Pagina 2 van 5
Re: De Vier Daltons
Geplaatst: zo 25 jun 2017, 20:56
door bvds
Leuke test!
Resultaat verbaast eigenlijk niet. Bewijst weer dat groot niet perse beter is dan klein. Zou leuk zijn om ook de Atom en Olympus naast elkaar te zetten. Wie weet hezelfde resultaat.
Ik vind dit alleen maar goed nieuws voor de thuisbarista. Je hoeft niet perse formaat Compak E8/K10, Mazzer Major of Eureka Olympus aan te schaffen voor een top maalsel...
Re: De Vier Daltons
Geplaatst: zo 25 jun 2017, 21:21
door bobbee
Grote schijven hebben niet alleen effect op smaak, als dat dus echt zo is. Vergeet niet dat het ook een stuk gemak geeft wat betreft het af- en bijstellen van de maalgraad dagelijks.
Re: De Vier Daltons
Geplaatst: zo 25 jun 2017, 21:26
door fransg
Het geluid is ook anders. Ik zal daar zo wat van laten horen.
Re: De Vier Daltons
Geplaatst: zo 25 jun 2017, 21:39
door fransg
Re: De Vier Daltons
Geplaatst: zo 25 jun 2017, 22:07
door bvds
bobbee schreef:Grote schijven hebben niet alleen effect op smaak, als dat dus echt zo is. Vergeet niet dat het ook een stuk gemak geeft wat betreft het af- en bijstellen van de maalgraad dagelijks.
Tsja maar de eureka mignon is een van de meest stabiele malers die ik geha heb. Vraag me af of de aanname dat hoe groter hoe stabieler wel echt klopt. Of dat ook dit meer een functie is van profiel en toleranties. Misschien heb je gewoon goede en slechte malers...
Re: RE: Re: De Vier Daltons
Geplaatst: zo 25 jun 2017, 23:17
door bobbee
bvds schreef:bobbee schreef:Grote schijven hebben niet alleen effect op smaak, als dat dus echt zo is. Vergeet niet dat het ook een stuk gemak geeft wat betreft het af- en bijstellen van de maalgraad dagelijks.
Tsja maar de eureka mignon is een van de meest stabiele malers die ik geha heb. Vraag me af of de aanname dat hoe groter hoe stabieler wel echt klopt. Of dat ook dit meer een functie is van profiel en toleranties. Misschien heb je gewoon goede en slechte malers...
Dan moet ik eens zo'n mignon gaan testen.
Re: De Vier Daltons
Geplaatst: ma 26 jun 2017, 07:14
door bvds
Ik ook heb er al een paar jaar geen meer...
Re: De Vier Daltons
Geplaatst: ma 26 jun 2017, 08:10
door Erik82
En de vraag is en blijft natuurlijk ook hoe goed die kleinere malers overeind blijven bij een hele lichte branding. Donkere branding is wat dat betreft veel eenvoudiger en eist minder van je maler. Met mijn kleine Lido 2 kan ik heel makkelijk een geweldige espresso uit donkerder gebrande bonen halen maar licht gebrande bonen zijn een hele uitdaging en daar wint de Olympus dan ook met gemak.
Re: De Vier Daltons
Geplaatst: ma 26 jun 2017, 08:32
door bvds
Ik heb zon "licht bruin" vermoeden dat Frans ook wel wat light roast met de kleine E5 gaat malen...we zullen zien hoe die zich dan gaat houden...
Re: De Vier Daltons
Geplaatst: ma 26 jun 2017, 09:45
door fransg
Indien Erik82 tijd heeft, komt hij eens langs en zal dan ongetwijfeld ook wat van zijn favoriete lichte brandingen meenemen.
Ik gebruik nu een blend van 2.2kg van diverse brandingen van dezelfde boon, Tonino 84, 96 en 99 wat resulteert in een #91 maalsel. Zeker niet donker maar ook niet zo licht als hetgeen echt 'licht' wordt genoemd, wat voor mij boven # 105 is en tot # 115 reikt. Daarboven moet je er geen espresso meer van maken, naar mijn idee.