Re: Handleiding voor beginners

11
Ik geef iedereen die een kopje koffie wil een lekkere americano (1/3 espresso, 2/3 water), dus optie 1. Echter, nu mijn espressomachine stuk is ben ik weer aan de filter. Heerlijk zo'n lekker bakkie filterkoffie. Echter, het duurde wel even voor ik zo'n lekker bakkie had. Het is nog niet zo eenvoudig om uit een filter een lekker bakkie te krijgen. Dit omdat:
  • Je moet echt wel filterbranding (licht) hebben, en geen espresso branding voor de bonen.
  • Net als bij espresso is de grofheid van de maling van enorm belang.
  • De manier van opschenken heeft heel veel invloed op de smaak. Rustig schenken en niet teveel water in 1 keer.
Als je het met een machine doet kan je aan dat laatste natuurlijk niets veranderen.
Barista Kampioen Baarn en Omstreken 2008
Currently: Gaggia Baby Twin - Compak K3 Touch - Concept-Art Massiccio
Wishlist: Espresso Gear Xpressivo Barista RVS

Re: Handleiding voor beginners

13
Of nog beter: de Aeropress!!! Dan kan je namelijk ook gewoon je espresso bonen gebruiken :D Alleen groffer malen.
Barista Kampioen Baarn en Omstreken 2008
Currently: Gaggia Baby Twin - Compak K3 Touch - Concept-Art Massiccio
Wishlist: Espresso Gear Xpressivo Barista RVS

Re: Handleiding voor beginners

14
Jeetje, wat een opties. Ik had een eenduidig antwoord verwacht. Maar ik hoor dat je bonen met een lichtere branding nodig hebt voor filterkoffie. Staan die dan niet veel te lang als je zelf altijd espresso drinkt? En hoeveel gram reken je per kopje?
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60

Re: Handleiding voor beginners

16
Joep schreef:Staan die dan niet veel te lang als je zelf altijd espresso drinkt? En hoeveel gram reken je per kopje?
Ja, dat is dus ook het grote probleem. Ik gebruik ongeveer 65 gram per liter, vind ik zelf iets lekkerder ;) Maar dat ligt vind ik helemaal aan de boon/melange die je gebruikt.
Barista Kampioen Baarn en Omstreken 2008
Currently: Gaggia Baby Twin - Compak K3 Touch - Concept-Art Massiccio
Wishlist: Espresso Gear Xpressivo Barista RVS

Re: Handleiding voor beginners

17
Komt ook hier weer neer op 7 a 8 gram koffie per kopje (uitgaande van 8 koppen koffie uit een liter)
Ben de afgelopen dagen wegens een verjaardag met DE Select bonen aan het pielen geweest om een goede kop filterkoffie te zetten.
De juiste maling vinden valt nog niet mee met die bonen, met dezelfde maalgraad maak ik overigens een heel prettige kop koffie met de espressomachine uit Simon Levelt Palermo bonen.
Niet waterig of bitter en een mooie crema voor een "gewone" kop koffie.
Maar eigenlijk moet je gewoon een straffe dubbele espresso van die bonen maken, is haast stroop.

Re: Handleiding voor beginners

18
toppie die uitleg, hier kan ik als noob wel wat mee maar nog ff een vraag(buiten mijn keuzen in machine)
hoe krijg ik de juiste hoeveelheid gemalen koffie(gr).
misschien een domme vraag maak kan het nergends terug vinden.

alvast bedankt hans

ps. top forum heb er echt wat aan met mijn zoektoch naar de lekkerste koffie.

Re: Handleiding voor beginners

19
hoi hans,

of je koopt een nauwkeurige weegschaal, of je gokt maar wat (zo'n schepje voor een filtermachine past geloof ik 7 gram in ongeveer) en varieert de hoeveelheid om uit te vogelen wat je het lekkerst vindt.
Speedster | SuperJolly | et al.

Re: Handleiding voor beginners

20
Als het goed is, zit in een enkele 58mm filter voor het espresso apparaat ook 7 gram, als je deze met een vlakke vinger afstrijkt. Net zo 14 gram in een dubbel bakje. Je moet dan niet gaan kloppen of proppen, dus gewoon de maling zoals die uit je molen komt.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder