Pagina 2 van 8

Re: wie gebruikt precies genoeg bonen voor 1 espresso

Geplaatst: vr 11 jan 2013, 14:32
door cremalover
jan kees schreef:
Bluecold schreef:
Spironski schreef: Je kan daarentegen best boontjes invriezen, en ze zelfs bevroren malen. Maar de voorkeur lijkt me nog altijd om ze gewoon in een licht-, en luchtdichte pot te bewaren en ze dan binnen een week of twee à drie op te maken.
Ik heb echt liever boontjes invriezen en iedere week pakken dan drie weken boontjes laten sterven. Goed luchtdicht invriezen en luchtdicht op kamertemperatuur laten komen anders verpest condens al je boontjes.
waarom gooi je ze niet rechtstreeks uit de vriezer in je molen, Bluecold? dan heb je toch ook geen condens? door de hitte van het malen (heb ik vernomen) ontdooien ze direct en er is dan gewoon geen tijd voor aromaverlies, zou je zeggen. Het is malen, persen en doorlopen, verser kan toch niet?
Is dat dan ijskoffie? :(

Re: wie gebruikt precies genoeg bonen voor 1 espresso

Geplaatst: vr 11 jan 2013, 14:36
door Bluecold
jan kees schreef:
Bluecold schreef:
Spironski schreef: Je kan daarentegen best boontjes invriezen, en ze zelfs bevroren malen. Maar de voorkeur lijkt me nog altijd om ze gewoon in een licht-, en luchtdichte pot te bewaren en ze dan binnen een week of twee à drie op te maken.
Ik heb echt liever boontjes invriezen en iedere week pakken dan drie weken boontjes laten sterven. Goed luchtdicht invriezen en luchtdicht op kamertemperatuur laten komen anders verpest condens al je boontjes.
waarom gooi je ze niet rechtstreeks uit de vriezer in je molen, Bluecold? dan heb je toch ook geen condens? door de hitte van het malen (heb ik vernomen) ontdooien ze direct en er is dan gewoon geen tijd voor aromaverlies, zou je zeggen. Het is malen, persen en doorlopen, verser kan toch niet?
omdat ik geen portieverpakkingen in de vriezer heb liggen. Als je een zak in de vriezer hebt liggen en die doe je open terwijl de boontjes nog erg koud zijn dan slaat het vocht uit de lucht buiten de vriezer neer op al je boontjes. Niet alleen op wat je uit de zak haalt.

Re: wie gebruikt precies genoeg bonen voor 1 espresso

Geplaatst: vr 11 jan 2013, 14:50
door knutmo
***verwijderd***

Re: wie gebruikt precies genoeg bonen voor 1 espresso

Geplaatst: vr 11 jan 2013, 14:54
door cremalover
knutmo schreef:Ik koop een half pond Colombia Kachalu Organic EKO bonen van The Golden Coffee Box bij de biologische supermarkt om de hoek en let er op dat ze niet langer dan 3 weken geleden gemaald zijn (meestal is het minder dan 2 weken). Die mik ik in mijn maler (past precies) en die zijn dan na 3-4 dagen op.

En dan herhaalt het hele feest zich weer.

Saai he?
Niet echt saai.Dubbelgemalen koffie is een variatie die ik nog niet kende.U bent een visionair mijnheer.
Verder zijn twee reclameboodschappen in de openingspost ook redelijk uniek. :mrgreen:

Re: wie gebruikt precies genoeg bonen voor 1 espresso

Geplaatst: vr 11 jan 2013, 15:00
door knutmo
***verwijderd***

Re: wie gebruikt precies genoeg bonen voor 1 espresso

Geplaatst: vr 11 jan 2013, 15:08
door Spironski
Ik heb echt liever boontjes invriezen en iedere week pakken dan drie weken boontjes laten sterven.
Ja, vanaf dat we geboren worden zijn we bezig te sterven. Nee, dat heet rijpen! ;)

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ikzelf boontjes eigenlijk nooit langer laat liggen dan 2 weken. Maar dan nog: er vindt een smaakontwikkeling plaats tijdens die rijping die ik niet negatief vind. Na twee weken beginnen de negatieve ontwikkelingen het langzaam aan wel te winnen van de positieve, dat is zeker waar (uitzonderingen daargelaten).
Ikzelf vries dus alleen in als ik weet dat het langer dan 2 weken duurt voordat de boontjes gebruikt gaan worden.

