Pagina 2 van 3
Re: Bonen niet gelijkmatig gekleurd gene cafe
Geplaatst: wo 10 feb 2016, 10:56
door bobbee
Er zijn teveel parameters om een goed antwoord te kunnen geven. Kan aan de branding, bonen (oogstjaar, soort, opslag...), zetmethode, smaak, jouw opschenk techniek etcetera liggen.
Mijn ervaring is dat een koffie vanaf dag 10 juist op smaak komt en dat geldt nog veel meer voor filterkoffie. En met de gene cafe heb ik nog nooit een (echt) lekkere branding kunnen halen voor filter. Daarom brand ik voor espresso zelf en koop ik bonen voor filter bij de branders die dat goed kunnen.
Re: Bonen niet gelijkmatig gekleurd gene cafe
Geplaatst: wo 10 feb 2016, 11:14
door Erik82
Mijn ervaring met filter is juist dat deze tussen dag 3 en 10/12 ook het lekkerste is. Van dag 3-6 is de smaak wat milder omdat de bonen eigenlijk nog te vers zijn. Van dag 6-10/12 zijn de boon op zijn volle potentieel en na die tijd wordt de smaak inderdaad harder. Wel ben ik het met bobbee eens dat de Gene niet echt geschikt is voor goede filterbranding maar wel voor espresso.
Re: Bonen niet gelijkmatig gekleurd gene cafe
Geplaatst: wo 10 feb 2016, 13:03
door Spironski
Leuk dat je onze raad meteen hebt opgevolgd en er ook verslag van doet! Over het waarom kan ik niet veel zeggen, maar winst lijkt me vooral dat jijzelf hebt gemerkt wat voor verschil een paar dagen maken bij verse boontjes, over alle nuances die te proeven zijn, en dat het richting 3 weken toch al een bepaalde kant op gaat die jij minder lekker vindt.
Re: Bonen niet gelijkmatig gekleurd gene cafe
Geplaatst: zo 14 feb 2016, 09:39
door Jan B
Volgens mij past dit beeld wel bij een boon die zo is gebrand. Bij bonen die je "rustiger" brandt, zoals de Malabar, zie je dat het smaakoptimum wat later valt en wat langer stand houdt.
Kortom niet zoveel mis mee. Koffiebranden is net als neuspeuteren, je probeert eruit te halen wat er in zit, en dat vergt oefening!
Leuk onderzoekje!
Re: Bonen niet gelijkmatig gekleurd gene cafe
Geplaatst: zo 14 feb 2016, 09:53
door pichichi
Re: Bonen niet gelijkmatig gekleurd gene cafe
Geplaatst: do 03 mar 2016, 01:55
door bgiebels
Zelf koffiebranden. Er is geen regel voor te bedenken hoe je "de" perfecte koffie kan branden, en toch komen er in dit onderwerp zoveel richtlijnen bij elkaar.... Mijn ervaringen met de Gene Café en de soorten gebrande koffie. Voorverwarmen op 230 (de Gene geeft een punthitte tov de professionele branders, vandaar), roosteren op 230, na ca. 10 min. de eerste crack, 2 minuten op 235, daarna 1.30 -2.00 minuten op 220, geforceerd afkoelen. Mijn ervaring is dat na 2 dagen de smaak goed aanwezig zijn, geur en cremalaag zijn geweldig, daarna neemt de smaak toe maar de geur en cremalaag af. Na 7 dagen gaat het geheel achteruit.
Wat betreft de bonen. Bovenstaand brandprofiel is geschikt voor - in mijn ogen - de "standaardboon" zoals de Brasil Yellow Bourbon.
Voor beginners nog een tip: wil je goed de 1e (en 2e) crack horen, gebruik dan de India Malabar. Wel even iets anders branden (met droogtijd om het vochtgehalte te reduceren). En, je krijgt heerlijke koffie !
Koffiebranden is inderdaad net zo als neuspeuteren...... (niet met oorsmeer proeven, want dan wordt elke koffie lekker.....)
boontjes doppen
Geplaatst: vr 13 mei 2016, 19:55
door mamo
Goedendag,
Ik ben niet een heel frequent bezoeker van het forum, maar heb veel gelezen en gehad aan de tips hier wat het branden met de Gene betreft.
Afgelopen maanden heb ik de bij de Gene geleverde bonen gebrand, 4 verschillende soorten kreeg ik erbij.
Hoop ge-experimenteer natuurlijk en in een log bijgehouden.
