Pagina 2 van 9
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: do 17 jul 2014, 13:22
door PetervdB
De eerste espresso's hebben inmiddels mijn 820 verlaten. Het resultaat vaak te sterk, te waterig, te zuur of te bitter. Veel gootsteenwerk, sommige aangenaam tot een enkele erg mooi. En voor die laatste doen we het natuurlijk

.
Eerst streek ik de dubbele portafiller af, maar ben nu toch maar begonnen de bonen te wegen, om enige consistentie in de werkwijze te krijgen. Ben er inmiddels ook al achter dat verschillende bonen een verschillende maalgraad en hoeveelheid nodig hebben. Eerst maar eens proberen met 16 gram koffie en een doorlooptijd van ca. 30 seconden 60ml (ik ga voor 60 gram) espresso te krijgen.
Waar ik nu al tegenaan loop is dat ik waarschijnlijk de koffie niet recht aanstamp. Vaak zit er in het ene kopje aanzienlijk meer koffie dan in het andere. Ook valt mij op dat de bovenkant van de puck na het zetten er vaak niet strak uitziet. Is dat normaal?
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: do 17 jul 2014, 14:06
door Spironski
Inderdaad elke keer maar 1 variabele veranderen, anders raak je het overzicht kwijt. Dat betekent dus ook niet steeds van bonen veranderen.
Dat je ene kopje meer krijgt dan het andere heeft niets met tampen te maken, maar met de uitloop van je portafilter. Ik denk dat de meeste mensen hier op het forum dat verschijnsel wel kennen. Bij mij loopt de rechter uitloop net wat harder, en daar staat dus het kopje voor mijn koffie onder

.
Zolang je geen putjes, gaten en breuken in de gebruikte koffiepuck ziet is er niet zo veel aan de hand, die bovenkant wordt eigenlijk altijd wel een beetje onregelmatig. Het is al wat dat je überhaupt een droge puck hebt en niet een modderig papje overhoudt.
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: do 17 jul 2014, 17:58
door NielsB
Wat een leuke set! Gefeliciteerd!
Gebruik je verse bonen?
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: do 17 jul 2014, 20:14
door PetervdB
Spironski schreef:Zolang je geen putjes, gaten en breuken in de gebruikte koffiepuck ziet is er niet zo veel aan de hand, die bovenkant wordt eigenlijk altijd wel een beetje onregelmatig. Het is al wat dat je überhaupt een droge puck hebt en niet een modderig papje overhoudt.
Had wel wat putjes in de bovenkant van de puck, maar eerst maar eens kijken of dat structureel is.
NielsB schreef:Wat een leuke set! Gefeliciteerd!
Gebruik je verse bonen?
Branddatum 11 en 14 juli van Fascino.
Zo, hij is warm... ga het weer eens proberen

.
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: do 17 jul 2014, 23:07
door NielsB
Petertje schreef:
Branddatum 11 en 14 juli van Fascino.
Dat lijkt me prima.
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: vr 18 jul 2014, 07:16
door Erik82
Probeer eens een stuk minder dan 60gr uit 16gr bonen te halen. Bij 60gr zit je zelfs al aan de onderkant van de Lungo-range (brew ratio van 16 / 60 = 0,267 dus 26,7%) en vaak wordt de smaak er alles behalve beter op omdat de helft van je koffie in de blondingfase zit. Start eens met een brew ratio van 50% dus 16gr maalsel en 32gr espresso. Hiermee zul je veel betere resultaten gaan behalen.
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: vr 18 jul 2014, 12:44
door PetervdB
Zoiets was ik inderdaad al eens tegengekomen. Je zou denken dat de espresso erg sterk wordt dan. Is de bedoeling dan grover malen, zodat je nog steeds aan een doorlooptijd van ca. 30 seconden zit?
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: vr 18 jul 2014, 13:22
door Spironski
Andersom: fijner malen=langzamere doorloop=minder espresso in dezelfde tijd.
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: vr 18 jul 2014, 14:07
door PetervdB
Spironski schreef:Andersom: fijner malen=langzamere doorloop=minder espresso in dezelfde tijd.
Die bedoelde ik

.
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: vr 18 jul 2014, 14:47
door Erik82
Met die 16gr zit je goed maar inderdaad fijner gaan malen. Hij hoeft niet per se te sterk te worden. De smaak zal gewoon veel beter zijn en wellicht zelfs zachter. Het is aan het begin zeker even wennen aan een goed gezette espresso.