 11 gram, pre-infusie 8 seconde, door laten lopen tot de eerste druppels verschijnen, dan hefboom weer omlaag, dan nog een keer omlaag zodra de stroom net is begonnen met een straal het glas in, daarna weghalen als er zo'n 20g in het glas zit. Zo proberen hoe die het in de La Pavoni doet.

Afbeelding

Re: extractietijden bij hendelmachines

Geplaatst: vr 14 dec 2012, 15:27
door fransg
Zelfde maling en dosering in de La Pavoni, hoeveelheid ristretto gewogen, 16g, minder uitgesproken wat smaak betreft. Maar kan bij volgende poging anders zijn, de pre-infusie liet ik hier minder lang duren, dat maakt best wat uit natuurlijk. Doorloop ging vrij vlot, normaal moet ik meer kracht zetten met de La Pavoni. Voor de PV zou ik ietsje grover malen, voor de La Pavoni zou ik nu juist iets fijner malen of een gram meer doseren.

Afbeelding

Re: extractietijden bij hendelmachines

Geplaatst: vr 14 dec 2012, 15:50
door R&B
Top!
Mooie vergelijking, ga zo door! :)

Re: extractietijden bij hendelmachines

Geplaatst: vr 14 dec 2012, 15:54
door fransg
Een van de mannen van Trakteren vond de extractie van 16g wel sterk, vroeg zich af of we dat nog espresso kunnen noemen. Ik vind 'm lekker (die uit de PV nog lekkerder) dus als het motorolie moet heten, dan wel lekkere motorolie "met noten van chocola" ;-)