Net klaar met een paar dagen testen en wilde mijn ervaringen met jullie delen. Voor degene die de term Brew Ratio nog niet kennen, dit is (gram bonen / gram espresso) X 100 in procenten.
Allereerst wil ik The Coffee Quest bedanken voor deze mooie verse bonen. De kwaliteit van de bonen en de branding is erg mooi en goed. De kwaliteit doet zeker niet onder voor de betere kleine koffiebranderijen die bij ons allen bekend zijn. De hoeveelheid was met 3 maal 250 gram koffie ook dik in orde. Veel mogelijkheden tot testen.
Als eerste zal ik beginnen met de Dos Nevados. Dit is de espressoblend van The Coffee Quest. Een melange die hooguit Full City+ is gebrand. Hij moet wat aan de fijne kant worden gemalen. Uiteindelijk uitgekomen op 17 gram bonen en een espresso met een brew ratio van 50% op 28 seconden. Mooie donkere tijgerstrepen in de uitloop.
Deze melange bevalt heel goed. De espresso geeft een ontzettend boterig mondgevoel. Heel dik en goed van structuur met een mooie donkere cremalaag. De smaak zelf is die van pure chocolade maar niet heel hard wat positief is. Een krachtige volle smaak met een heerlijk zachte afdronk. Normaal ben ik meer van de fruitige lichter gebrande bonen en hou ik wat minder van chocoladetonen maar deze blend was ronduit heerlijk. Een echte aanrader.
Ook op een brew ratio van 30-40% is deze blend nog erg lekker. Richting de 80% en hoger krijg je een hele volle chocolade-ristretto.
Dan gaan we nu door met de San Agustin. Dit is een filterbranding die volgens mij nog net voor een City-roast zit. Begonnen met de Chemex en 20 gram bonen op 250 gram water. Eerst 40 seconden laten weken en in een totaaltijd van 3:40 minuten klaar.
De San Agustin uit de Chemex heeft een geur die een combinatie is van pure chocolade en bloemen. Vooral de pure chocolade voerde de boventoon. De koffie drinkt makkelijk weg en is lekker zacht van smaak. Wel een volle stevige smaak maar zonder te hard of overheersend te worden. In de nasmaak proef je wat licht kruidigs. De smaak blijft lekker lang hangen en is prettig zacht. Bij een koude temperatuur kwam het bloemige meer naar voren.
Hierna heb ik de San Agustin ook nog in de Cafetière uitgeprobeerd. Hiervoor heb ik 21 gram bonen op 250 gram water gebruikt en 4:00 minuten laten staan. De smaaktonen zijn vergelijkbaar met die uit de Chemex. Echter is de koffie uit de Cafetière wat meer bloemig aan het begin en opbouwend naar hele volle chocoladetonen. De smaak van de Chemex is wat cleaner en die uit de Cafetière heeft meer pit. De San Agustin is op deze manier van zetten ook erg lekker.
Als laatste een leuk experiment gedaan met de San Agustin door hier een espresso van te maken. De boon is eigenlijk veel te licht gebrand om espresso mee te maken maar met de opties van de Strega is het wel mogelijk. Bij tests met fijner malen en meer druk of een hele hoge brew ratio, door een minimale flow van rond de 40 seconden, was de koffie te fruitig en niet lekker.
Na wat proberen uiteindelijk uitgekomen op 19 gram bonen en een brew ratio van 65% op 28 seconden. Hierbij heb ik de cilinder van de Strega maar tot de helft laten vullen en de hevel de hele tijd tegengehouden om de stroom van espresso te vertragen. Op volle druk zou de koffie er uit gaan spuiten.
De smaak was verrassend goed te noemen. De espresso had een wat lichtere crema. De smaak was constant licht fruitig met opbouwend kruidige tonen met een nasmaak van chocolade. Echt heel interessant en zacht. Wat mij betreft een geslaagd experiment.
Als laatste hebben we dan de La Hacienda. Een branding die geschikt is voor zowel filter als espresso. De bonen zijn ongeveer City+ gebrand, wellicht iets verder.
Voor de espresso ben ik uitgekomen op 17 gram bonen met een brew ratio van 50% op 24 seconden met mooie tijgerstrepen. De crema is wat egaler van kleur en lichter dan bij de Dos Nevados. De smaak is vooral kruidig met chocoladetonen op dag 4 na branden. Deze koffie heeft wel iets weg van een Sumatra. De nasmaak is pittiger dan bij de Dos Nevados. Kruidige koffies vind ik persoonlijk wat minder en deze boon beviel me dan ook het minste. Dit wil niet zeggen dat het een slechte boon is want dat is het zeker niet maar qua smaak gewoon niet mijn favoriet. De mensen die wat meer van kruidige koffies houden zullen deze boon zeker waarderen. Nu op dag 6 is hij al wat minder kruidig en meer chocolade waardoor hij beter bevalt.
Als laatste de La Haciendan uit de Chemex met 20 gram bonen en een totaaltijd van 3:30 minuten waarvan 40 seconden weken. Ook als filterkoffie komt het kruidige naar voren maar heeft hij in verhouding sterkere chocoladetonen in vergelijking met de espresso. Minder zacht dan de San Agustin en gewoonweg een pittigere filterkoffie.