Pagina 2 van 2

Re: Aanschaf: denk ik er uit te zijn, is het weer niet goed

Geplaatst: di 20 aug 2013, 18:37
door @3aan
Vanwanten schreef:
@3aan schreef: Omdat !
Horeca bedrijven laten vaak hun oor hangen naar aanbieders van Koffiebonen en worden wat ze denken Gesponsord met en nieuwe machine en met bijbehorende maler(s), die oude wordt dus geloosd.
Daarom!
Hij is gratisch, dus uiteraard zeg ik 'dank u vriendelijk wel' en neem het ding in ontvangst. Maar ik zal mijn 'oude rotzooi' niet dumpen. In de 1e plaats omdat het in mijn geval waarschijnlijk geen 'rotzooi' is maar wel een fatsoenlijke machine, in de 2e plaats omdat ik er toch nooit voor terug krijg wat ik er - duur - voor betaald heb, en in de 3e plaats omdat, gelet op 2, ik het ding liever op de plank laat staan als reserve mocht een andere kapot gaan. Ik weet namelijk dat het ding degelijk is.
Al is het Gratisch ik heb het niet gehad over Dumpen, zo'n Ding als reserve ja daar heeft die inmiddels 3 jaar gestaan en heen en weer verhuisd in de opslag, waar altijd te weinig ruimte is en al tig keer in handen is geweest, dat Ding moet nu maar eens weg, dat Ding is toen hij werd afgeschaft vuil weggezet en nooit meer naar gekeken, dus nu vies en echt overbodig, maar niet minder goed in de handen van een liefhebber, je koopt zo'n Ding en knalt er nieuwe schijfjes in en in de regel gaat die dan weer vele jaren mee!

PS zelfs de duurste auto is na verloop van tijd afgeschreven en een stuk minder waard dan wat je ervoor betaald hebt

Re: Aanschaf: denk ik er uit te zijn, is het weer niet goed

Geplaatst: di 20 aug 2013, 20:25
door Spironski
Je kan er van allerlei theorieën op los laten, maar het zijn niet meer dan theorieën. Feit is toch dat er regelmatig op b.v. Marktplaats prachtige horecamalers worden aangeboden tegen prijzen die ongeveer 1/3 de zijn van de nieuwprijs.
Veel forumleden hebben voor relatief weinig geld zo'n ding gekocht, er wellicht nieuwe schijven in gezet, en zijn er al jaren blij mee.

Een voorbeeldje wat jou als econoom moet aanspreken ;) : ik heb mijn maler, die nieuw iets van €900 kost, 2-de hands aangeschaft voor €75. Met verzendkosten en nieuwe schijven was ik uiteindelijk €125 kwijt. Het ding maalt als een tierelier, kan naar alle waarschijnlijkheid nog vele jaren mee, en het maalresultaat is 1-ste klas.
Wat ik inlever is dat 'ie er behoorlijk gebruikt uitziet en het hendeltje van de doser wat los zit. Dat is alles.

Natuurlijk weet jij niet meteen welke maler goed is en welke niet. Maar daarvoor heb je dit forum. Inmiddels heb je de Beginnerhandleiding gelezen (toch?) en kan je al behoorlijk schiften in het aanbod. Je hebt daar bovendien al heel wat namen voorbij zien komen, en als je iets denkt te hebben gevonden plaats je een linkje hier op het forum en vraagt aan ons wat wij ervan denken. Handig hè?

