Je zetgroep is 4,5 kg aan brons, dat is een aardige thermische massa. Je espresso is 30 cc water, een stuk minder groot qua thermische massa. Zaak is dus om je zetgroep op de juiste temperatuur te hebben (rond de 92 graden), dan neemt het water die temperatuur over.
Nu moet ik toch even afwijken van Ruben. Bij een HX staat je boiler onder druk (en met die stoom kan je nu juist zo mooi melk opschuimen), dus het water zal, net als met een snelkookpan, heter zijn dan 100 graden, zelfs zo'n 125 graden! Er loopt water in een kring door een koperen pijp in dat hete water en door je E61, de z.g. siphon. Die houdt je groep op temperatuur. Nu zal je E61 wel vanzelf hitte uitstralen, maar in de boiler is het 125 graden. Op een gegeven moment zal alles qua temperatuur in evenwicht zijn. Nu hangt het van de nauwkeurigheid van het ontwerp af of de kop in die evenwichtstoestand inderdaad rond de 92-94 graden zal zijn.
Vaak echter, en zeker als de machine al lang alleen maar staat op te warmen, zal de zetgroep iets te heet zijn geworden, dan is het zaak om je groep met koeler water af te koelen. Dat water komt echter niet uit je boiler (daar is het zo'n 125 graden), maar eerst uit je warmte wisselaar, de HX (die zelf ook bijna op boilertemp. is, dus dat water moet je sowieso lozen) en daarna komt het water rechtstreeks uit je waterreservoir, en dat is veel koeler.
Dus je flush bestaat er uit dat je het oververhitte water uit het systeem laat lopen, net zolang totdat het niet meer sputtert. Als het egaal stroomt tel je nog wat tellen en daarna moet je het water in de HX weer even op temperatuur laten komen, want het komt immers uit de te koele watertank. In die tijd heb je precies genoeg tijd (zo'n seconde of 30-40) om je filter vol te malen, en te tampen, daarna portafilter er in en koffie zetten maar!
Deze tijden kunnen variƫren, en daar kan je ook mee spelen. Die spoel-, en opwarmtijden hangen af van machine, boilerdruk, watertemperatuur in het reservoir etc. Daarmee zul je even moeten experimenteren om te zien wat voor jouw situatie (of die bepaalde koffie) optimaal is.
Het lijkt wellicht wat intimiderend, maar het valt allemaal reuze mee hoor!
De E61 is overigens wel ontworpen met de preinfusie in gedachten. Dus inderdaad wordt de koffie heel rustig even voorgeweekt en pas daarna wordt de druk opgebouwd.