Pagina 2 van 2

Re: conische maalschijven 48mm (bvb) = platte schijven ? mm

Geplaatst: za 15 okt 2016, 20:01
door Christof88
Spironski schreef:Daarom schrijf ik ook dat ik er even vanuit ga dat het profiel niet al te erg verschilt, in de vergelijking. Het leek er op dat je zei dat grootte niet bepalend was, terwijl ik dan liever zou zeggen: naast grootte zijn andere zaken misschien wel nog bepalender. Of zoiets :D .

Overigens zijn normale Mini-schijnen 58mm en de SJ- schijven 64mm?
De info die ik vind is dat de mazzer mini electronic standaard 64mm schijven heeft, maar andere modellen 58mm, ze zijn wel te vervangen door 64mm super jolly schijven in dat geval. Corrigeer me als ik me vergis aub.

Re: conische maalschijven 48mm (bvb) = platte schijven ? mm

Geplaatst: za 15 okt 2016, 20:41
door Spironski
Ha ha, ja lekker verwarrend allemaal. Voor mij is de "normale" Mini niet de Electronic, maar de gewone, met doser etc. En die heeft 58mm schijven. Vandaar de verwarring. De Mini Electronic heeft 64mm schijven, die door velen worden vervangen door de SJ-64mm schijven, met een agressievere vertanding en betere koffie tot gevolg. En daar zijn we weer bij Bas beland.

Re: conische maalschijven 48mm (bvb) = platte schijven ? mm

Geplaatst: za 15 okt 2016, 21:10
door fransg
Spironski schreef:de SJ-64mm schijven, met een agressievere vertanding en betere koffie tot gevolg.
Hoe dat 'beter' tot stand komt, zou iemand nog eens uit moeten zoeken / verklaren.

Het is in elk geval sneller gedaan, dus je zou kunnen vermoeden dat het maalsel minder warm wordt, al laten sommige maler-fabrikanten zich erop voorstaan dat hun maler het maalsel juist wel verwarmt.

Het sneller malen is erg belangrijk voor een (druk) café, voor thuis maakt de tijdsbesparing eigenlijk weinig uit.

En de schijven kunnen wel in de mini met kleinere motor en kleinere behuizing omdat men dan wel sneller maalt maar daarna de maler ook weer een poos stil laat staan. Daardoor loop je minder kans op oververhitting van de motor.

Re: conische maalschijven 48mm (bvb) = platte schijven ? mm

Geplaatst: za 15 okt 2016, 23:45
door Spironski
Nu begrijp ik eerlijk gezegd niet veel van dat schadelijke verwarmen bij het malen. Kort na het malen komt er een plens water op de koffie met een temperatuur van zo'n 96%C, en dan zou zo'n temperatuur opeens niet meer schadelijk zijn? Tenzij de temperatuur tijdens het malen daar bovenuit zou komen natuurlijk, maar daar heb ik moeite mee.

Overigens vind ik het ook interessant: dat smaakverschil door andere tanden. Als dat zo duidelijk is, waarom passen ze dat dan niet meteen allemaal toe?

Re: conische maalschijven 48mm (bvb) = platte schijven ? mm

Geplaatst: za 15 okt 2016, 23:55
door fransg
Spironski schreef:Nu begrijp ik eerlijk gezegd niet veel van dat schadelijke verwarmen bij het malen.
Het lijkt modegevoelig. Van de ene maler wordt gezegd "kijk wat koelt hij goed!" en van de andere "kijk wij zorgen voor een consistente warme maling".

In mijn E8 op fijnste afstelling voor de kleurmeting tijdens de Duitse kampioenschappen zorgde ik ervoor dat elk (warm) maalsel drie minuten kon afkoelen. Eigenlijk had ik de R120 bij me moeten hebben, die verwarmt het maalsel nauwelijks ook bij zeer fijne maling, veel fijner dan espresso.
Spironski schreef:Overigens vind ik het ook interessant: dat smaakverschil door andere tanden. Als dat zo duidelijk is, waarom passen ze dat dan niet meteen allemaal toe?
Als door andere tanden er niet alleen sneller kan worden gemalen maar ook in een betere verdeling van dezelfde deeltjesgrootte (voor zover dat al werkelijk meetbaar is, want er komt meer uitgerafeld ontbijtkoek uit dan keurige bolletjes van meetbare grootte) dan zou je de beste tanden willen, alleen als je dan een sterkere/zwaardere motor nodig hebt om de gewenste productie te kunnen halen, dan wordt de maler ook groter en wil bijna niemand 'm thuis hebben.

Re: conische maalschijven 48mm (bvb) = platte schijven ? mm

Geplaatst: zo 16 okt 2016, 09:41
door Erik82
Het verwarmen van de schijven bij de Mythos is puur bedoeld voor consistente output. Als het in een professionele setting afwisselend druk en rustig is dan heeft dit invloed op de temperatuur van de schijven. Deze zal in een drukke periode hoger zijn dan in een rustige periode en door continu te verwarmen neem je deze variabele weg.

Aan de andere kant hebben ze op HB een test gedaan met het sous vide verwarmen van bonen wat zeer goede resultaten gaf in termen van smaak.

