Pagina 2 van 9
Re: Gevonden: mijn eerste HX
Geplaatst: wo 30 jan 2013, 18:07
door Spironski
@3aan schreef:Je vind dat Meten en Persen schijnbaar nogal leuk, je plaatst hem zelfs 2 keer.
Laten de Meden en Perzen er maar geen lucht van krijgen.
Oeps, foutje! Gecorrigeerd. En ach, ik vind het wel grappig toepasselijk...
Re: Gevonden: mijn eerste HX
Geplaatst: wo 30 jan 2013, 20:03
door @3aan
Tieske schreef:Laten we dan onze geliefde brewratios erbij pakken:
Waarom zie ik hier niets? .png wat is dat?
Re: Gevonden: mijn eerste HX
Geplaatst: wo 30 jan 2013, 21:50
door bobbee
Zoiets?
Re: Gevonden: mijn eerste HX
Geplaatst: wo 30 jan 2013, 21:53
door Bluecold
Ja, maar vooral dat dosering een variabele is waar actief in gevarieerd moet worden. En ik zou ook de notie van dubbele of enkele espresso gewoon volledig willen laten varen. Je hebt een zeefje van een bepaalde grootte, daar doe je een bepaald gewicht aan koffie in, en uiteindelijk beland er een bepaald gewicht aan extract in het kopje onder de portafilter. Dubbel is als je er twee zet.
Re: Gevonden: mijn eerste HX
Geplaatst: wo 30 jan 2013, 23:08
door Spironski
Daar is veel voor te zeggen.
Re: Gevonden: mijn eerste HX
Geplaatst: do 31 jan 2013, 01:50
door eleonardo
Bluecold schreef:
Maar waar leest iedereen die 7/14 gram regel toch?! Niet hier mag ik hopen. Toch komt er om de week een nieuwe beginneling langs met 'ik moet er toch 7 gram in doen ofnie?' Dosering is gewoon een variabele. Bij sommige koffies is het lekkerder als je meer in je zeefje gooit, soms is het lekkerder als je minder in een zeefje gooit.
Staat in het beginnerstopic uitleg;
viewtopic.php?f=50&t=3517
De vuistregel die wordt gehanteerd is: 30 ml water van 92-94C wordt onder een druk van 9 bar in 25 seconden door 7 gram koffie geperst.
Spironski schreef:wet is van "Meten en Persen" (
), .
Leuke pun!
Re: Gevonden: mijn eerste HX
Geplaatst: do 31 jan 2013, 01:58
door eleonardo
Ik heb mij ondertussen versterkt met accessoires!
Morgen zal ik wat foto's plaatsen. Iig heb ik nu een tamper, matje, melkkan, thermometer, schoonmaakborstel, naked pf (yay!), uitklopbakje en maatcupjes.
Opgehaald bij van Pommeren. Ik kreeg niet eens een bon mee in eerste instantie... zelf naar gevraagd en kreeg een handgeschreven bonnetje mee. Zelf nagerekend en klopte ook nog niet.
Wel goed advies gekregen.
Ook heb ik wat bonen opgepikt bij Simon Lévelt... al vraag ik me af of die vers gebrand is, daar ze allemaal torentjes vol koffie hebben.
Re: Gevonden: mijn eerste HX
Geplaatst: do 31 jan 2013, 02:11
door eleonardo
Ik heb wel een groot nadeel ondervonden van m'n machine thuis.
Koffie buiten smaakt nu (ja, echt) nóg smeriger.
In mijn naïviteit heb ik in Utrecht - ik was er toch, en had vrouwelijk schoon bij me - bij King Arthur, voor de gezelligheid, (?) een kop "cappuccino" besteld. Ik denk de melkschuim kan iig het gebrek aan smaak van de koffie camoufleren.
Bleeeeeeh, I was wrong. Het was een bruin mengsel van water met koffie smaak en een scheut warme melk erin.
Volgende keer maar een spa rood.
Re: Gevonden: mijn eerste HX
Geplaatst: do 31 jan 2013, 04:09
door Spironski
Tja, join the club! En je vervreemdt je vrienden en familie straks ook een beetje van je, als je zo enthousiast over espresso gaat praten. Ze snappen er ook niets van dat je er zo veel geld aan uitgeeft. Maar okay: je koffie is inderdaad wel lekker.
Volgens mij heb je nu wel de basics (en meer). Nu niet meer geld uit gaan geven aan spullen hoor, maar alleen nog maar aan versgebrande boontjes! En dan veel gaan oefenen. Tip: verander steeds maar 1 variabele, anders wordt je gek.
Re: Gevonden: mijn eerste HX
Geplaatst: do 31 jan 2013, 05:00
door eleonardo
Spironski schreef:Tja, join the club! En je vervreemdt je vrienden en familie straks ook een beetje van je, als je zo enthousiast over espresso gaat praten. Ze snappen er ook niets van dat je er zo veel geld aan uitgeeft. Maar okay: je koffie is inderdaad wel lekker.
Volgens mij heb je nu wel de basics (en meer). Nu niet meer geld uit gaan geven aan spullen hoor, maar alleen nog maar aan versgebrande boontjes! En dan veel gaan oefenen. Tip: verander steeds maar 1 variabele, anders wordt je gek.
Ja inderdaad. Ik ben van plan de makkelijkste variabelen vast te zeggen, ie doorlooptijd 25 s en koffie 7 g. Dan via de maalgraad kijken hoe de koffie smaakt en hoeveel eruit komt (met mn nieuwe maat-cupjes).
Tenzij jullie een beter plan van aanpak aanbevelen
Bv de doorlooptijd variëren tot je op x ml uitkomt?