[...]Ik ga het eerst met vers gebrande bonen proberen (moet lukken in Amsterdam) en mocht ik de smaak te pakken krijgen dan ga ik wellicht in de toekomst zelf branden.
NB: heb veel elkaar tegensprekende info gelezen over het bewaren van vers gebrande bonen. Ik haal eruit dat je gebrande bonen niet langer dan een maand moet willen bewaren (ongeacht wat er op de verpakking staat) en dan het best ik een goed afsluitbaar blik o.i.d. (VacuĆ¼m zou niet goed zijn). Over het nut van kleine porties invriezen en die direct in bevroren toestand malen lees ik hele tegenstrijdige berichten.. Iemand die daar praktijkervaring mee heeft?
Als je goed aan versgebrande bonen kan komen zou ik me inderdaad eerst daartoe beperken.
Wat betreft houdbaarheid: ikzelf zeg meestal dat bonen over het algemeen het lekkerst zijn tussen dag 5-15
na branden. Na 2 weken zie je dat crema minder wordt en krijg je meer spuitertjes. Na 3 weken proef ik ook echt al wat een "oude" smaak aan de koffie (minder zacht en rond), en na een maand lukt het me nog nauwelijks om er een goede espresso mee te zetten.
YMMV natuurlijk, maar dit is in elk geval wat ik meestal zie en proef, en wat volgens mij wel een soort consensus is op dit forum.
Invriezen wil goed. Soms lijkt het alsof boontjes na ontdooien wat sneller verouderen. Ik zou de boontjes wel zo snel mogelijk na branden invriezen.
Bevroren boontjes malen, tja. Mij lijkt het dat je dan last krijgt van condens, maar zoals Erik al opmerkte kan dat soms ook een voordeel zijn (geen last van statische electriciteit).