Re: conische maalschijven 48mm (bvb) = platte schijven ? mm

Geplaatst: di 18 okt 2016, 05:43
door Christof88
Dit brengt niets bij aan de discussie maar ik heb intussen een mazzer mini electronic b in mijn bezit. Ik had geen zin om half werk te leveren bij deze aankoop. Nu kan ik enkel nog kiezen of ik upgrade naar superjolly schijven of niet.

Re: conische maalschijven 48mm (bvb) = platte schijven ? mm

Geplaatst: di 18 okt 2016, 11:39
door Spironski
Door SJ-schijven schijnen wel een flink verschil te maken, ik zou het maar doen.

Re: conische maalschijven 48mm (bvb) = platte schijven ? mm

Geplaatst: di 18 okt 2016, 15:41
door Erik82
Meteen upgraden die hap want het verschil is groot in positieve zin. Het kost je ongeveer 5KG voordat de schijven goed zijn ingelopen en de maling constant is en dus je espresso ook. Als je lang wacht zijn je schijven net ingelopen en kun je weer opnieuw beginnen met SJ-schijven. Zonde van de bonen en moeite.

Re: conische maalschijven 48mm (bvb) = platte schijven ? mm

Geplaatst: di 18 okt 2016, 22:30
door Christof88
Erik82 schreef:Meteen upgraden die hap want het verschil is groot in positieve zin. Het kost je ongeveer 5KG voordat de schijven goed zijn ingelopen en de maling constant is en dus je espresso ook. Als je lang wacht zijn je schijven net ingelopen en kun je weer opnieuw beginnen met SJ-schijven. Zonde van de bonen en moeite.

Code: Selecteer alles

http://coffeesnobs.com.au/grinders/37003-mini-e-type-burrs-vs-super-jolly-burrs.html
Ik las wel ergens (coffeesnobs dus) dat die super jolly schijven geschikt zijn voor 350w en dat 250w (de mini E) op eigen risico is (voor vastlopen enzo en algemene slijtage van de motor). Hebben al veel mensen op dit forum lange tijd ervaring met het gebruik van Super Jolly schijven in een mini en wat is het grote verschil? Ik las ergens dat de maaltijd korter is en dat je ook coarses kan met de super jolly schijven tov de standaard mini E schijven, maar krijg je ook meer consistentie, of zelfs een fijnere grind? Hoe weet ik trouwens of ik links of rechts roterende schijven moet kopen?

Ik krijg dit te lezen:

Code: Selecteer alles

https://www.veniacoffee.com/shop/blog/2014/02/05/mazzer-mini-e-grinder-mod-super-jolly-burr-set/
Before swapping out the stock 189D burrs on the Mini-E, we ran several 17g doses of our Uganda Mt. Elgon Natural coffee that was dialed in for an espresso grind. Grind time was between 20-22 seconds. After the swap with Super Jolly 33M burrs, the same 17g dose dialed in for espresso took about 13 seconds, a impressive improvement. Grind quality is vastly improved and extraction is routinely more uniform (viewed using La Marzocco Advanced 17g basket in a bottomless portafilter). Cup quality is also noticeably improved with much more clarity.
A few points to note before venturing down the path of this mod. The Mini-E burr set is specifically designed to be less aggressive than the Supper Jolly burr set. This is likely because the Mini-E has a lighter duty 250W motor while newer Super Jolly's have a larger 350W motor with a bigger duty cycle. While we haven't noticed or heard any signs that the Mini-E motor is being pushed beyond its capacity, we cannot recommend this Mod for anything beyond light-duty use. I also feel the need to note, that older Super Jolly grinders have 250W motors and have run for years with heavy and frequent use, but swapping the stock 189D Mini-E burr set with the 33M Super Jolly burr set will void any warranty, so M.A.Y.O.R. (Mod At Your Own Risk).
BTW mijn maler heeft ongeveer een halve second opgestaan als de bonen op waren (one-dosing), raken de schijven zo niet beschadigd? Ben ik correct dat als er bonen in de machine zitten ik de maalgraad enkel mag veranderen als deze op staat?

Ik zoek ook nog de standaard cleaning tablets voor wekelijkse (?) reiniging van de schijven, alsook zoek ik nog wat info over het reinigen van de aangekoekte koffie op de schijven indien de tablets (of wat het ook is) het niet voor mekaar krijgen, bestaat er een klein stofzuigertje hiervoor of demonteren jullie de schijven volledig en gebruiken jullie een verfborsteltje fzo?

Ik zoek ook nog wat nu de standaard is in poeder voor chemisch backflushen van de zetgroep (alsook de boiler reinigen). Ik denk eraan de paddestoel te demonteren en het overdrukventiel van de boiler te demonteren (ook het douchescherm reinigen) voor eens te kijken naar eventuele scale. De machine is slechts drie jaar oud dus hopelijk is dit beperkt. Het betreft een Nuova Simonelli Oscar trouwens. Dit hoort in een ander subforum thuis eigenlijk. Is Clean Express goed (wat ze op kafko verkopen?) of zijn er betere en/of goedkopere alternatieven?