Als ik ze dan uit de vriezer haal laat ik ze altijd in het zakje ontdooien (gaat zeer snel). Condens vormt zich erg snel op die bevroren producten, het risico daarop neem ik niet door ze bevroren in de maler te gooien.
Ik heb trouwens mijn twijfel bij de hitteontwikkeling bij het malen. In een druk café zullen maalschijven flink kunnen opwarmen, geloof ik zeker. Maar thuis? Al het metaal van de maler zal denk ik zonder probleem de geringe warmte die tijdens het malen van die 16 gram koffie ontstaat absorberen. Ikzelf heb in elk geval nooit iets van "warm maalsel" kunnen ontdekken.

Re: wie gebruikt precies genoeg bonen voor 1 espresso

Geplaatst: vr 11 jan 2013, 15:31
door Cobus
Het vocht in de lucht in de hopper condenseert op je koude bonen lijkt me.
Ik liet ze eerst altijd in het luchtdichte diepvrieszakje op temperatuur komen voor ik ze in de hopper mikte.
Weet je zeker dat er geen condens op kan komen.

Edit-
Zat te slapen, geantwoord op het laatste bericht van pagina 1. :?

Re: wie gebruikt precies genoeg bonen voor 1 espresso

Geplaatst: vr 11 jan 2013, 15:42
door @3aan
Cobus schreef:Het vocht in de lucht in de hopper condenseert op je koude bonen lijkt me.
Ik liet ze eerst altijd in het luchtdichte diepvrieszakje op temperatuur komen voor ik ze in de hopper mikte.
Weet je zeker dat er geen condens op kan komen.

Edit-
Zat te slapen, geantwoord op het laatste bericht van pagina 1. :?
Welterusten. :roll:
Cobus schreef:Ik heb ze van de Makro, 2 voor een euro of 7 geloof ik.
Toch drinkt porselein lekkerder vind ik.
Hier nog een.

Re: wie gebruikt precies genoeg bonen voor 1 espresso

Geplaatst: vr 11 jan 2013, 15:58
door Cobus
Mot je nou mijn hele bericht quoten? :geek:

Re: wie gebruikt precies genoeg bonen voor 1 espresso

Geplaatst: vr 11 jan 2013, 17:29
door jan kees
Spironski schreef:
Ik heb echt liever boontjes invriezen en iedere week pakken dan drie weken boontjes laten sterven.
Ja, vanaf dat we geboren worden zijn we bezig te sterven. Nee, dat heet rijpen! ;)

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ikzelf boontjes eigenlijk nooit langer laat liggen dan 2 weken. Maar dan nog: er vindt een smaakontwikkeling plaats tijdens die rijping die ik niet negatief vind. Na twee weken beginnen de negatieve ontwikkelingen het langzaam aan wel te winnen van de positieve, dat is zeker waar (uitzonderingen daargelaten).
Ikzelf vries dus alleen in als ik weet dat het langer dan 2 weken duurt voordat de boontjes gebruikt gaan worden.

Als ik ze dan uit de vriezer haal laat ik ze altijd in het zakje ontdooien (gaat zeer snel). Condens vormt zich erg snel op die bevroren producten, het risico daarop neem ik niet door ze bevroren in de maler te gooien.
Ik heb trouwens mijn twijfel bij de hitteontwikkeling bij het malen. In een druk café zullen maalschijven flink kunnen opwarmen, geloof ik zeker. Maar thuis? Al het metaal van de maler zal denk ik zonder probleem de geringe warmte die tijdens het malen van die 16 gram koffie ontstaat absorberen. Ikzelf heb in elk geval nooit iets van "warm maalsel" kunnen ontdekken.
Spironsky, bedankt voor je serieuze bijdrage, ik ben een beginner, dus kan alle advies gebruiken. Kijk, je schrijft al; het ontdooien gaat zeer snel, dus als ze bevroren in de molen gaan, ontdooien ze ook nog eens sneller door het maalproces, dat is logisch. Ik heb daar wel een goed gevoel bij, maar ik kan het helemaal mis hebben en dat laat ik dan ook weten. Ben ook maar een mens :)