Dit leverde vele uiteenlopende resultaten, het verbaasde mij dat het tweaken in temperatuur soms maar een paar graden of seconden toch merkbare smaakverschillen gaven.
Echt een fijnproever ben ik niet, maar ben wel op het punt dat ik een goede bak van een slechte kan onderscheiden.
Laatste batch dronk ik met tegenzin, ging op een gegeven moment de koffie thuis overslaan met de hunkering naar een automaten bakkie pleur op mijn werk.
Ik had toch het idee dat de bijgeleverde bonen niet vers of zelfs over tijd waren, en heb vandaag een kilo groene bonen malawi pamwamba gekocht.
De mensen bij de branderij adviseerde mij hoog qua temp te starten ivm de hardheid vd boon.
Dan op een bepaald moment de temp omlaag en na first crack een minuut of 2,5 weer hoog te eindigen op temp.
Tot op heden heb ik de diverse brandtips en adviezen gebruikt die ik hier heb gevonden en gekregen, waarvoor dank!
Tips bretreffende mijn nieuwste boon de malawi stel ik dan zeker ook op prijs.
Grtn Martijn
malawi branding
Geplaatst: za 14 mei 2016, 21:01
door mamo
Heb onderstaande temp curve aangehouden voor de malawi bonen:
Voorverwarmen 5 min op 240 graden, mijn Gene warmt snel op temp is na 4:30 min wel bereikt.
Bonen erin en toen was de temp gezakt naar 185 graden.
Langzaam temp opgehoogd in stapjes van 5 graden per minuut ruwweg.
Na 3 min 210 graden
Na 5 min 220 graden
Na 7 min 230 graden
Na 8 min 235 graden
Begon rond de 10e minuut plopjes te horen waarop ik gelijk de temp 10 graden liet droppen tot 225 graden.
Na 30 sec op 10:30 temp tot 230 graden verhoogd.
Na 30 sec op 11:00 temp tot 235 graden verhoogd.
Na 30 sec op 12:00 temp tot 240 graden verhoogd.
Op 12:30 min bonen eruit gehaald.
De bonen koelde ik voorheen op de oldskool vergieten methode, vandaag voor het eerst een koude lucht fohn van philips gebruikt.
Ook weer door schade en schande wijs geworden ik blies al mijn bonen alle kanten op
Met een mondstuk erop waarmee de blaaskracht zeer afnam kreeg ik de resterende overgebleven bonen binnen 3 minuten handwarm.
Is dit een acceptabele tijdspanne of moeten de bonen eerder al handwarm gekoeld zijn?
Over een dag of 2 ga ik het resultaat proeven en hier vermelden.
Groet.
malawi smaak
Geplaatst: vr 20 mei 2016, 14:39
door mamo
Hier mijn smaak ervaring van de malawi bonen.
Na de branding heb ik na een paar uur rust de bonen in een tightvac busje 5 dagen in de koelkast bewaard.
Op de 6e dag ben ik het gaan proeven.
Volgens de branderij waar ik de groene bonen kocht zouden ze als volgt moeten smaken:
Malawi pamwamba, slow coffee, lichte roast
heldere lichte roast. abrikoos en grapefruit, caramel en donkere chocolade nasmaak.
Zowel in mn areopress, lido maalstand 10 als in mn v60 lido maalstand 8 krijg ik voornamelijk een zurige smaak.
Temperatuur van het water was 85 graden.
Hoeveelheid bonen ruim 15 gram, hoeveelheid water rond de 230 gram.
Ondanks de zurige smaak proefde ik wel af en toe een lichte caramel afdronk.
De bonen zelf geuren overheerlijk, naar oa chocola.
Ook wanneer ik het water op het maalsel giet ruik ik fruitige geuren.
Helaas de beschreven fruit smaken met chocola nasmaak ontbreken nog in mijn kopje.
Tips zijn welkom om dit voor elkaar te krijgen!
Groet.
Re: Bonen niet gelijkmatig gekleurd gene cafe
Geplaatst: vr 20 mei 2016, 18:32
door Erik82
Bonen in de koelkast bewaren is ontzettend slecht. Of in de vriezer of in een keukenkastje maar nooit in de koelkast!!!
Met een Gene is het niet mogelijk om goede filter roasts te maken. De brander mist de massa om voldoende tijd voor ontwikkeling te krijgen. Of je krijgt een stall of je schiet te ver door. Voor espresso een leuke brander maar niet geschikt voor slow. De smaaktonen zul je met een Gene dus nooit gaan krijgen.