Re: espresso blijft zuur - help

11
pichichi schreef:Met 18 gram koffie, in een daarvoor geschikt/passend filterbakje, zet je twee kopjes, elk van 36 gram espresso. ELK kopje heeft dan 1:2 ratio.
Je mag het doen want iedereen staat vrij z'n eigen recept te genieten maar de rekenkunde staat jouw logica niet toe.

Als ik 5% rente krijg op € 100 dan is dat €5 en ik kan niet tegen de bank zeggen, ik wil €5 rente op twee aparte rekeningen, bij elkaar €10 omdat dat dan nog steeds 5% per bankrekeningnummer zou zijn.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: espresso blijft zuur - help

12
Welkom op het forum koffieprutser. Leuk je verhaal te lezen, erg herkenbaar.

Zoals anderen hier al aangeven denk ik dat je op dit moment de meeste vooruitgang kunt boeken door een 1:2 brew ratio aan te houden. Dan kun je altijd nog bepalen of dat het smaakprofiel is dat je zoekt.
Ik weet niet precies hoe mooi je je extractie al weet te krijgen, maar anders kun je nog eens goed letten op de verdeling van de koffie in het portafilter (eventueel WDT toepassen). Eventueel kun je nog iets meer koffie gebruiken (hoewel 18 gram prima is) en zeker fijner malen.

Laat je de koffie overigens enkele dagen rusten alvorens je er mee aan de slag gaat? Van koffielab weet ik het niet, maar de bonen van Fascino en Giraffe ontvang je dikwijls een dag na branding. Als je er dan te snel mee gaat werken gutst de koffie uit je uitloop en is de smaak ook verre van ideaal (weet ik uit ervaring :lol: ).

Het kan inderdaad zo zijn dat je espresso's zuur worden door te lage temperatuur. Hoe lang laat je je apparaat opwarmen?
Ik heb zelf ook een Classic en mijn ervaring is dat ie eerder te heet wordt in plaats van niet heet genoeg. Maar ik heb wel her en der gelezen over exemplaren die na verloop van tijd te koud liepen. Je kunt eventueel de thermostaat vervangen om er zeker van te zijn dat dat het probleem niet is. Kost nog geen 15 euro (107 graden heb je als het goed is nodig en vergeet niet thermische pasta te gebruiken en niet te vast draaien(handvast)). Maar voordat je daaraan denkt zou ik dus eerst met de brew ratio aan de slag gaan.

Enkele links waar ik zelf veel aan heb gehad:
- http://www.home-barista.com/tips/brewin ... t2402.html
- http://www.home-barista.com/tips/how-al ... -t302.html
Espresso: ECM Giotto Premium, Gaggia Factory G106, Compak K6
Filter: Hario V60, Solis Scala 166
Travel/office: Aeropress, Porlex Mini

Re: espresso blijft zuur - help

13
@fransg
pichichi schreef:
bobbee schreef:2 kops filterbakje: 14 tot 18 gram doseren voor een ~30 gram espresso. Die doen we in 1 kopje. Dus ik noem het een enkele espresso anders wordt het te ingewikkeld. Zoek op brew ratio's.
brewratioespresso.jpg

Dan hebben we het dus inderdaad over een dubbele espresso ;)
in een enkel kopje :)
pichichi schreef:Dan doseer je ook voor een dubbele espresso toch?!
Ah! How sweet coffee tastes, more delicious than a thousand kisses, milder than muscatel wine.
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!

The Coffee Cantata - J.S.Bach

Re: espresso blijft zuur - help

14
Say what?
Als ik 5% rente krijg op € 100 dan is dat €5 en ik kan niet tegen de bank zeggen, ik wil €5 rente op twee aparte rekeningen, bij elkaar €10 omdat dat dan nog steeds 5% per bankrekeningnummer zou zijn.
Op twee aparte rekeningen met 100 euro ELK, tegen 5% rente krijg je inderdaad totaal 10 euro.
Op één rekening met 200 euro tegen 5% krijg je ook 10 euro. Als ik dat verdeel over twee rekeningen is dat 2x 5 euro.

Of zet koffieprutser een triple espresso misschien, met een low dosering en een large beverage??!
Ah! How sweet coffee tastes, more delicious than a thousand kisses, milder than muscatel wine.
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!

The Coffee Cantata - J.S.Bach