Re: Aanschaf: denk ik er uit te zijn, is het weer niet goed

Geplaatst: do 22 aug 2013, 16:31
door Mw Vanwanten
Goedendag allen,
Zeer verheugd dat ik me van dhr Vanwanten mag bemoeien met de keuze van machine en maler. Als u me toestaat wat extra vragen te stellen:
Spironski schreef: Ik vind de elektronische varianten dus eigenlijk nogal duur (ja, de Mini E heeft grotere maalschijven dan de gewone). Je kan er de maaltijd mee instellen, en daarmee dus ook de dosering. Maar als je de maalfijnheid-instelling verandert -wat regelmatig zal moeten gebeuren- verandert daarmee ook meteen de dosering. Ikzelf vind het nut van dat elektronische dus maar beperkt.
Kunt u me uitleggen waarom het instellen van de maaltijd, dus ook de dosering instelt?
Het is inderdaad zonde geld om voor electronisch te gaan als het niet echt nuttig is, maar ik zou graag begrijpen waarom het niet nuttig is alvorens te beslissen. Ik twijfel namelijk tussen de Quamar M80 en de Quamar M80E (beiden goedkoper dan de Mazzer Mini E, maar wel met nagenoeg even grote diameter schijven (63 ipv 64) en iets meer wattage motor (300 ipv 250). Een andere machine met gelijkwaardige schijfdiamater en wattage als de Mini E heb ik niet gevonden voor minder geld; ook niet de Mahlkonig Vario (200W en 54mm). De Super Jolly Manual is duurder, tenzij tweedehands en dat heeft toch niet onze voorkeur.

Wat de machine zelf betreft begrijp ik na het lezen van de Beginnershandleiding dat het geen Single Boiler moet worden (ivm melk opschuimen etc). Dus een Warmtewisselaar of evt een Dual Boiler. Ik zie verschillende mogelijke Bezzera's. De mogelijkheden roepen bij mij nog de volgende vragen op:

Wel of niet een PID?
---Wat doet het en is het een belangrijke plus?

Wel of niet een E61?
---Temperatuurstabiliteit is belangrijk, maar ik lees dat een E61 wel heel lang moet opwarmen. Zijn er geen andere zetgroepen (bijv die van Bezzera zelf) die ook die stabiliteit geven maar sneller opwarmen?
--- Zijn er nog andere nadelen aan een E61? Is het schoonmaken bijvoorbeeld lastiger?

Alvast hartelijk dank voor uw ractie!

Re: Aanschaf: denk ik er uit te zijn, is het weer niet goed

Geplaatst: do 22 aug 2013, 16:37
door fransg
Mw Vanwanten schreef: Kunt u me uitleggen waarom het instellen van de maaltijd, dus ook de dosering instelt?
Als je niets aan de maling fijn/grof verandert maar wel langer doormaalt, komt er in die extra tijd meer gemalen koffie uit de maler... duidelijk!

Als je de maler fijner afstelt en even lang maalt, komt er minder gemalen koffie uit de maler... ook duidelijk.

Dus altijd gewoon zelf nadenken bij wat je doet. Timers en cijfertjes helpen wel maar nemen je het denkwerk niet uit handen, of nemen je het handwerk niet uit gedachten.

Re: Aanschaf: denk ik er uit te zijn, is het weer niet goed

Geplaatst: do 22 aug 2013, 16:49
door @3aan
Mw Vanwanten schreef:Goedendag allen,
Zeer verheugd dat ik me van dhr Vanwanten mag bemoeien met de keuze van machine en maler. Als u me toestaat wat extra vragen te stellen:

Alvast hartelijk dank voor uw ractie!
Ik denk niet dat het hier allemaal duidelijker en overzichtelijker van wordt, lijkt leuk zo'n Mannetje Vrouwtje woordenwisseling, maar zou je dat niet liever privé houden? Het is hier geen Twitter of Facebook omgeving.

