Pagina 2 van 2

Re: Tamp, zo makkelijk...with Gwilym Davies...

Geplaatst: zo 23 jun 2013, 11:56
door @3aan
bobbee schreef:Het kan niet anders zijn, dan dat jij doorgaans geen naked portafilter gebruikt... ;)
Die momenten dat ik tot in perfectie een espresso wil maken gebruik ik een naked portafilter met vst bakje, en daarmee is zonder twijfel te zien dat wanneer je het maalsel niet los maakt/roert en niet goed hebt verdeelt je channeling e.d. krijgt. Alleen een goede tamp volstaat naar mijn bescheiden mening dan niet.

Moet wel zeggen dat ik voor het gemak de laatste tijd vaker de 2 kops portafilter gebruik, zeker nu ik visite heb rondlopen. :D

Smaakt die beter met dat gefriemel ;) of smaakt die gewoon beter tussen de oren? :o

Doorgaans, zet ik dubbele koffies en dat is erg lastig met een blote filterbak. :oops:

Re: Tamp, zo makkelijk...with Gwilym Davies...

Geplaatst: zo 23 jun 2013, 17:52
door SteefM
Houd er ook rekening mee dat de kwaliteit van de molen ook een grote invloed heeft op de noodzakelijkheid van het distribueren. Als je een Mahlkonig K30 hebt lijkt het me minder nodig dan als je een "gewone" Super Jolly (of equivalent) gebruikt.

Re: Tamp, zo makkelijk...with Gwilym Davies...

Geplaatst: ma 24 jun 2013, 06:59
door Mactire
Komt dat doordat de molen beter kan verdelen of de consistentie van de maling dan beter is?
Zelf maal ik in een bakje, schep het in de filter en geef een paar tikken met de muis van mijn hand tegen het portafilter. Of heef het de voorkeur de grind direct uit de doser in het portafilter te doseren?

Re: Tamp, zo makkelijk...with Gwilym Davies...

Geplaatst: ma 24 jun 2013, 10:38
door SteefM
Of je het direct uit de doser in je filter doet, of eerst in een bakje en dan in je filter, lijkt me niet uitmaken. Maar de consistentie van het maalsel zal wel invloed hebben.

Gouden regel blijft wat mij betreft: uitproberen.

Re: Tamp, zo makkelijk...with Gwilym Davies...

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 12:50
door Atomic2005
Deze "beginner" zat zicht al druk te maken over het Tampen. Niet nodig dus..
Gewoon "stevig" aanduwen, als ik het maar iedere keer enigszins gelijk doe.

Bij het uitkloppen van het portafilter krijg ik een mooie egale "puck" zonder kanaaltjes oid er in. Dus ik denk dat dat deel wel goed is.

Nu nog een _super_ nauwkeurige weger om de 14gram netjes af te kunnen wegen...

(In bezit van een quickmill820 )

Re: Tamp, zo makkelijk...with Gwilym Davies...

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 15:10
door Spironski
Tampen is in zoverre belangrijk dat je het er ook mee kan versjteren. Alles draait om een zo gelijkmatig mogelijk verdeelde puck, dus loodrecht naar beneden drukken zodat de puck overal even dik is, en na het aandrukken (de kracht waarmee is minder belangrijk) niet nog eens gaan wiebelen of nog erger: met de tamper tegen de pf gaan tikken. Ook het in de groep zetten van de pf een beetje zorgvuldig doen, want als je dat bruut doet kan je de puck toch ook weer loskomen of breken.