Just my two cents

Straks komt Wendy ook nog om de hoek kijken. 8-)

Re: Aanschaf: denk ik er uit te zijn, is het weer niet goed

Geplaatst: do 22 aug 2013, 17:20
door fransg
Mw Vanwanten schreef: Wel of niet een PID?
---Wat doet het en is het een belangrijke plus?
Simpel gezegd houdt het de boiler extra actief / exact op temperatuur waarmee je, normaal gesproken, ook de temperatuur van je zetgroep behoorlijk onder controle hebt. Kan nuttig zijn maar als je machine goed is gebouwd en afgesteld is er ook zonder PID geen probleem te verwachten.
Mw Vanwanten schreef: Wel of niet een E61?
---Temperatuurstabiliteit is belangrijk, maar ik lees dat een E61 wel heel lang moet opwarmen.
Een Nespresso machientje is in een minuut op temperatuur, een echte machine moet je op tijd aan zetten, ruim voordat je koffie wil zetten. Daar verandert de zetgroep niet veel aan. De boiler moet ook warm worden en als het een grote boiler is met een klein element duurt dat langer dan andersom.

Re: Aanschaf: denk ik er uit te zijn, is het weer niet goed

Geplaatst: za 24 aug 2013, 12:54
door Spironski
Goedendag allen,
Zeer verheugd dat ik me van dhr Vanwanten mag bemoeien met de keuze van machine en maler. Als u me toestaat wat extra vragen te stellen:
Heel goed: die betrokkenheid van de wederhelft, ik vind dat juist wel leuk.

Als een maler fijner moet malen, doet hij er wat langer over. In dezelfde maaltijd zal deze dan dus wat minder malen, terwijl dosering behoorlijke invloed heeft op de extractie. Sommige leden hier gebruiken daarvoor een weegschaaltje met een nauwkeurigheid van <0,1 gram.
Tegelijkertijd moet je niet denken dat er altijd maar 1 goede instelling is. Je zal steeds de maalgraad een beetje moeten bijstellen, dat is echt waarmee je werkt voor de goede bereiding van je koffie.

Inderdaad zou ik in jullie geval geen SB nemen. Een HX of een DB is de weg om te gaan. Een PID op een HX heeft volgens mij maar een zeer beperkte waarde. Verderop in het zetproces zitten onnauwkeurigheden die veel groter zijn dan de nauwkeurigheid van de PID, en maken die daarom in mijn ogen op een HX overbodig.

Temperatuurstabiliteit is belangrijk. En 1 van de redenen waarom de E61 zo stabiel is, is omdat er voor ruim 4,5 kg aan brons voor is gebruikt. Dat is een behoorlijk grote warmtebuffer, en die kost bijgevolg ook enige tijd om op te warmen. Minimaal 3 kwartier, maar het kan wat sneller als je een theedoek om de groep wikkelt.
De Bezzera's hebben een actief verwarmde groep, maar ook die moet je minimaal 20 minuten laten opwarmen.

Het schoonmaken is van een E61 niet moeilijker dan van een andere groep. Het gaat er bij elke groep om dat je de makkelijk oxiderende koffieresten goed verwijdert, die maken je koffie bitter.

Wees gerust: als je eenmaal in de klasse van de E61 groep of de Bezzera's zit, zijn dat bijna allemaal wel goede apparaten. Het gaat dan meer om voorkeur, afwerking, onderdelen, esthetiek en nuances.

Re: Aanschaf: denk ik er uit te zijn, is het weer niet goed

Geplaatst: za 24 aug 2013, 13:37
door robertino
Wel eens gedacht aan een Eureka Mignon als maler Positieve testen Staar je vooral niet teveel blind op conisch, grootte van de maalschijven, wattages etc. Dat een kleine motor leidt tot warmteontwikkeling en verbranden van de koffie doet zich in een normaal huisgezin toch niet voor. Dit is een theoretische discussie en is met name industrieel van belang De Bezzera BB005 geeft bijvoorbeeld een prima maling met een kleine motor en kleine maalschijven. Is wel lekker compact Laat je ook wat leiden wat je mooi vindt en dus bij jou past. Ik vind het overgrote deel van de malers niet om aan te zien. Het grootste deel van de tijd staan ze alleen maar te staan, maar je kijkt er wel de hele tijd tegenaan.